Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Orvosibér-rendezésre vágynak az ápolók is

Csongrád megye - Az orvosok bérének legalább 70 százalékát szeretnék az ápolók. A fizetések felzárkóztatására egy évet adtak a kormánynak. Ha ez nem történik meg, csupán a szabályok betartásával is összeomolhat az egészségügy, ugyanis a megengedettnél jóval több túlórával és a felszereltség hiányosságai ellenére tartják még életben a rendszert.
A Magyar Ápolási Egyesület meghirdette a „türelem évét", ennyi haladékot adott a kormánynak az ápolói bérek felzárkóztatására. Azt kérik, hogy a kormányzat a 2013. évi költségvetésbe tervezze be az orvosi bérek legalább 70 százalékához való közelítéshez szükséges összeget, amellyel május elsejéig emeljék meg a fizetéseket.
Mint ismeretes, a rezidensszövetség akciójának köszönhetően – miután több ezren helyezték letétbe felmondólevelüket – az orvosoknak sikerült jelentős béremelést kiharcolniuk maguknak: az ígéretek szerint augusztusban az ügyeletek nélkül bruttó 350 ezer forintos összegig kereső orvosok egységesen bruttó 65 ezer forint emelést kapnak. Efölött 10 ezer forintos sávonként 5000 forinttal csökken a béremelés mértéke, és akik négyszázötvenezernél is többet keresnek, egységesen tízezer forintot kapnak. Így a kezdő orvosok fizetése bruttó 206 ezer forintra nő, ami már valóban érzékelhető változás. Ezzel szemben a szakdolgozók esetében a legnagyobb béremelés is csak bruttó 25 ezer 115 forint, amely 43–45 évnyi munkaviszony után járna.

Illusztráció: Karnok Csaba
Illusztráció: Karnok Csaba


– Az orvosi bérek így nagyon messze kerülnek a szakdolgozókétól, akik közül sokan mindössze 500 forintos emelésre számíthatnak. Ez annak tükrében, hogy 7 éve nem volt béremelés, és a vásárlóérték 50 százaléka elveszett, meglehetősen igazságtalan – fogalmazta meg véleményét Irinyi Tamás, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád Megyei Területi Szervezetének elnöke.

Mozdonyvezető közel kétszer ennyit keres

Míg Nyugat-Európában egy orvosra 4 ápoló jut, Magyarországon még kettő sem. Márpedig minél rosszabb ez az arány, annál több feladat hárul a szakdolgozókra. A magyarok jelenleg ötödannyi pénzért háromszor annyi feladatot végeznek, sokkal rosszabb körülmények között, mint külföldi kollégáik. De magyar viszonylatban is a legkizsigereltebbek közé tartoznak. Míg egy jól kereső ápoló is csupán bruttó 135 ezer forintot kap, egy gyógyszerész 310 ezer, egy rendőr 193 ezer, egy mozdonyvezető pedig 257 ezer forintot vihet haza, de még az általános iskolai tanárok 166 ezres bruttó bére is jóval magasabb az övéknél.

– A legtöbben a létminimum környékén keresnek, túlórákkal együtt havi 190 órát dolgoznak, és még így is másod-harmad állásokat kell vállalniuk, hogy meg tudjanak élni – mondta el Irinyi Tamás.

Az egyesület célja, hogy egy egyetemi végzettségű szakdolgozó az orvosi fizetés 80 százalékát kapja meg. – Az ő végzettségi szintjük ugyanaz, mint az orvosoké, és hogy ezt elérjék, nagyjából annyi időt töltöttek iskolapadban, mint egy szakorvos. Ők mégis 500–1500, míg a doktorok 60 ezer forintos emelésre számíthatnak – magyarázta az összehasonlítást Irinyi Tamás. Hozzátette: a középfokú végzettséggel rendelkezőknek is szükségük lenne az orvosbérek 70 százalékára. – Egy OKJ-s végzettségű szakdolgozó besorolási bére jelenleg bruttó 108 ezer forint. Ha  alapellátásban vagy szakellátásban dolgozik, nem kap pótlékot sem, vagyis ennyi az összjövedelme, ami megalázóan alacsony. Az átlagkereset ma Magyarországon 140 ezer forint. Az ápolók körében ez mindössze 70 ezer.

A kamara megyei elnöke kiemelte: a minimális megbecsültség miatt ez a pálya ma már kicsit sem vonzó a fiatalok számára. – Régen 5–7 ezer ápolót képeztek az országban évente, jelenleg kétszázat. Főiskolai végzettségű szakember pedig alig 100 kerül ki évente az iskolapadból. Többen mennek külföldre vagy nyugdíjba, mint ahányan a helyükre jönnek, így 7-8 év alatt 20 ezerrel lettek kevesebben. De a frissen végzettek sem tudnak elhelyezkedni, létszámstop miatt ugyanis szinte egyetlen intézmény sem hirdet felvételt – sorolta a problémákat.
Irinyi Tamás egyébként nem lát esélyt arra, hogy egy éven belül rendeződik a bérük. S hogy akkor mit tesznek?

– Elég, ha csak betartjuk a szabályokat, úgy is összeomlik az egészségügy – fogalmazott. – Ha a megszabott ideig tart majd egy vérvétel, a betegek felét haza kell küldeni a rendelésről. Ha nem túlórázunk, miután átléptük a keretet, nem lesz, aki dogozzon. Ha ragaszkodunk az ápoláshoz szükséges, előírás szerinti tárgyi eszközökhöz, szintén megáll az élet. Felelőtlenség arra apellálni a végtelenségig, hogy mi úgyis mindig ellátjuk majd a betegeket.

