Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Öregedő férfiak a női klinikán

Szeged - A férfiak öregedési folyamatát vizsgálják a szegedi női klinikán egy uniós kutatás részeként. Nyolc európai országban folyik több éven át egy olyan felmérés, amelynek távlati célja, hogy az elöregedő kontinens tömegessé váló időskori nyavalyáit még idejében megelőzzék, vagy felkészülhessenek a kezelésükre.
Második fázisába lép az az uniós támogatású kutatás, amelyben a férfiak öregedésével együtt járó fiziológiai és szellemi változásokat vizsgálják Európa nyolc országában. A 2003-ban indult hosszú távú kutatásban a magyarokat kicsit több mint négyszáz szegedi férfi képviseli – vizsgálatukat az andrológiai szakrendelést is folytató női klinikán végzik. Hazánkon kívül Lengyelország, Svédország, Észtország, Belgium, Nagy-Britannia, Olaszország és Spanyolország csatlakozott a 3200 fős projekthez, amit az Unió összesen nagyjából 400 ezer euróval finanszíroz.
A kutatás véletlenszerűen kiválasztott, 40 és 80 év közötti résztvevőit négy korcsoportba sorolták. Akik a vizsgálatokba beleegyeztek, azok vérvizsgálaton, csontsűrűség-, hormonális és antropometriai méréseken estek át – mondta el Bártfai György, a szegedi női klinika professzora. Bonyolult kérdőívet kellett kitölteniük, ami – többek közt – az étkezési szokásaikat, szexuális viselkedésüket, agyi funkcióikat – például emlékezés, megértés – firtatta. Ezután kétéves szünet következett: ebben a periódusban a háziorvosok segítségét kérték a páciensek nyomon követéséhez.

Étkezési és szexuális szokásokat is vizsgálnak. Illusztráció: Frank Yvette
Étkezési és szexuális szokásokat is vizsgálnak. Illusztráció: Frank Yvette

Idén tavasszal újra megvizsgálják a korábbi kutatás résztvevőit: hogyan változtak a korábban mért alapértékek, ki miben és hányszor betegedett meg, milyen diagnózissal került kórházba, netán hunyt el. Ebből – az országonként esetlegesen eltérő problémák mellett – kiderülhet, hogy milyen speciális folyamatot, változást kell a későbbiekben alaposabban megvizsgálni.

A kutatás célja az, hogy megismerje a férfiak öregedési folyamatát, amiről – a nők öregedésével szemben – alapvető információk hiányoznak – magyarázza a professzor. Mivel nemcsak a magyar lakosság, hanem az egész európai társadalom rohamosan öregszik, ez hamarosan tömeges egészségügyi problémákat hoz a felszínre. Ennek kezelésére, illetve megelőzésére pedig fel kell készülni, amihez egy ilyen átfogó kutatás adhatja meg az alapot.

Olvasóink írták

  • 1. szkeptikus 2008. május 08. 14:36
    „Nos mivel a cikk nem utal semmi konkrétummal arra, az eddigi vizsgálatoktükrében, hogy mivel is kell idejében felkészülni az öregedő férfiak problémáira, de miután Eu projekt-ről van szó, mint érintett (én is a 40-80 év közötti férfiak közé tartozom) csak a legrosszabbra tudok gondolni, mint pl. "idejében legyártott megfelelő mennyiségű koporsóra". Kérem javítson ki valaki, emennyiben túlságosan gyászosan ítélem meg a helyzetet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrkézen a zsákos, újszegedi ligeti szatír

Szeged - Három nő megtámadását ismerte be az a szegedi férfi, akit tegnap hajnalban, újabb akciója… Tovább olvasom