Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Óriási gramofon a dómszínpadon

Szeged - A szabadtéri idei produkciói közül a My Fair Lady színpadképe a legbonyolultabb. Tápén gyártották, és már javában építik a Dóm téren, ahol ma kezdi a próbákat a musical csapata.
Az ország legnagyobb színpada a szegedi szabadtérié; nagy kihívást jelent az alkotók számára, hogy látványos, eredeti, ugyanakkor működőképes díszletet találjanak ki. Különösen igaz ez az idei nyitó előadásra, a My Fair Ladyre, hiszen a világsikerű musical igazából kétharmad részben kamaradarab, így nem lehet hatalmas tablókkal operálni.

– Alkotótársammal, Khell Zsolt díszlettervezővel olyan színpadképet kellett megálmodnunk, amely leszűkíti a teret arra a néhány emberre, aki épp a kamarajeleneteket játssza. Felnagyított, vizionált világot képzeltünk el a színpadon hatalmas metronómmal, gramofonnal és sok-sok vetítéssel – mondja Novák Eszter rendező, aki jól tudja: a szabadtéri népszínház, itt különösen fontos a látvány is, ezért attrakciókra is készülnek lovakkal, autókkal.

Óriási gramofon a dóm előtti színpadon
Öt és fél méter magas a gramofon.
Fotó: Frank Yvette

„Gotterdammerung" – olvastuk tegnap – egyelőre umlautok nélkül – a feliratot a dómszínpadon álló hatalmas fémszerkezeten. Ez alapján az is gondolhatnánk, Wagner-bemutatóra készülnek a szabadtérin. Holott ez már a My Fair Lady díszletének központi eleme: egyik oldala egy hidat mutat, a másik pedig a jelzett gramofont a metronómmal. A 16 méter hosszú, 5 és fél méter magas, 4 és fél méter széles fémszerkezet képes megfordulni önmaga körül. Olyan speciális kerekekkel szerelték fel, amelyeknek köszönhetően viszonylag könnyen mozgathatják a díszítők.

A súlya nem is olyan vészes, mint első látásra gondolnánk, a tápéi díszletgyártó cég, a Scabello tulajdonosa, Tóth Kázmér elárulta: nem vasat, acélt, hanem ahol lehetett, drágább alumíniumot használtak, hogy minél könnyebb legyen. Mivel túllóg a 14 méter átmérőjű forgószínpadon, speciális rögzítést próbálnak kitalálni, hogy minél kevesebb emberi erő kelljen a forgatásához. Van benne egy süllyedő is, amely két szereplőt a díszlet fölé képes emelni. A musical kamarajeleneteinek helyszíneit felidéző kisebb díszletelemeket színpadi „kocsikra" építették. Készítettek egy nagy lépcsőt is: egyik oldala tükrös revülépcső, a másikat hatalmas medvebőrrel borították. Felépítenek a színpadon egy tomcat-állványrendszert is, amely fontos szerepet játszik: óriási vásznat feszítenek ki rá, amelyre hangulatképeket vetítenek; a produkció világítása is izgalmasabb lehet a segítségével.

Tápén gyártották a My Fair Lady díszletét. Fotó: Frank Yvette
Tápén gyártották a My Fair Lady díszletét.
Fotó: Frank Yvette

Megérezték a válságot

A gazdasági válság kirobbanása óta a színházak sokkal kisebb produkciós költségvetéssel dolgoznak, ezért az ország legprofibb díszletgyártó vállalkozása, a tápéi Scabello is visszafogottabb megrendeléseket kap. – Nekünk is költséget kellett csökkentenünk. Sokáig tudtam tartani a létszámot, de végül néhány embertől meg kellett válnunk. A szabadtéri mellett továbbra is a vezető budapesti teátrumok – a Nemzeti, a Vígszínház, a Madách és a Katona József – a legfőbb megrendelőink – mondja Tóth Kázmér, aki abban bízik, hatékony munkával túlélik a krízist.

6 méteres Dózsa koronája

A tápéi cég gyártja a szabadtéri összes idei bemutatójának, így a Dózsának, a Carmennek és a Hairnek a díszletét is. A Benyovszky és a Művészetek Palotájában bemutatott Tenkes kapitánya után Tóth Kázmér már a harmadik előadás színpadképét tervezi. Elárulta: a Zsuráfszky Zoltán rendezte Dózsának a tűz lesz a központi látványeleme. Valamint annak a Temesvárott őrzött koronának a felnagyított, 6 méter átmérőjű, 6 méter magas stilizált változata, amelyet vélhetően egykor Dózsa fejére tettek.

Olvasóink írták

 • 6. Agyi54 2010. június 25. 08:14
  „diverfrog 2010.6.24. 11.43
  AHA”
 • 5. szilléri 2010. június 24. 14:25
  „80 milla fáj !”
 • 4. diverfrog 2010. június 24. 11:43
  „Agyi54 2010.06.24. 07:23

  Kell neked mindent észrevenni??? :)))
  (ha észrevetted szólni is érte? )”
 • 3. Agyi54 2010. június 24. 07:23
  „Az 5 emberes létrás képen METRONOM van !!!!a második a gramofonos.
  Két FÜLE van a lónak,mégis megbotlik! :S:S???”
 • 2. kiszy 2010. június 24. 06:53
  „Tök jó lesz, csak a szúnyogokkal csináljanak valamit... (sziszifuszi dolog, tudom)”
 • 1. valoperes_zugugyved 2010. június 24. 05:59
  „gáz.
  :Pp-_”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 milliárd forintra rúg a megyei gazdák kára

Nincs olyan gazda a megyében, akit ne sújtana belvízkár, és még mindig mintegy 20 ezer hektárt víz borít. Tovább olvasom