Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Óriás szegedi papucsot készít Sallay Tibor cipészmester

Szeged - Az ország és így feltehetően a világ legnagyobb szegedi papucsát készíti el Sallay Tibor cipészmester az augusztus 12-én kezdődő Hungarikum Fesztiválra; a lábbeli pontos mérete egyelőre nem ismert, de az már biztos, hogy százötvenesnél nagyobb lesz.
A rekordkísérletről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a cipészmester – aki az idős Rátkay Sándortól leste el a mesterség titkait – elárulta: a hatalmas lábbeli pontosan úgy, kifordított varrott eljárással készül, ahogy az átlagos méretű szegedi papucs már évszázadok óta. Ez azt jelenti, hogy a felsőrészt fordítva varrják rá a talpra, bevizezik, színére fordítják, majd beleütik a kaptafát, s a lábbeli így nyeri el végleges alakját.

Az óriás lábbeli páratlan lesz, nemcsak azért, mert egyelőre csak egy darab készül belőle, hanem azért is, mert a hagyományos szögedi papucshoz hasonlóan szimmetrikus kaptafán készül, és csak a taposással válna jobb-, illetőleg ballábassá.

A papucs legyártásához Sallay Tibor számítása szerint legalább ötven munkaóra szükséges, ezért nem is vág egyedül bele a rekordkísérletbe, ketten is segédkeznek majd neki.

A világ legnagyobb szegedi papucsát készíti el Sallay Tibor cipészmester az augusztusi hungarikumfesztiválra. Fot: Frank Yvette
A világ legnagyobb szegedi papucsát készíti el Sallay Tibor cipészmester az augusztusi hungarikumfesztiválra. Fotó: Frank Yvette

A rekordkísérlethez az óriás, egyméteresnél is nagyobb kaptafát már kifaragta a cipészmester, és az is kiderült, nem lesz könnyű dolgozni vele, hiszen a tömege meghaladja a fél mázsát. Elkészült a papucs sarka is, ami csaknem négy kilót nyom.

A talpa marhabőrből készül. A gyár külön a rekordkísérlethez kereset egy méretes, egy négyzetméteres darabot, hiszen a talpnak valót nem lehet toldani. A bélést három-négy négyzetméternyi sertésbőr adja majd ki, a papucs feje pedig piros pamutbársonyból lesz, hagyományos hímzett virágmintával.

A papucsra augusztus 13-án 13 óra 13 perckor kezdik el felvarrni a szalagdíszt, a mű estére készül majd el, s ekkor derül ki, mekkora is a pontos mérete - mondta el Elekes Zoltán fesztiváligazgató. Ha a rekordkísérlet sikerül, a szükséges dokumentumokat elküldik Nagy-Britanniába, így a szervező reményei szerint az óriás lábbeli hivatalos Guinness-rekord lesz.

Olvasóink írták

 • 11. maji 2010. július 30. 09:26
  „A képen látható Sallay Tibor? Így megnőtt a melle? :)”
 • 10. zest 2010. július 30. 02:21
  „Véleményem szerint a "gigapapucs" helyett sok-sok "kisszegedipapucs"-ot KELLENE készíteni (minden méretben) és elérhető áron MINDEN szegedi cipőüzletnek árulnia KELLENE.... persze, ehhez egy jó "marketingos" szakember kellene...KELLENE :))))”
 • 9. dodó 2010. július 29. 21:44
  „Viselje egészséggel, Elekes úr!”
 • 8. Toth_Ibrahim 2010. július 29. 20:40
  „Na, végre. Örülök, hogy Elekes úrnak is van mivel elütnie az időt. Gigapapucs. Mekkora ötlet. Miért nem én találtam ki?!

  Mondjuk a Puskásék óriás káposztás cvekedlijét nem lesz könnyű lefőzni. Érted. Lefőzni.”
 • 7. Vörcsi 2010. július 29. 20:04
  „Ha Botka POLGÁRMESTER úr nem viselné büszkén viselné, én veszem!”
 • 6. reagens 2010. július 29. 19:50
  „Tán botkánknak csinálja amolyan búcsúajándékként?
  Nagyot csináljon, jeti méretre!”
 • 5. keiner 2010. július 29. 19:37
  „Sok sikert!
  Az eddig legnagyobb cipö_
  http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Schuh_gross_fcm.jpg&filetimestamp=20080723162057”
 • 4. Vörcsi 2010. július 29. 19:13
  „Én annak az EMBER-nek gratulálok, aki tovább viszi a szegedi papucs dicsőségét!”
 • 3. dudi652 2010. július 29. 16:43
  „Csak nem Smukk Andor mérete? Vagy inkább Salamon Béláé? Nos ha egyikükre sem lesz/vagy lenne/ jó, akkor is szép teljesítmény, gratulálok, remélem rekord lesz belőle.”
 • 2. daveedbrown 2010. július 29. 16:38
  „150-es... Az nagy...”
 • 1. Srác20 2010. július 29. 16:20
  „Hajrá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Holt-Maros ikerhídjai a legújabbak

Szeged - Legtöbbször Szeged leghosszabb hídját, a Bertalant emlegetik mostanában a meghibásodott… Tovább olvasom