Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Óriásplakát a Himnuszból

Szeged - Sorra nyeri a képzőművészeti versenyeket Mohai Zsófia, akinek Himnusz-illusztrációjából óriásplakát készül. Az érettségiző szegedi diák alkotásával népszerűsítik Magyarországot.
Kivételes tehetségű rajzolónak tartják a szegedi Tömörkény-gimnázium német tagozatán érettségire készülő Mohai Zsófiát, aki tíz éve Véber Noémi növendéke a Hammido Művészeti Iskola festészet tanszakán, mostanában pedig egymás után nyeri az országos képzőművészeti pályázatokat.

– Egyre komolyabb pályázatokon indítom Zsófit, miután kiugróan szerepelt a háromfordulós országos festészeti versenyen, ahol az összes művészeti iskola legjobb növendékei küzdöttek egymással Budapesten. A kétnapos viadal utolsó fordulójában egy portrét és egy csendéletet kellett festeniük. Zsófi a főiskolásokat is lekörözve elnyerte a Magyar Képzőművészeti Egyetem különdíját.

L. Menyhért László művészettörténész nem akarta elhinni, hogy alapfokú művészeti iskolából jött. Mindenki azt gondolta, a képzőművészetire jár, vagy rajztanárnak készül, annyira hihetetlen volt, hogy egy gimnazista így tud rajzolni – meséli Véber Noémi.
Zsófi a HungarianSouveniers „Szülőföldem szívvel-lélekkel" országimázs-pályázatán közel kétszáz versenyző közül a neves képző- és iparművészekből álló zsűritől harmadik díjat nyert Himnusz-illusztrá-
ciójával, amelyből óriásplakát készül Magyarország népszerűsítésére. Ezzel nemcsak idehaza, hanem külföldön is lehet majd találkozni a nyáron. A Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében meghirdetett regionális Erkel-emlékversenyen egy tusrajzzal nyert, amelyet a Bánk bán illusztrációjaként készített Hazám, hazám címmel. Egyéniségét tükröző ruháival indult a Street Fashion Art Budapest versenyen is, ahol egyéni látásmódú fiatal divattervezőket keresnek.

Mohai Zsófia alkotásaival. Főiskolásokat lekörözve nyerte el a képzőművészeti egyetem különdíját. Fotó: DM/DV
Mohai Zsófia alkotásaival. Főiskolásokat lekörözve nyerte el a képzőművészeti egyetem különdíját. Fotó: DM/DV

Legfrissebb sikerét az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület pályázatán aratta: az Európai Unióban március 15-e a fogyasztóvédelem napja. Ehhez kapcsolódva írtak ki uniós támogatással képzőművészeti pályázatot a 21. század fizetőeszközeiről. Zsófinak egy különleges színvilágú, és virtuóz rajztehetségét jól megmutató míves grafikával sikerült megnyernie a fődíjat, a kétszemélyes brüsszeli utazást. A díjátadót múlt pénteken tartották Budapesten, a Millenárison kialakított Európa Pontban.
Munkácsy a kedvence

– Érettségire készülök, végzősként már beadtam a jelentkezési lapomat a képzőművészeti egyetem grafika, valamint festészet szakára is, bár a tűzzománc és más technikák is izgatnak. A német nyelvtudásomat kamatoztatva később esetleg a bécsi képzőművészeti akadémián szeretném folytatni, de oda csak 20 éves kor felett lehet felvételizni – mondja Zsófi. Munkácsy Mihály a kedvenc festője, és arról álmodik, egyszer majd szabadúszó művész lesz. Véber Noémi szerint kivételes tehetség, munkái máris olyan színvonalúak, mint a végzős főiskolásoké.

Olvasóink írták

 • 14. andras.sd 2011. október 04. 16:12
  „Örömmel dörgölhetem Marika23 orra alá, hogy Zsófit felvették a Budapesti Képzőművészeti Egyetemre. És a zsűri tagjai immár a tanárai. Szerencse, hogy Ők ülnek a zsűriben, Marika23 meg csak a gép előtt, mert fordítva jaj lenne a művészetnek.”
 • 13. marika23 2011. március 20. 00:21
  „Már ne is haragudjatok, de én láttam a képet, és én nemigen véltem felfedezni kedves kislány "virtuóz rajztehetségét". Melyik szegletben kellene keresnem?
  Valószínűleg a cikk írójának egy fikarcnyi hozzáértése sem lehet a művészethez, ebből a túlzott ömlengésből kiindulva. A másik, hogy szerintem Véber Noémi kissé el van tévedve, mert ez még a felvételin se menne át, nemhogy egy végzős főiskolás diák munkája legyen...”
 • 12. martin812 2011. március 18. 11:55
  „Akit érdekel, az nézze meg itt...gondolom bejelölés után van több műve is ami látható...:)
  http://www.facebook.com/profile.php?id=100001286833156”
 • 11. Nórikám 2011. március 18. 10:50
  „Gratulálok a kislánynak, de tényleg miért nincs kép? j lenne látni többet is!”
 • 10. jq 2011. március 18. 10:29
  „A múltkor egy másik díjnyertes grafikus kislányról szóló cikkel is ugyanez volt, a nyertes képet be se mutatták”
 • 9. achilleus 2011. március 18. 09:16
  „Aranyos valóban. Ami az alkotásait illeti a google képkereső sem segít, "munkatársunk" megtehetné.”
 • 8. qrumpli 2011. március 18. 08:23
  „Maga a plakát titkosítva van?”
 • 7. szeti 2011. március 17. 20:46
  „én is gratuálok neki, és sajnálom a képek hiányát a dm-en. :(”
 • 6. vasi29 2011. március 17. 20:40
  „GRATULÁLOK!!!! CSAK ÍGY TOVÁBB! Ha csak feleannyira néznek ki jól a művei, mint Ő, az már bőven jó. :)”
 • 5. keiner 2011. március 17. 17:53
  „Gratulálok neki és remélem, késbb nem úgy fog járni mint Petöfi:
  http://www.fn.hu/belfold/20110317/cenzurazta_petofit_fidesz/”
 • 4. mátka 2011. március 17. 17:51
  „Igen !!!!! mivel nincs az újságíró megnevezve, " munkatársuktól " kérhetjük,pótolja az alkotás fotóit,hiszen a lényeg lemaradt. A hír meg van, az alkotó is. Köszönjük”
 • 3. Zotya100 2011. március 17. 17:50
  „2. - Egyetértek, én is megnéztem volna nagyban azt a Himnusz illusztrációt.”
 • 2. turboman 2011. március 17. 17:08
  „Az ilyen dolgokhoz csak gratulálni lehet, meg is teszem! :-) Kár, hogy nincsenek képek mellékelve, jó lett volna látni az említett rajzokat, festményeket. De persze azért A Művésznőt is jó látni, félreértés ne essék, hahah.”
 • 1. 6664 2011. március 17. 15:26
  „Gratulálok a teljesítményhez. Jó ilyeneket olvasni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kérdés, aki válaszol: Szili Katalin politikus

Szili Katalin független országgyűlési képviselővel, a Szociális Unió elnökével, az alkotmány-előkészítő nemzeti konzultációs testület tagjával az alkotmányozásról beszélgettünk. Tovább olvasom