Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Orbán Viktorral járt Szaúd-Arábiában, meg kellett műteni

Szeged - Üzleti megbeszélésre indult, de csak a kórházig jutott Szaud-Arábiában egy szegedi gazdasági tanácsadó. Szegeden végzett szíriai orvos segített neki a luxuskórházban, hogy sürgős ellátást kaphasson, a nagykövet pedig kifizette helyette a milliós számlát. Egészségügy – kicsit másképp, mint itthon.
Százharmic üzletember és a kormánydelegáció utazott nemrégiben Szaúd-Arábiába. A csoporttal tartott Kapás Ferenc szegedi üzletember is, akit gazdasági tanácsadóként kért fel egy ötvöstársaság, hogy menjen velük. Az aranyművesek szaúdi piacra való betörését kellett volna segítenie, de végül nem volt lehetősége tárgyalni.

– Utazás előtt ebédeltem, a felszálláskor jelentkező hasfájásomat így annak tulajdonítottam, hogy biztos túlettem magam – kezdte történetét. – Útközben azonban egyre gyanúsabb lett a dolog. Mire leszálltunk Rijádban, már elviselhetetlen volt a fájdalom, ezért jeleztem a problémát a nagykövetnek.
Kapás Ferenc számára az első megdöbbenést az jelentette, hogy bár a repülőtéren várták a csoport után egy másik géppel érkező Orbán Viktort és kíséretét, Kállai Miklós nagykövet úgy döntött, otthagy mindenkit, és elvitte a követségre a szegedi üzletembert.

– Útközben az autóból még idegenvezetést is rögtönzött! – mesélte Kapás Ferenc.

Kapás Ferenc már itthon gyógyul, tegnap a varratokat is kiszedték. Fotó: Karnok Csaba
Kapás Ferenc már itthon gyógyul, tegnap a varratokat is kiszedték. Fotó: Karnok Csaba

Hamarosan egy szíriai, magyarul kiválóan beszélő orvos érkezett, aki Rijád egyik legelegánsabb magánkórházába szállította az üzletembert.

– Kiderült, hogy dr. Imad Szegeden végzett, itt született két lánya is, akik magyar állampolgárok. Kényszerből gyógyít Szaúd-Arábiában: ott legalább meg tud élni radiológusi fizetéséből. – Azt mondta, Magyarországon jó igazán élni, és ha el tudná tartani a családját, gondolkodás nélkül visszajönne – idézte fel megdöbbentő beszélgetésüket Kapás Ferenc.

Szaúd-Arábiában – legyen bármilyen panasza is a betegnek – hozzá sem nyúlnak, amíg a beavatkozások árát ki nem fizeti. A CT-vizsgálat kimutatta: a szegedi férfinak perforáció előtt álló vakbélgyulladása van, vagyis azonnali operációra van szükség. És egymillió forintra, hogy a műtőbe tolják.

– Amikor ezt megtudtam, még jóformán időm sem volt végiggondolni, hogyan oldjam ezt meg, dr. Imad, akivel akkor találkoztam életemben először, teljes természetességgel elővette a bankkártyáját, és kifizette az ellátásom árát. Később, amikor a nagykövet ezt megtudta, saját magánpénzéből adta neki vissza ezt az összeget.

Amikor a magyar és a szaúdi egészségügy közti különbségről faggattuk, Kapás Ferenc inkább az érdekességeket emelte ki. – A szaúdiak nincsenek motiválva a munkára, hiszen alanyi jogon jár nekik fizetés – így mindent másokkal végeztetnek. Engem is Fülöp-szigeteki nővérek láttak el, és pakisztáni takarítók ügyeltek a tisztaságra. Kezdenek azonban rájönni, hogy külföldiek kezében van a saját egészségügyük, amin szeretnének változtatni, hogy ne legyenek kiszolgáltatva. Éppen ezért született egy törvény, hogy most már nekik is kell dolgozniuk. Naponta háromszor bejött például hozzám egy szaúdi nő, aki megkérdezte, hogy elégedett vagyok-e az ellátással. Ez volt a munkája.
A műtét után 3 nappal orvosa engedélyezte a szegedi üzletembernek, hogy a csoporttal együtt hazarepüljön. Mivel a magyar konzul, Selmeci Balázs nemcsak látogatta, de közben minden ügyét is elintézte, el is tudott utazni. Kedden a varratokat már szegedi orvosok szedték ki.

– Egy idegen országban, idegen kultúrában csak olyan emberekkel találkoztam, akik önzetlenül segítettek rajtam. Ezt soha nem fogom tudni nekik eléggé megköszönni. De azért azt mindannyiuknak elmondtam: életükben nem ettek még annyi halászlét és túrós csuszát, amennyire meghívom őket, ha Magyarországon járnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatjuk a képviselőjelölteket: 4-es körzet

Soha nem látott kínálattal találkozik a Csongrád megyei választópolgár április 6-án a szavazófülkében: 50 egyéni jelölt és 18 párt közül kell eldöntenie, melyikük képviselje érdekeit az Országgyűlésben. Tovább olvasom