Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

Örkény a budiból

Szeged - Olvasóink lefekvés előtt vesznek legszívesebben könyvet a kezükbe, de a vécék is közkedvelt helyük – derült ki a delmagyar.hu nagy olvasástesztjén.
Nem csak Pataki Ferenc kapott tehát kedvet, hogy a kerti budiban olvasson a Fekete Ház Örkény-kiállításán. A színművész hétfőn ezzel a meglepő akcióval hívta fel a figyelmet arra, hogy a szombati Múzeumok éjszakáján a ház és a Kass Galéria „Örkénybe" öltözik. A Somogyi utcában egyperces-maratonra várják a látogatókat, a Vár utcai kiállítóhelyen a színész felolvas, miközben a képregényrajzolók keze nyomán megelevenedik Örkény groteszk világa.

Így is lehet. A Múzeumok éjszakáján a Fekete Ház egyperces-maratonra várja a látogatókat. Fotó: Frank Yvette
Így is lehet. A Múzeumok éjszakáján a Fekete Ház egyperces-maratonra várja a látogatókat.
Fotó: Frank Yvette

Ugyancsak a Fekete Házban a Múzeumok éjjeli látogatói láthatják először a városi közgyűjtemény legújabb szerzeményeit: Móra Ferenc verskéziratát és két levelét, melyeket Mihálovits Alajoshoz címzett. Az értékes dokumentumokat Kanizsai-Nagy András budapesti ügyvéd adományozta a múzeumnak. Édesapjának hagyatékából kerültek Szegedre az író és múzeumigazgató szép, ám annál olvashatatlanabb sorai. A családi legendárium szerint Mihálovits Alajos, a kiskunfélegyházi gimnázium matematikatanára közismerten szórakozott ember hírében állt. Állítólag ő ihlette a Szeptemberi emlék című Móra-novella szereplő latintanárát, aki a szegény, de nagyon tehetséges parasztfiút – az ablakon bekiáltott jó válasz után – ölben vitte be az osztályba.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorsára hagytak egy Fiatot a Diófánál

Hónapok óta áll egy rendszám nélküli egyre rosszabb állapotban levő piros színű Fiat a Diófa előtti ingyenes parkolóban. Tovább olvasom