Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 29°C Még több cikk.

Óriási sarló-kalapács egy szegedi panel oldalán

Szeged - Vagy csak egy félresikerült kampós kalózkéz? A képet tudósítónk készítette a Rókusi körút egyik „Vidiás" tízemeleteséről. Nem tudni mióta van ott, de az önkényuralmi jelképek használatát a Btk. bünteti.
Olvasónk a Rókusi körút egyik lámpájánál várakozott, amikor meglátta a szemközti ház 6. emeletén jól kivehető jelképet. A panel nem úgy néz ki, mintha felújítás előtt állna, így nagy valószínűséggel nem az előkészületek alatt került elő a szocializmus maradványa. De akkor ki és mikor helyezte el a képet a szegedi panelon?

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

Fotó: DM
Fotó: DM


Talán mégiscsak erről van szó - próbálta kollégánk a helyzet súlyosságát tompítani, amikor inkább egy kampós kalózkézhez hasonlította a mintát:Egy másik tudósítónk szerint a kép évek óta a panel oldalát „díszíti", majd egy rövid időre eltűnt – legalábbis emlékezete szerint egy ideig biztosan nem látta –, majd most újra előkerült.

Az önkényuralmi jelkép használata a magyar jog szerint bűncselekmény

Az Alkotmánybíróság 2013. április 30-i hatállyal megsemmisítette az önkényuralmi jelképek tilalmára vonatkozó rendelkezést. Az Országgyűlés a kérdést a 2013. évi XLVIII. törvénnyel szabályozta újra, amiben a korábbinál szűkebb körre vonatkozó tilalmat állított fel.

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása szerint ( 2013 júliusa óta hatályos) azt üldözik majd, aki a köznyugalom megzavarására alkalmas - különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő - módon terjeszti, nagy nyilvánosság előtt használja vagy közszemlére teszi a horogkeresztet, az SS-jelvényt, a nyilaskeresztet, a sarló-kalapácsot vagy az ötágú vörös csillagot. Így rendelkezik majd a július 1-jén életbe lépő új Btk. is.

A Büntető törvénykönyv 335. §[1] a régi Btk. 269/B. § (1) bekezdése szerint ide tartoznak a következők:
horogkereszt,
nyilaskereszt,
SS-jelvény,
sarló és kalapács,
ötágú vöröscsillag.

335. § Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas - különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő - módon
a) terjeszt,
b) nagy nyilvánosság előtt használ, vagy
c) közszemlére tesz,
ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyító alkohol

Ha egy pohár bort vagy sört jókor fogyasztunk el, akár az egészségünkért is tehetünk. Tovább olvasom