Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Orgonára gyűjtenek Pusztamérgesen

Pusztamérges - Csongrád megye legnyugatibb csücskében orgonára gyűjt a plébánia, ezzel szeretné megajándékozni a templomot építése elkezdésének 75. jubileumán.
Pusztamérges a századfordulón közigazgatásilag Kiskunmajsához tartozott, lelkipásztori ellátását is innen oldották meg. 1911-ben vetődött fel először az önálló templom építésének ötlete, a tervek el is készültek. Az építkezés csak 75 éve, 1937-ben indult el és két év alatt fejeződött be. A templom – mozaikablakainak és egyedülálló freskóinak köszönhetően – 2003 óta műemlék.

A helyiek összefogásából valósulhatott meg a csonka tornya helyén az eredetileg tervezett magasságú „csúcsdísz". Négy éve – szintén a hívek adományából – telepítettek elektromos harangozórendszert a három haranghoz. Kuris István Lászlótól, az egyházközség kántorától, a plébániai képviselő-testület jegyzőjétől megtudtuk: a szertatásokon egyszerű szintetizátort használnak, amelyet hat éve a ruzsai egyházközségtől kaptak. A hangszer azonban nem szól már megfelelően, az erősítője is elavult, hangfalai részben elkorhadtak. Most orgonára gyűjtenek; elektromos hangszert szeretnének. Típusát az határozza meg, hogy áprilisig milyen összeget sikerül összegyűjteni. Az adományokat szentmisék alkalmával bizonylat ellenében, illetve
a plébánia bankszámlájára utalva várnak (CIB Bank 10700062-66952413-51100005). A közlemény rovatba oda kell írni: adomány orgonára.

A templom egyedülálló freskóinak köszönhetően 8 éve műemlék. Fotó: DM/DV
A templom egyedülálló freskóinak köszönhetően 8 éve műemlék.
Fotó: DM/DV

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévé és mobil nélkül nincs élet

100 háztartásban ma 145 televízió és 173 mobiltelefon található – ez a két szám sokat elárul arról, mire adjuk ki a pénzünket. Tovább olvasom