Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Országosan is kimagaslóan teljesített a Gábor Dénes középiskola

Szeged - Visszaszorítjuk a mai környezetszennyezést, az emberiség egy nagy politikai közösséget fog alkotni, megszűnnek a fosszilis erőforrások – jósolják a szegedi Gábor Dénes középiskola friss ösztöndíjasai, Ocskó Márk, Tóth Szabolcs és Tóth Márkó.
A magyarországi középiskolák között egyedülálló módon három diák is elnyerte a NOVOFER Alapítvány ösztöndíját a Szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakiskola. A 12. e osztályból Ocskó Márk, a 12. n osztályból Tóth Szabolcs és Tóth Márkó vehette át az oklevelét a parlamentben december 19-én. A Találjuk fel a jövőt! elnevezésű középiskolai ösztöndíj fejenként 50-50 ezer forint pénzjutalommal is járt a sikeres diákoknak. Mentoruk, Czapár Péter elmondta: Ocskó Márk már harmadszor nyert, társai másodszor értek el kimagasló eredményt. Mindnyájan informatika szakon tanulnak, és programozóként képzelik el a jövőjüket. Osztályfőnökük, Szántóné Benkő Judit és Majoros Júlia kiemelte, az alapvetően reál beállítottságú fiatalembereknek nem volt könnyű dolguk, hiszen esszét kellett írniuk.

Ocskó Márk, Tóth Márkó és Tóth Szabolcs bár programozónak készül, esszéjükkel nyertek. Fotó: Karnok Csaba
Ocskó Márk, Tóth Márkó és Tóth Szabolcs bár programozónak készül, esszéjükkel nyertek. Fotó: Karnok Csaba

Gábor Dénes szellemében

Gábor Dénes Nobel-díjas mérnök, fizikus Találjuk fel a jövőt! című, 1963-ban megjelent művében az emberi társadalom fejlődésének lehetséges útjait fürkészi. A pályázat célja a reál és humán tárgyak magas szintű elsajátításának ösztönzése volt, valamint Gábor Dénes életművének, műszaki és társadalomtudományi szemléletének megismertetése. Arra kérték a középiskolásokat, hogy dolgozatukban érdeklődési körüknek megfelelően fejtsék ki gondolataikat a technika, a társadalom, a család, a szabadidő, a környezet, a közlekedés, az energetika vagy az informatika témakörében.

– Egy maximum 10 oldalas dolgozat megírása volt a feladat, amely tartalmazza a saját véleményünket arról, hogy 15, 30, illetve 50 év múlva hogy fog alakulni az emberiség jövője. Leírtam, hogy 15 év múlva szerintem vissza fogjuk szorítani a környezetszennyezést, mert hosszú távon a jelenlegi állapot nem tartható fenn. Úgy gondolom, a mostani államok megszűnnek majd, és az emberiség egy nagy politikai közösséget fog alkotni – beszélt a munkájáról Ocskó Márk.

– A pályázatom arról szólt, hogy a technológia hogyan fogja befolyásolni az élet különböző aspektusait, milyen lesz a közösségi élet. A környezetszennyezés problémáját és a veszélyeztetett fajok védelmét is érintettem – vette át a szót Tóth Márkó. Osztálytársa, Tóth Szabolcs a környezetszennyezést többféle irányból közelítette meg. A jövőbe tekintve arra gondol, hogy megszűnnek a fosszilis erőforrások, mert szuperlézer megalkotásán dolgoznak a szakemberek. Márkóra duplán rámosolygott a szerencse: Gyimóthy Tibor tanszékvezető egyetemi tanár felajánlott neki egy lehetőséget. Három egyetemistával dolgozhat a Kódmetropolisz nevű program kialakításán.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két előadás a legek között

Kiválasztotta a 2013-as év 40 legfontosabb színházi produkcióját a 7óra7 online portál csapata. Tovább olvasom