Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Országúton hevert a kimerült Brúnó

Tömörkény - Teljesen kimerülve feküdt az országúton Csanytelek közelében egy német juhászkutya vasárnap délután. Brúnót egy olvasónk találta meg, aki órákon keresztül próbált segítséget szerezni – több állatvédő szervezetet hiába hívott. A kutya Tömörkényről szökött el, most már otthon van a gazdájánál.
– Vasárnap délután hazafelé tartottunk, amikor Csanyteleket elhagyva, közvetlenül a tábla után láttunk egy mozdulatlan német juhászkutyát az út jobb oldalán. Megálltam az út szélén. Látszólag semmi baja nem volt, de a jobb hátsó lábát fájlalta, nyüszített, mikor hozzáértem, valószínűleg elütötték – írta meg lapunknak e-mailben olvasónk, a Bakson élő Papp Gergely, akiről lapunkban már többször írtunk nemzetközi elismeréséket és hírnevet szerző hangszóró-szabadalma kapcsán. Végül sikerült a nagy testű jószágot lejjebb vinni az útról. Először kérdezősködtek, hátha a közelben lakik a gazdája, majd az állatvédő szolgálatokat hívták telefonon. Nem jártak sikerrel.

Tóth Ágnes és Papp Gergely a Széchenyi téri karácsonyi vásárban Szegeden. A Facebookon keresztül találták meg Brúnó gazdáját. Fotó: Karnok Csaba
Tóth Ágnes és Papp Gergely a Széchenyi téri karácsonyi vásárban Szegeden. A Facebookon keresztül találták meg Brúnó gazdáját. Fotó: Karnok Csaba

Nem feladatuk a szállítás

A történet szerencsésen végződött, Papp Gergelyben mégis maradt keserűség. Nem érti, hogy a többi autós – vagy ha tényleg elütötték, akkor a gázoló – miért nem próbálta az állatot legalább lehúzni az útról. Az pedig különösen felháborította, hogy három állatmentőnél is „lyukra futott". Az állatvédő és -mentő szervezetektől kapott információkat úgy összegezhetjük: nem feladatuk például egy elgázolt kutya elszállítása. Az állatért elsősorban a gazda felel, a kóbor jószágokkal a helyi önkormányzatnak kell foglalkoznia, vagy meg kell keresni a település ügyeletes állatorvosát.

Volt, ahol elutasították őket, máshol hamarabb lehetett egy adományszámot kapni, mint embert találni a vonal végén, egy harmadik helyen azt a választ kapták: ők nem illetékesek ez ügyben. Ezt követően kénytelenek voltak leállítani egy rendőrautót, sőt kettő is megállt az úton – mesélte olvasónk. – Adatfelvétel közben próbálták ők is a környékbeli illetékeseket értesíteni, de vagy nem vették fel a telefont, vagy ki sem csöngött. A rendőrség is tehetetlen volt, pedig látszott rajtuk, hogy ők is sajnálják a kutyát – írta Papp Gergely. Több mint két óra várakozás után a kimerült, félholtra hűlt állathoz sikerült kihívni a csongrádi gyepmestert, aki elszállította. A fiatal pár hazament, a dolog azonban még mindig foglalkoztatta őket. Ismerősöktől érdeklődtek, kié lehet az eb, végül este a Facebookon olvasták, hogy Tömörkényen keresnek egy német juhászkutyát. Autóba ültek, megmutatták a telefonnal készített fotót, és bebizonyosodott, hogy megvan a gazdi.

Országúton hevert a kimerült Brúnó. Fotó: DM/DV (galéria)

– Ilyen messzire eddig soha nem csavargott el. Szombat este a lakodalmunkat ültük sokan volt nálunk, talán ez zavarhatta meg. Bőven van helye, ahol mozoghat, játszhat, nem értem, miért vágott neki a sötétnek. Mindenesetre sokat gyalogolt, legalább 10 kilométerrel messzebb találtak rá – mondta a gazdája, Czibolya Attila. Brúnó most 8 éves, barátságos, jóindulatú kutya, ez abból is látszik: hagyta, hogy egy idegen közeledjen hozzá. A kalandot baj nélkül megúszta, semmije nem tört el, talán a kimerültségtől nem bírt felállni az útról.

– A saját lábán ment haza, hétfő reggel jött érte a gazdája. Nagy volt az öröm – mondta a csongrádi gyepmesteri telep vezetője, Gulyás István. Ő vitte be vasárnap este Brúnót. Azt mondja, a beültetett chip alapján mindenképpen megtalálta volna, honnan szökött el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széthúzás miatt bukják a milliókat a lakók

Hiába a milliós támogatás, sokaknak ez sem elég. A közgyűléseken a hangos kisebbség elrettenti a panelprogramos felújításra váró többséget. Tovább olvasom