Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Orosz Károly: Nem kínos, tudtuk, mit vállalunk

3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamilyen okból az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális kérdésekre. Orosz Károlyt a kivitelező A-Sz-E Konzorcium vezetőjét, az A-Híd Zrt. híd- és mélyépítési igazgatóját az 1-es villamosvonal felújításának csúszásáról kérdeztük.
- A módosított határidő a Boldogasszony sugárúton december 4., a Kossuth Lajos sugárúton január 15., az egész, nagykörforgalmastul február 28. Ezt betartják?
– Kevésbé izgalmas karácsonyt reméltünk. A Boldogasszony sugárúton jól állunk; az elvárt időpontban, vagy legalábbis az ahhoz közeli napokban visszaadjuk az autósoknak, és csak a finomhangolás marad. Ott az altalaj, a Kossuth Lajos sugárúton és a rókusi csomópontban pedig a rendkívül pontatlan közműtérképek, a szakhatóságok engedélyei akadályoztak. Most egyébként egy víz- és távközlési átkötésre várunk decemberig a nagykörforgalom helyén. Mi mindent megteszünk – a határidő-módosítást a szerződésünk indokolt esetben megengedi. Felújítási munkánál ez normális. A megrendelő önkormányzattal azért alakult ki köztünk véleménykülönbség, mert ők a lakosok érdekében a legszigorúbban értelmezik a határidőket. Így nem számolták bele az esetleges téli leállást, de mi igen.

– Nem érzi kínosnak az 1-esen kialakult helyzetet? A Pulz utcai villamosremíz felújításán is az A-Híd dolgozik, ott napra pontosan tudják tartani a határidőket.
– Nem kínos, tudtuk, mit vállalunk. Az SZKT járműtelepén egy kézben van a hatáskör, ott rögtön lépni tudunk. Közterületen egész más a helyzet; a forgalomra, a tucatnyi közművezeték és ingatlan tulajdonosára is várnunk kellett. Ennél jobban nem lehet összehangolni a munkát. Az sem lett volna megoldás, hogy csak ott zárunk le és bontunk fel utcát, ahol éppen dolgozunk, mert minden összefügg mindennel. A kóbor csöveket, kábeleket például egyenként jelentjük, feltárjuk, megterveztetjük az áthelyezést, jóváhagyatjuk, átszerelik, engedélyeztetjük, és akkor még mindig csak a kiinduló helyzetnél tartunk.

– Mit tesznek, hogy lefaragjanak a csúszásból?
– Amennyire a feladatok követelik, kapacitást és munkaidőt növelünk. 8,3 kilométer vágányt építünk, rengeteg és összetett a munka, egy helyen legalább 5-6 cég működik együtt. Szombaton estig összesen 120-130-an dolgoztak kint és a háttérben, vasárnap csak a váltóműszakosok maradtak. Szerdán megint 150-180-an dolgoztak. Az alvállalkozókkal nincs gond, zömükkel közvetlen kapcsolatot tartunk. Probléma az ő „szubalvállalkozóikkal" adódhat. Első és legfontosabb a biztonság és a minőség, még ha néhány nap késésbe kerül is.

Olvasóink írták

 • 3. favágó 2009. november 30. 14:45
  „2! A cseheket várod? Nagyon kíváncsi vagyok a határidőre!:-)) Tudják-e tartani?”
 • 2. varadipal 2009. november 29. 17:33
  „Magyarázatból jobban szervez a fővállalkozó, mint munkából. Fenntartom a kérdést, logisztikus szakember miért nincs bevonva? A szervezés az egy külön szakma. Mennyi anyagot/Isten ne adja gépet, szerszámot/ loptak el a beépítés előtt hetekkel kitett csövekből? Amíg nincs fagy, miért áll a munka vasárnap? A körforgalomnál lévő közlekedési káoszért, és az autósok kellő tájékoztatásának hiányosságaiért ki felel? Ideiglenes világításról még nem hallottak a kivitelezők? Naponta változnak a sávok irányai, és sehol egy előjelzés, csak tétova, botorkáló és káromkodó autósok a tök sötétben. A trafóház meddig marad a helyén, akadályozva a továbblépést? Hányszor közlik még a körforgalomnál lévő 3 tízemeletes lakóival a víz és gáz szolgáltatás átkötés miatti szünetelését? Mikor lehet a Rókusiról a Kossuthra jobbra óriás kátyú nélkül kifordulni úgy, hogy a Kossuthról a Rókusira balra fordulókkal ne találja szembe magát a közlekedő.Hol a közlekedési tábla a Kossuthról jobbra a Vásárhelyire megnyitott út mindkét feléről? Hogy kerül egy csomó kamion az Izabellára, hol a rendőr? Folytathatnám napestig.Dolgozni kellene, de ésszel, nem magyarázkodni.Kíváncsi leszek a csehekre a Rókusi villamos építésnél. Borítékolom, hogy tanulni lehet tőlük.”
 • 1. rhyyy 2009. november 28. 18:29
  „szubalvállalkozó:)
  szép szó:P”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz szabadulni az udvari illemhelytől

Három olyan szegedi lakásban jártunk, ahol az udvaron van a vécé. Lehetetlen megszokni, de jobb, mint ha az utcára kerülnénk. Tovább olvasom