Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 34°C Még több cikk.

Öröm és aggodalom kíséri Varga Ádám útját

Szeged - Varga Ádámot, a 11 éves, mozgássérült és agykárosodást szenvedett szegedi kisfiút már csak egy 1300 kilométeres út választja el az őssejtbeültetéstől.
Vasárnap hajnalban indulnak Kölnbe mind az öten: a szülők, a hétéves Ákos és az öt hónapos Árpád. Az édesanya egyik szeme sír, a másik nevet. Fél a beavatkozástól, de örül, hogy idáig eljutottak. Lapunk stábja is végig Ádám mellett lesz a kölni gyógykezelés idején, a jövő héten.

Varga Ádám Kölnbe indul vasárnap hajnali három órakor. A mozgássérült kisfiú kerekes székét is felpakolják arra a kisbuszra, egy Opel Vivaróra, amelyet a MÁV-tól – az édesapa, Varga István munkahelyétől – kapott kölcsön a család. A pilóta az egyik munkatárs, Kordás József: az ő kezében lesz ezerháromszáz kilométeren át a teljes Varga család sorsa.

Félnek, de reménykednek

Merthogy mindenki utazik: az édesanya, Márkus Tímea, a hétéves Ákos és az öt hónapos Árpád is. Mehettek volna repülővel is, de akkor csak Ádám és Tímea útját tudta volna finanszírozni az S. O. S. Alapítvány
– mint ahogy ez általában szokás, amikor őssejtbeültetésre utaztatják a magyar gyerekeket. Vargáék azonban spórolni akartak azzal a pénzzel, amit a Csongrád megyeiek – lapjaink és a Cora Áruház segítségével is – gyűjtöttek.

Buta kérdést tettünk föl az utazás előtt a családnak: izgulnak?

Lapunk akciójába sok olvasónk is bekapcsolódott – idén tavasszal pénzt gyűjtöttünk Varga Ádám gyógykezelésére. Fotó: Schmidt Andrea
Lapunk akciójába sok olvasónk is bekapcsolódott – idén tavasszal pénzt gyűjtöttünk Varga Ádám gyógykezelésére.
Fotó: Schmidt Andrea

Persze hogy izgulnak, ráadásul félnek is – mondta az édesanya. Félnek attól, hogy Ádámnak fájdalmat okoznak. Félnek, hogy a kisfiú megijed a kórháztól. És félnek a műtét utáni helyzettől: vajon milyen gyereket „kapnak vissza" az őssejtbeültetés után, megváltozik-e Ádám, és mi van akkor, ha mégsem javul az állapota.

Tímea szeme könnybe lábad az utolsó, hangosan feltett kérdés után, majd így nyugtatgatja magát: „De legalább megpróbáltuk, és utólag nem vádoljuk magunkat azzal, hogy nem tettünk meg mindent a gyerekért."

A szegedi kisfiú őssejtbeültetésre vár. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi kisfiú őssejtbeültetésre vár.
Fotó: Schmidt Andrea

Mire elég a 6,2 millió?

Vargáék Kölnben egy magánház két szobáját bérlik majd, napi kilencvenöt euróért. Az összes kiadásról pontosan el szeretnének számolni, amikor hazaérnek, hogy olvasóink is tudják, mire költötték a pénzt. Becsléseik szerint a szállásért hetvennyolcezer, az üzemanyagért mintegy százezer forintot kell kiadniuk. Azt még nem tudják, élelemre mennyit költenek majd el egy nap. A számlájukon jelenleg hatmillió kétszázezer forintot kezelnek, az összegnek elégnek kell lennie arra, hogy még kétszer Kölnbe utazzanak.

Holnap hajnalban – a tegnapi főpróba után, melyen a legkisebb gyerek nem vett részt – Kölnbe utazik az öttagú Varga család. Fotó: Schmidt Andrea
Holnap hajnalban – a tegnapi "főpróba" után, melyen a legkisebb gyerek nem vett részt –
Kölnbe utazik az öttagú Varga család. Fotó: Schmidt Andrea

Német kontra kínai

– Maga a németországi beavatkozás háromezer euróba, mintegy egymillió nyolcszázezer forintba kerül – mondta el az alapítvány elnöke, Balogh Csaba. – Ez tartalmazza az úgynevezett regisztrációs díjat, az őssejt levételét és beültetését, s a kontrollvizsgálatokat a kölni Xcell-center magánklinikán. Itt a gyerek saját őssejtjeivel gyógyítanak, míg Kínában – ahol hat-nyolcmillió forintba kerül egy ilyen beavatkozás – a donorok őssejtjeit használják fel.

Saját őssejt

A magzati fejlődés során kis számban megmaradnak az úgynevezett „mindenre képes" sejtek, a szöveti őssejtek. Megfelelő körülmények közé kerülve elvben a szervezet bármely sejtje, szövete kialakítható belőlük. Varga Ádámnál a csípőcsontból nyernek csontvelőt, majd a kinyert egészséges, életképes őssejteket két nap múlva visszaültetik.

