Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Örömóda – karácsonyra

Szeegd - Pál Tamás vezényli a karácsonyi koncertet a Szegedi Nemzeti Színházban: kedden este 7 órától Beethoven IX. szimfóniája csendül fel a szimfonikusok és a Vaszy Kórus előadásában.
– Fiatalkoromban hagyomány volt, hogy karácsonykor műsorra tűzték a IX. szimfóniát – ezt a tradíciót szerettem volna feleleveníteni. Beethoven műve kiválóan alkalmas arra, hogy a közösségekben ünnepi emelkedettséget teremtsen. Az első három tétel a legbonyolultabb problémákig nyúl, az Örömódát is magába foglaló utolsó tétel pedig egy egyszerre patetikus, ugyanakkor vidám hangulatú népünnepély – mondja a kedd esti koncertet dirigáló Pál Tamás, a szegedi színház első karmestere, aki szólistának Altorjay Tamást és Grünfelder Csabát, valamint az operatársulat fiatal énekeseit, Érsek Dórát és Kónya Krisztinát kérte fel. Szeretné, ha friss szemmel, a mű alapján közösen alakítanák ki a koncepciót. A koncertet élőben közvetíti a Webrádió a http://webcam.webradio.hu címen.

Pál Tamás ebben a szezonban is oroszlánrészt vállalt az operaegyüttesben folyó műhelymunka irányításában. – A tagozat, mintha meg sem torpant volna az elmúlt években, felvette azt a fonalat, amit a szegedi operának követnie kell. Az operakultúrájára büszke város magas színvonalú és átszellemített előadásokat kap ettől a társulattól. Ez köszönhető annak is, hogy az együttesben jelen vannak a régi oszlopok, Vajda Júlia és Szonda Éva, akik nemcsak művészetükkel hatnak, hanem hallatlan emberi kisugárzással is rendelkeznek. Ugyanakkor új vizekre is evezünk. Példamutatóan megsokszorozódott a műhelymunkára, próbára fordított idő és energia. A Toscával azt is bebizonyítottuk, hogy egy ma már talán nem teljesen korszerűnek számító színpadraállítás is – ha kellő elhitető erővel valósul meg – éppolyan művészi és hatásos tud lenni, mint a legelitebben korszerű megközelítés – hangsúlyozza a karmester, aki azt is elárulja: az Otellót rendező Anger Ferenc irányításával már javában folynak a Figaro házassága próbái. A népszerű Mozart-operát januárban mutatják be a kisszínházban.

Pál Tamás karnagy.
Pál Tamás karnagy.

– Kezdő koromban két évig operettkarmester voltam Klagenfurtban, ahol megszerettem a műfajt. Szombathelyen is minden évben rendeztünk szilveszteri operettgálát, örülök, hogy idén Szegeden is lesz. Vezetőtársaimmal folytatni kívánjuk a Vaszy-hagyományt: az operajátszás terén szeretnénk visszaadni a becsületét a tradicionális értékeknek, ugyanakkor az új művekre, legújabb irányzatokra is nyitottak vagyunk. A kettő ötvözetéből jöhet létre sikeres zenés színház.

Aranykapu

Pál Tamás szerint az operafesztivál sokkal nagyobb társadalmi esemény lehetne Szegeden, mint amekkora volt. A gyermekbetegségekből tanulni kellene, és össze kellene fogni a sikerért. Gyüdi Sándor a Toscában is felléptette a verseny győztesét, Adam Diegelt, aki rendkívül értékes tenorhanggal rendelkezik, ugyanakkor roppant intelligens művész, aki pontosan tudja: a hang csak egy aranykapu, azon be lehet lépni, de utána a tudás és a személyiség értékei számítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a Csongrád Megyei Közgyűlés főjegyzője

Szeged - Lemondott a Csongrád Megyei Közgyűlés főjegyzőnője, Csonkáné Balda Ilona. Lemondása… Tovább olvasom