Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Örök élet már nincs

A tavaszi választások előtt kétfarkú kutya képében, azóta álhirdetőként, urándúsítóként és kamu emléktábla-avatóként tevékenykedik Kovács Gergely, az utca művésze.
A fáradhatatlan utcai harcos mindenre ragaszt. Fotó: Karnok Csaba
Örök életet, ingyensört és adócsökkentést ígért az országgyűlési választások idején a Magyar Kétfarkú Kutyapárt. A szervezet jelképe, a nyakkendős mutáns az őszi kampányban már visszafogta magát. Kovács Gergely, a párt szóvivője, ötletgazda azonban nem vonult vissza. Ha kifiguráznivalót lát, támad. Az utcai művész érdekesebb munkáiból válogattunk.

„Tisztelt Lakóközösség! Társasházunk megáldásra kerül. Kérem segítsék a munkát, tegyék lehetővé, hogy a pap bejuthasson az önök otthonába. A paphoz legyenek kedvesek, ne bántsák! A közös költséget nem emiatt kellett megemelni. Irénke néni (aki az ajtó miatt szokott szólni)" – olvashatták társasházuk hirdetőjén a panelek lakói.

Kovács Gergely emléktáblát állított az Átlagemberek Szövetsége nevében Tóth Lajosnak, aki nem csinált semmi különöset. Elkészítette és félig leeresztett léggömbökkel díszítette a ganümédeszi űrhajók elleni 3723. évi ütközet hősi halottainak emléktábláját.

Fotó: Karnok Csaba
Legutóbbi munkájában kisebb Magyarországot követelt. A plakát szerint a felesleges határ menti területeket (például Szegedet) le kell csatolni az országról, így nem kell majd órákat utazni egyik városból a másikba, nem kell annyi megyeszékhelyet megjegyezni, és a különböző nyelvjárások sem zavarnak tovább. A tervet a Matuska Szilveszter Országépítő Egyesület is támogatja. Egy másik plakát, a városszerte olvasható forradalmi kiáltvány hírül adta, hogy Tóth Péter betanított segédmunkás (információink szerint csak véletlen a névazonosság a tüntetésszervező Tóth Péterrel) megalakítja az alkotmányozó nemzetgyűlést. Követelései többek között: unió valami gazdagabb országgal, adják le újra azt a tévésorozatot, ami nemrég ment, és amiben az a nagymellű nő volt.

Gergely névjegykártyát gyártott, és városszerte népszerűsítette Szabó Ilonát (foglalkozása: idegesítő szomszéd), Tóth Pál anonim alkoholistát és Kis Lajos semmirekellőt. Vállalt urándúsítást a következő csalogató reklámszöveggel: „Lenni tied urán béna, ritkás? Okozni neked sok bánat, fejtörés? Kinevetni szomszéd, megszólni járókelő? Kell dús urán ébredni reggel boldog. Mi lenni nem terrorista, lenni befektető. Enyém telefon te hívod."

Utcai harcos

A fáradhatatlan utcai harcos azt mondja, mindenre ragaszt, kivéve saját magát, valamint a pápamobilt. A célja kritika és szórakoztatás, illetve rábírni a járókelőket arra, hogy újragondolják a környezethez való viszonyukat.

– Semmi sem igaz feltétlenül, bárhonnan is halljuk azt. Ez a sok hülyeség, amit kirakok az utcára, talán elgondolkodtatja az embereket: nem biztos, hogy a sérvet áruló plakát melletti óriásplakát sokkal értelmesebb dolgot hirdet – magyarázta Gergely. Hozzátette: a városi vizuális környezet kialakításában monopóliuma van annak, akinek pénze van. Ennyiben a városi környezet sem különbözik az élet egyéb területeitől, de itt talán könnyebb szembeszállni a pénz hatalmával.

Gergőtől az utcai művészet veszélyeiről is érdeklődtünk, válaszul a következő jó tanácsot kaptuk: forgalmasabb helyeken érdemes sárga világító mellényben dolgozni, akkor senki nem hiszi, hogy amit csinálunk, az törvénytelen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetések, gyűlések Párizstól Belgrádig

A zavargásokba fulladt október 23-i budapesti tüntetés adta az alkalmat, hogy kitekintsünk a… Tovább olvasom