Lapunk stábja ott lesz az őssejtbeültetés idején. Fotó: Miskolczi Róbert
Lapunk stábja ott lesz az őssejtbeültetés idején.
Fotó: Miskolczi Róbert

A Délmagyarország és a Délvilág – Ádámért

2007. február 19-én számoltunk be először arról, hogy a szegedi kisfiúnak, Varga Ádámnak mintegy 6 millió forintot kellene összegyűjtenie, hogy Kínában őssejtbeültetéssel javítsanak az állapotán. Ettől kezdve rendszeresen írtunk arról, hogyan adakoznak az emberek, és milyen nehezen szaporodik a pénz a filléres kupakgyűjtésből. 2008 februárja jelentette a fordulópontot: a Délmagyarország és a Délvilág a Corával összefogva csaknem 2 millió 200 ezer forintot gyűjtött össze a megszűnő egy- és kétforintosokból az egész megyét megmozgató akció során. Ennek volt köszönhető, hogy összegyűlt a pénz a kínai kezelésre. Majd kiderült, a távol-keleti klinika árat emelt... Így került képbe a kölni magánklinika, amely közelebb van, olcsóbb, és ahová a pénzből még kétszer kiutazhat a kisfiú. Lapunk stábja természetesen ott lesz Varga Ádám mellett a kölni klinikán a gyógykezelés idején, a Délmagyarország és a Délvilág mindennap a helyszínről számol be az eseményekről. A család augusztus 16-án reggel indul vissza Szegedre.

Olvasóink írták

 • 13. Senor 2008. augusztus 11. 10:19
  „http://index.hu/tudomany/osej080613/”
 • 12. Horton 2008. augusztus 11. 09:48
  „Csak súgok....nem az alapítványon keresztűl utaztak ki.
  Olyan gusztustalan árat kért az alapítvány a kiutaztatásért, és a szállásért, hogy az már tényleg felháborító volt.......
  Egy kedves ember /barát, rokon, vagy ismerős -pontosan nem tudom/ segített nekik kiutazni, és szállást találni.

  Kívánom, hogy a kisfiúnak minden sikerüljön!!!!
  Erőt, egészséget,kitartást kívánok a családnak.”
 • 11. Anka 2008. augusztus 10. 22:05
  „Kedves Senor! Én ugyan nem olvastam és érdeklődtem az ősszejtkezelés lehetséges melékhatásai után, vagy az után, hogy gyógyítani fogja-e Ádi állapotát. Lehet, hogy igazad van. Nem tudom. Én csak annyit tudok, hogy ismerem Ádit, Timit, és az egész családot. Látom őket, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy az utoló szalmaszálat is megkaparintsák. Ők sem tudják, hogy mi lesz a kezelés vége. De megpróbálják. Egyébként pedig ha Te mint hétköznapi ember (azt nem olvastam, hogy orvos lennél) véleményt mondasz az egy dolog. De Ádi eredményeit, leleteit sok orvos, ehhez értő szakember látta, és ha ők ugydöntöttek hogy lehet remény akkor miért ne kapaszkodnának ebbe a reménybe a szükők?? Láttad Te Ádit, eltöltöttél vele akár csak néhány órát is? Ha igen akkor láttad volna, hogy milyen. Már a kicsi változás is nagyon jó dolog lesz. Engem mélységesen bánt, hogy azt írtad, pénzkidobás a kezelés. És a családot is bántani fogod ezzel. Ha a Te gyereked lenne ilyen helyzetben nem hiszem el, hogy nem mozgatnál meg érte minden követ. Ezt a helyzetet nem tudod átérezni úgy látszik! Tehát csak arra kérnélek, hogy ne bántsd azokat akik hisznek ebben, és a saját gyerekük életét próbálnák kicsit helyrehozni. Amennyire lehet. Nekik sem könnyű ez a szituáció. És ha belegondolnál akkor sem volt könyű, mikor ez 11 évvel ezelőtt kiderült. És azóta egyetlen nap sem az. De itt a remény, hát hagyd őket békében minden bántás nélkül!!
  Ádi!! Nagyon sok sikert kívánok, jó egészséget, a Varga családnak rettentő sok kitartást!!! Anikó”
 • 10. KYO 2008. augusztus 10. 20:46
  „Kedves Senor!igen, tudtam, hogy az őssejtbeültetés mennyi komplikácival jÁR! PÉLDÁKAT IS TUDNÉK SOROLNI, DE HA ILYEN NEGATÍV VAGY MINEK SOROLJAM A PÉLDÁKAT. oLVASSGASS!BECSDÜLD AZT A SZÜLŐT, AKI MINDENT MEGTESZ A GYERMEKÉÉRT! KIVÁNOM nEKED TOVÁBBRA IS HOGY SOHA NE KERÜLJ ILYEN HELYZETBE!”
 • 9. egyszeru polgar 2008. augusztus 10. 19:15
  „Sajnos jonehany sulyos betegseg szerepel a " Nem gyogyithato" listan.
  Az is igaz,az egeszsegugy sok eseteben ellenkezojet allitja. Valojaban a tunetek elnyomasa a tenyleges eredmeny es esetleges orokos , karos mellekhatrasokkal rontjak a betegek egeszsegugyi allapotat. Ilyen a rakos betegsegek legtobbje. A kemoterapiaval es sugarkezelessel csupan atmenetileg szunnek a panaszok, a rak viszont ott marad, lappango allapotban. Amit az orvosok nem mondanak: A daganat eltavolitasa utan egeszseges eletmod es taplalkozas, valamint az immunrendszer javitasa termeszetes keszitmenyekkel jelenleg a legjobb megoldas. Sajnos a hivatalos egeszsegugyben ezeket a keszitmenyeket nem ajanljak, sot tiltjak, mert nem reszesedik a recept feliro orvos es korhaz a gyogyszegyari profitbol.
  Azert a szulonek akkor is kotelessege minden tole telhetot megtenni gyermekeert. Senor szavainak bizony alapja van, akkor sem igy kell a remenykedoket megitelni. Sajnos a hagyomanyok miatt, elhiszunk mindent orvosainknak, holott az egeszsegugy is a gazdasagi rendszer alkotoeleme.”
 • 8. Senor 2008. augusztus 10. 08:09
  „Kedves Kyo!

