Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Orth Péter: Nem legyőzni kell, hanem megismerni

Szeged - Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon ma este 7 órától is látható Winnetou című zenés játékban Old Shatterhand szerepét Orth Péter alakítja, aki gyermekkoráról is mesélt.
Winnetou barátját, Old Shatterhandet Orth Péter alakítja a Kecskeméti Katona József Színház újszegedi vendégjátékában. A fiatal színész elmondta: korábban nem játszott hasonló szerepben, leszámítva a gyerekkori cow-boyőrületet. – Mégis gondolatilag nincs olyan messze ez a karakter, hiszen az emberi sorsokban és problémákban sok közös vonás található, hiába élnek távol egymástól térben vagy akár időben.

Orth Péter Old Shatterhandként móresre tanítja a rosszfiúkat. Fotó: delmagyar.hu
Orth Péter Old Shatterhandként móresre tanítja a rosszfiúkat. Fotó: delmagyar.hu


A történet kulcsgondolataként működő kiútkeresés, a „nemes vadember" ideája nehéz kérdés ebben a vonatkozásban. – Ami talán a legközelebb áll hozzám ebből a szerepből, az a természet, illetve az élet tisztelete és szeretete, az azzal való szimbiózis keresése. Az, hogy betonnal vettük magunkat körül, a polcra tettük azt a lexikont, amiből tanulva megértenénk és elfogadnánk a világ menetét. Talán ezért félünk annyira mindentől és mindenkitől. Elég békés embernek tartom magam, így a békítés az, ami először jön elő belőlem egy konfliktushelyzetben. De azt tapasztalom, nehéz mindig kiállni valami mellett és harcolni érte, főleg, ha az ember látja mindegyik fél igazát és korlátait is. Ha az ember pedig kétkulacsoskodik – ha csak azért is, hogy villámhárító legyen és megpróbáljon híd lenni a két fél között – az előbb vagy utóbb felőrli őt – fogalmaz Orth Péter.

A két síkon mozgó szöveg, a színpadon megvalósuló történet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt üzen. – Nem kell félni az ismeretlentől. Nem legyőzni kell, hanem megismerni. S bár sok ember nem így gondolkodik erről, nem biztos, hogy nekik van igazuk, csak mert hangosabban beszélnek. Próbálunk a legélvezhetőbben és legdinamikusabban gondolatokat és viszonyokat közvetíteni úgy, hogy közben szórakoztassunk is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szép Nap szerepében: Trokán Nóra

Szereti az erős női karaktereket, ezért nem áll Trokán Nórától távol Szép Nap szerepe a Winnetou-ban. A lóra is megtanult hátulról felugrani. Tovább olvasom