Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Örökbefogadás: nehéz egymásra találni

Csongrád megye - Szegeden jelenleg körülbelül félszázan szeretnének gyermeket örökbe fogadni. 89 gyermek vár erre – mégis nehéz az egymásra találás. Az ok: nem őket akarják. Súlyos betegek, vagy már kamaszok – ezek a jobb sorsra érdemes fiatalok talán sosem élhetnek majd szerető családban.
3–4 év is várakozással telhet, mire egy pár vagy egyedülálló felnőtt gyermeket fogadhat örökbe. A hosszadalmas alkalmassági procedúrát még idegölőbb várakozás követi, mire a hőn áhított kicsi beköltözhet új otthonába. Sokan szidják ezért a bürokráciát – pedig akár fél év alatt gyermeke lehetne azoknak a jelölteknek, akik jelenleg a várólistán sorakoznak. Csak éppen nem olyan, mint amilyenről álmodnak.

– Az orvosi és pszichológiai alkalmassági vizsgálat, valamint a környezettanulmány, amelyen minden jelentkezőnek át kell esnie, pár hónapot vesz igénybe – mesélt a folyamatról Kossa István örökbefogadási tanácsadó. – Innentől minden azon múlik, mikor kerül be a rendszerbe a „megfelelő" gyerek. Az örökbefogadónak ugyanis előzetesen nyilatkoznia kell, milyen gyermekre vágyik, alkalmasságát is így állapítják meg. Minél jobban beszűkíti valaki az igényeit, annál nehezebben jut sorra. Tavaly mindössze 14 örökbefogadás történt a megyében.

Örökbefogadásra váró gyerekek Szegeden. Akár négy évig is eltarthat a procedúra. Fotó: Schmidt Andrea
Örökbefogadásra váró gyerekek Szegeden. Akár négy évig is eltarthat a procedúra.
Fotó: Schmidt Andrea

– Mindenki kisbabát szeretne, a várakozási idő ezért olyan hosszú – magyarázta Szügyi János, a Csongrád Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója. Elmondta: a megyében jelenleg is van 89 örökbe fogadható fiatal. Nyolcan 6 évesnél fiatalabbak, további 11-en még nem töltötték be tizedik életévüket. Valahol itt van a lélektani határ: az ennél idősebb gyerekek esélye arra, hogy örökbe fogadják őket, egyre kevesebb és kevesebb. Nem véletlen, hogy most is hetvenen vannak. S hogy a fent említett kicsik miért nem kellenek senkinek?

– Legtöbbjük beteg, ezt a magyar szülők nem szívesen vállalják fel – magyarázta az örökbefogadási tanácsadó.

– Nekik és az idősebb fiataloknak szinte a külföldi szülők az egyetlen esélyük – a határon túlról érkezők őket is szívesebben vállalják. Külföldiek csak abban az esetben fogadhatnak örökbe magyar gyermeket, ha az egész országban nincs olyan, aki őt szeretné. Általában a közeli országokból érkeznek a szülők, de akadt példa arra is, hogy Amerikában lett új családja a szegedi fiatalnak – azóta is szerető közegben nevelkedik, immár kettős állampolgárként.

– Az elmúlt évben 3 külföldi számára engedélyeztük az örökbefogadást – mondta el Petrovszki Edit, a szegedi önkormányzat gyámhivatalának főtanácsos osztályvezetője.

Olvasóink írták

 • 6. rodeziai 2010. december 16. 16:00
  „aki igazán szeretne gyereket az ne válogasson!”
 • 5. flexsnake*** 2010. december 16. 15:42
  „cigánygyereket sem akarnak, az állami gondozottak nagyrésze cigány....
  engem is fogadjon örökbe valami gazdag család :D
  az a szülő, aki csak azért dobja el a gyerekét mert beteg, nem jobb egy gyilkosnál.”
 • 4. tromi 2010. december 16. 12:50
  „mi is várakozóban vagyunk, és nagyon nagy a probléma, csak senki sem feszegeti, a felelősök pedig kozmetikázzák a mutatóikat. Sajnos a szülők elhagyják a csecsemőjüket, és nem mondanak le róla. Van olyan aki a 6.-at szüli az államnak, de egy sem adható örökbe. A szülő nő (szándékosan nem anya) pedig úgy vagy vele, hogy nem mond le róla, hátha még egyszer majd jól jön, a gyerek...A gond az államé a haszon az övé.
  Én biztos hogy elköttetném az ilyen szukát, kancát, vagy pedig tartásdíjat szednék tőle. Ha minimálisat is de szednék, hogy érezze meg a felelősséget. Szép szóval már kiderült hogy nem megy...”
 • 3. gizigézáné 2010. december 16. 12:19
  „Nézd meg a Bölcső Alapítvány honlapját! Két ismerősnek is sikerült nemrég rajtuk keresztül örökbe fogadni, és pár hetesen hazavihették a babákat. Vannak a honlapon történetek, újságcikkek is.”
 • 2. kafrapanna 2010. december 16. 11:47
  „Ez a téma engem nagyon foglalkoztat..ha valaki tud, légyszi írja meg, hogy hol találhatok több infót evvel kapcsolatban! Azért azt meg kellene említeni, hogy sok esetben az édesanya/édesapa nem mond le a gyermekről a családi pótlék miatt, és ez az akadálya, hogy nem adható örökbe a gyermek. Szomorú.”
 • 1. 620829 2010. december 16. 11:21
  „Az én gyermekem isbetegen született ....és??????ennyi genetikai szutykot....aki megcsinálja és eldobja magától a gyereket........az én mércém szerint mind genetika huulladék!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csuklók és bokák törnek a jeges járdákon

Pert is indíthat, aki a jeges járdán összetöri magát - Szegeden az elmúlt két napban több mint félszáz ilyen eset történt. Tovább olvasom