Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Országkapu nélkül épül meg az M5-ös Röszkéig

Nem épül meg a röszkei pihenő és benzinkút, az „országkapu" az M5-ös sztráda átadásának hivatalos határidejéig, március 31-éig, mivel a terület vételárában nem jutott egyezségre a tulajdonos és a kisajátítást végző Nemzeti Autópálya (NA) Rt.
Dobay Dezső ügyvéd a leendő pihenő helyét mutatja. Fotó: Karnok Csaba
Az M5-ös autópálya országhatár előtti utolsó, a Balkán felől érkezve első, országkapunak elnevezett pihenőjének építéséhez még nem foghatott hozzá a sztrádaberuházó AKA Rt. Így valószínűsíthető, hogy március 31-éig nem lesz se benzinkút, se étterem, se illemhely az M5-ös mellett a Szeged és Röszke közötti szakaszon. A régi 5-ös út két oldalán fekvő közel nyolchektáros terület legnagyobb részének tulajdonosa – aki nem járult hozzá neve leírásához – ugyanis kevesellte az NA Rt., valamint a szakértők által mondott árat.

A Nemzeti Autópálya Rt. szakemberei nem kívántak lapunknak nyilatkozni, mondván, a férfival megegyeztek, hogy folyamatban lévő ügyről nem nyilatkoznak. Információink szerint a felkínált ár többszörösét szerette volna megkapni a tulajdonos, aki állítja, rajta nem múlik a megegyezés, és logikus, hogy a piaci árhoz közeli összeget szeretne kapni. Hiszen a területtel – más vállalkozókkal összefogva – neki is hasonló üzleti tervei voltak, mint a magyar államnak (amely koncesszióba adta úgy az autópályát, mint a pihenőket is). Hozzátette: a nyomvonal területének kisajátításával egyetértett, de a pihenő megvásárlásával
nem, mert az szerinte nem az autópálya része.

A határ felé nyúlik már a sztráda. A kérdés: lesz-e autóspihenő – és mikor? Fotó: Karnok Csaba
Dobay Dezső, az NA Rt. nevében a kisajátítások ügyében eljáró ügyvéd elmondta, hogy a kérelmet tavaly márciusban adták be. A terület egy részére már megvan a jogerős határozat, a másik rész ügyében ma lesz döntés a megyei közigazgatási hivatalnál – tárgyalás keretében. Erre eljönnek a szakértők, az ügyvédek, és ha nincs megegyezés a felek között, hoznak egy határozatot a fizetendő összegről. A határozat azonnal jogerőre emelkedik, ellene államigazgatási úton jogorvoslatnak nincs
helye. A pénzt az állam letétbe helyezi, az építkezés pedig elkezdődik.
Amennyiben a tulajdonos nem ért egyet a határozattal, polgári jogi pert kezdeményezhet a bíróságon. (A kisajátításról szóló határozatok mellesleg 60 nap alatt megszületnek, ebben az ügyben azért telt el ennyi idő, mivel folyamatosan változtak a helyrajzi számok.)


Amikor a közérdek az első

A tulajdonos arra is hivatkozik, hogy a magántulajdon szent és sérthetetlen, márpedig az ő területére már rámentek gépek, humuszoltak, alapoztak, és körbe is kerítették. Dobay Dezső válasza szerint ezt valóban meg lehet támadni bíróságon, de ilyen esetben, amikor az állam egy nagyberuházást hajt végre, a közérdek megelőzi a magánérdeket. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírrablók is jártak az elhagyott kriptában

Ismeretlenek megbontottak egy kriptát a szegedi Belvárosi temetőben. Az elhanyagolt, szemetes… Tovább olvasom