Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Őrizetben - 72 órán át

Szeged - Ha a bíróság nem rendeli el az előzetes letartóztatást, az őrizetbe vétel időtartama maximum 72 óra lehet. Mielőtt alkalmaznák, több körülményt is figyelembe kell vennie a hatóságnak.
Kerékpározó asszonyt szúrt le egy 48 éves férfi Békésen – adták hírül a médiumok november 24-én. Rá egy napra kiderült: a tettes egy héttel korábban már megkéselt valakit. Mivel beismerő vallomást tett, és az orvosi szakvélemény szerint sem ön-, sem közveszélyes nem volt, a Békés megyei rendőrség szerint nem volt törvényes alapjuk arra, hogy őrizetbe vegyék. Kíváncsiak voltunk: milyen esetekben kötelező a rendőrségnek alkalmazni ezt?

– Őrizetbe vétel a szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények gyanúja – különösen tettenérés – esetén alkalmazható. Például ha számolni lehet azzal, hogy az illető a hatóság elől elrejtőzik, megszökik, vagy az eljárás folyamán további bűncselekményt követ el. Akkor sem lehet elengedni, ha feltehető, hogy az illető meghiúsítaná, megnehezítené vagy veszélyeztetné az eljárást – magyarázta M. Toronykőy Márta.

Hetvenkét óra

Az őrizetbe vétel a személyi szabadság átmeneti megvonását jelenti, amely legfeljebb 72 óráig tarthat. Ennek elteltével – ha a bíróság az előzetes letartóztatást nem rendeli el – szabadon kell bocsátani az illetőt. Elrendeléséről általában a nyomozó hatóság határoz, az előzetes letartóztatásról pedig az ügyészség indítványa alapján a bíróság. Az előzetes letartóztatás időtartama 30 nap, amit a bíróság 60, majd 90 nappal is meghosszabbíthat. Ha három évig nincs jogerős ítélet, a fogva tartottat szabadon kell engedni. A másik időszakos személyi szabadságot korlátozó intézkedés az előállítás. Ez 8 órán át tarthat, ám egyszer – 4 órával – meghosszabbítható.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől két megyei esetről is érdeklődtünk. Miért intézkedtek úgy, ahogy tették? Október 14-én Klárafalván, a 43-as úton történt halálos baleset.

Egy Makó felől érkező Fiat 22 éves sofőrje egy szintén fiatal családanyát gázolt halálra. A baleset helyszínén, látva a kocsi vezetőülésénél betört szélvédőt és a vértócsát a homokban, még másnap sem értették sokan: a szemle után miért nem a rendőrség, hanem a család másik autója érkezett a sofőrért, akit hazafuvaroztak.

– A kárafalvi esetnél – amivel kapcsolatban egyébként szabálysértési eljárást indítottunk – a rendelkezésre álló adatok alapján nem merült fel az autót vezető férfi felelőssége. Személye sem a balesettel, sem más, önálló bűncselekmény elkövetésével nem volt összefüggésbe hozható – mondta a szóvivő.

A közelmúltban a Szegedi Rendőrkapitányság lopás gyanúja miatt indított eljárást egy fiatalkorú ellen, aki társával együtt több ingatlanba tört be. Főként élelmiszert vittek magukkal. Harmadik akciójuknál fülelték le őket. Egy 16 éves fiút őrizetbe vettek, a bíróság pedig előzetes letartóztatását rendelte el. A szóvivő szerint minden adott volt az őrizetbe vételhez: tettenérés, elrejtőzés feltételezése, újabb bűncselekmény elkövetésének lehetősége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikapart szerencse

Szeged - Minden egyes sorsjegy egy aprócska remény az embereknek – állítja a legrégebbi szegedi árusok egyike, Nagypál István. Tovább olvasom