  Tevedes, SENKINEK nem hasznal ez a kezeles...
  Ezt kellene felfogni.
  Az alapitvanynak hasznal (lenyeli a penz egy reszet) és a privatklinikanak (o meg a masikat)...
  A gyerek, meg a szulo pedig feleslegesen remenykedett es utana csalodni fog.

  Ilyen alapon a peneszes pokhaloval, vagy az tiszai iszappakolassal is lehet kezelni.

  Meg kellene erteni, hogy vannak olyan betegsegek, amelyek jelenleg gyogyithatatlanok. Ezt el kell fogadni. Persze lehet, hogy 20 ev mulva mas lesz a helyzet, de most ez van...
  Eszre kellene venni, hogy a remenykedo hozzatartozokat lenyulasaval allunk szemben.

  Irj le egyetlen hivatkozast ahol nemzetkozi tudomanyos un. peer reviewed (nem a delmagyarban v. a storyban) lapban lekozoltek volna ilyen tipusu eredmenyes ossejtkezelest.
  Nem fogsz talalni ilyet.

  Ki lesz a felelos, ha valami baja lesz a gyereknek es rosszabbul lesz?
  Tudtad-e hogy az ossejtek daganatos betegseget is okozhatnak?
  Talan el lehetne ezeken a dolgokon is gondolkozni...

  Senor”
 • 7. egyszeru polgar 2008. augusztus 09. 20:11
  „Igy van ez rendjen. Egy jo, igaz szulo mindent elkovet gyermeke erdekeben. A penz , sajnos nagy ur, de megis legyozheto. Lam sikerult a szukseges osszeget eloteremteni. Kivanom magam es minden joravalo ember neveben, legyen sikeres a beavatkozas. A szuloknek azt uzennem, maradjanak ilyenek, legyenek pelda masok szamara.”
 • 6. D.Attila 2008. augusztus 09. 19:57
  „Timi -Ádi!
  Jó utat s vigyázzatok magatokra!!!A remény hal meg utoljára kedves SENOR.Pozitív gondolkodás !!
  D.Attila”
 • 5. web 2008. augusztus 09. 19:38
  „Ádám,kitartást szurkolunk érted,minden jót a családod számára is!”
 • 4. kyo 2008. augusztus 09. 14:28
  „Kedves SENOR! Van akinek használ a kezelés,s van akinek nem. Az ember minden lehetőségbe belekapaszkodik,ha baj van. Kívánom, hogy NE KERÜLJÖN SOHA ILYEN HELYZETBE!”
 • 3. exe 2008. augusztus 09. 09:39
  „Senor!
  Látom kedves családja jól van,és Ön is.
  Biztos így másként lát mindent.”
 • 2. Senor 2008. augusztus 09. 08:13
  „Ujabb kidobott penz...
  Ujabb felesleges remenykedes...
  Lassan eszre kellene venni, hogy az ossejt beultetes ma meg nem alkalmas ilyen betegsegek gyogyitasara...”
 • 1. exe 2008. augusztus 09. 07:24
  „Minden jót a kis srácnak,és teljes felépülést.
  Családjának kitartást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pók nem válogat

Szeged - Járőrözésre kísértük a szegedi közterület-felügyelőket. Megállapítottuk: van, aki viccesre veszi a figurát, más fenyegetőzik a felügyelőkkel. Aki tilosban parkol, és szerencséje van, megússza egy kis helyszíni bírsággal. Tovább olvasom