Délmagyar logó

2018. 10. 24. szerda - Salamon 8°C | 14°C Még több cikk.

Óriásagávé virágzik Balástyán

Balástya - Közel nyolc méter magas virágot hozott Balástyán egy agávé. A növényt negyven éve nevelgetik egy tanyán, az utóbbi időkben már csak traktorral tudták mozgatni. Az agávénak ez a búcsúja, hiszen életében csak egyszer virágzik. Néhány hétig még lehet gyönyörködni benne, azután elpusztul.

Már a főútról látszik Klucsó Jánosék tanyája. Nem lehet eltéveszteni, hiszen egy közel 8 méter magas, Magyarországon ritkán látható növény áll a telek bejáratánál. Agávéjuk virágzik, az hozta a monumentális, fára emlékeztető hajtást.

– Negyven éve, még kislányként kaptam egy cserépben az édesanyámtól – mesélte az agávé történetét Klucsó Jánosné. – Húsz évig edényben volt, aztán arra gondoltam, kiültetem. Azóta ősszel mindig bevittük a fóliába, mert a fagyokat nem bírja, tavasszal pedig visszaültettük szabadföldbe.

A házaspár azt mondja, alapvetően nincs sok gond ezzel a növénnyel: télen egyáltalán nem kell locsolni, tavasztól őszig is általában elegendő az eső. Csakhogy az ő agávéjuk igen jól érezte magát a balástyai tanyán, és úgy megnőtt, hogy a téli költöztetését már csak traktorral lehetett megoldani. – Egyetlen levele 20-30 kilót is nyomott már a végére – mondta Klucsó János.
 

Óriásagávé virágzik Balástyán


Ezt mi már csak elképzelni tudtuk, hiszen a tavasz óta növekvő virág a levelekből táplálkozik, így azok mostanra szinte teljesen elfonnyadtak.

Többméteres szára is jóval vékonyabb, mint akár csak pár hete, az alsó virágokat pedig az első hőség leszárította – látszik, hogy a növény lassan elpusztul. Az agávé ezen fajtája ugyanis életében csupán egyszer virágzik, ez pedig a végét is jelenti.

– Nem bánjuk, mert már nagyon nehéz volt gondozni ekkora méretű növényt. Még egyszer nem is vágnánk bele – mondta a házaspár. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lesz már agávéjuk, hiszen a növény számos hajtást hozott élete során, amelyek mind ott nőnek a kert másik felében.

– Azoknak a virágzását viszont mi már nem érjük meg – tették hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kissori úton fekvő migránsok, drótot húzó katonák Mórahalomnál

82 embert fogott el a rendőrség Mórahalomhoz közel. Közben a szerb oldalról érkező migránsok kíváncsian nézik az épülő szögesdrótot. Tovább olvasom