Olvasóink írták

 • 17. dodeka 2012. május 08. 08:43
  „Csengele: ne haragudj, de te nem voltál még kórházban? Egyszer nézz már szét a szívsebészeten, hogy az ápolónak mennyire nincs felelőssége, az intenzív részlegen gyógyszerezni kell, ismerni a gépeket, az EKG-t, stb. Egy öntudatlan betegnél nem mindig lehet beteghordóra várni, hogy majd átteszegeti egyik helyről a másikra a pácienst, az ápoló(nő) emeli a 90 kg-os férfit is, ha szerencséje van, akkor férfi orvos segít neki. A segédápolókkal amúgy sem kellene összekeverni az ápolók munkáját, elviekben azoknak kell ágytálazni, stb, persze kevés a jól képzett ápoló (és őket sem becsülik meg) emiatt az ellátást is gyakran elégtelen tudásúak végzik. Az én ismerősöm nem diplomás ápoló, de három évet tanult az érettségi után, rúgta már hasba részeg, hányták arcba, fröccsent rá AIDS-es vér (aki elfelejtett előre szólni), mentett életet orvos nélkül, fogta kihűlő gyerek kezét, műtötték már visszérrel, tanított orvosjelöltet varrni, szúrni, mosott le összefo*ott hajléktalanokat, mikzben hajkurászta magáról a tetveket, vette ki majd az összes szabadságát októberben mert máskor nem engedték el... sorolhatnám. És hazavisz 90-100-at nettóban, de csak akkor, ha éjjel is ügyel, azaz délután hatkor elmegy otthonról, és reggel 9 körül már hipp-hopp haza is ér. És családanya. Még mindig sajnálod tőle a minimális megbecsülést, és azt, hogy többet keressen, mint egy utcaseprő???”
 • 16. spéci71 2012. május 07. 23:53
  „AZ ÖSSZES TETŰ MINISZTERNEK NEM NEVEZHETŐ TEŰLÁDÁNAK KELLENE 65000 FT-OT KAPNI,ÉS AKKOR TALÁN ELJUTNA AZ AGYNÉLKÜLI FEJÜKIG A TUDAT,HOGY NEM ÁRTANA BÉRT EMELNI,MINDEN SZAKTERÜLETEN,NEM PEDIG KIZSÁKMÁNYOLNI A MAGYAR EMBEREKET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!AZ A BAJ,HOGY A MOCSKOK,A MAI NAPIG FÉLREVEZETIK A MAGYAR NÉPET,A MILLIÁRDOKAT PEDIG KITALICSKÁZZÁK A KINTI MÁR ÍGY IS DAGADÓ SZÁMLÁJUKRA!!!!!!!UNDORÍTÓ EGY TETŰ VEZETÉS!!!!!!!!!!!”
 • 15. babeli 2012. május 07. 22:19
  „Most voltam az új klinikán 12 napig, és három éve ugyanott két hétig betegként. A Három évvel ezelőttihez képest nagy a lezserség, figyelmetlenség, vagy inkább felelőtlenség ápolói körökben. Reklamáltam is emiatt, mert már szó szerint a bőrömre ment a dolog. Igazat adva elnézést kértek.
  Mindezek ellenére, jogos a bérkövetelésük, de az arányokat nem tudom megítélni, az orvosokhoz viszonyítva.
  Lehet, hogy rossz a memóriám, de mikor kaptak az ápolók 50 százalék béremelést, mint a pedagógusok? És a kettőt össze sem szabad hasonlítani. Az orvosok ápolók az egészségünkért, az életünkért vannak, azért dolgoznak, nagy a felelősségük. Pénz is lenne, ha nem lennének, milliárdokért, idegen érdekekért, külhoni kalandtúrán katonáink.”
 • 14. pötyi001 2012. május 07. 21:01
  „Tisztelt CsengeleMSN! Közlöm Önnel, hogy az ápolók számára is van egyetemi képzés, tudja a mesterképzés. ÉN főiskolai diplomával rendelkező ápoló vagyok, jelessel államvizsgáztam. Amennyiben nem tartja elég színvonalasnak a képzést, kérem tegyen egy próbát!( Figyelmébe ajánlom a kórélettan vizsgát!) Végezze el ezt a négy évet, de jelessel!!! Az osztályokon nem csak a főnővérek rendelkeznek diplomával! Ahol én dolgozom, ott a főnővérnek csak középfokú végzettsége van, sajnos nem mindig helytálló "utasításokat" ad, az én felelősségem, hogy elvégzem -e amit ő kigondol. Az orvosok utasításairól csak annyit, hogy legtöbbször partner kapcsolatban állunk, és gyakran helyettük kell dolgoznunk. Igaza van, nem az ágytálazásnál számít a képzettség! Az újraélesztések nagy részét az ápolók végzik, inkább ne kerüljön egy képzetlen ápoló kezei közé, és egy gyógyszercserét sem kívánok Önnek! Zárásul még annyit, hogy a diploma megszerzéséhez elengedhetetlen a középfokú nyelvtudás. Mit szól ahhoz, hogy a külföldi betegek kezelőorvosa-aki nem kis hálapénzt kap- egy alulfizetett diplomás ápoló tolmácsolására szorul??!!! Ez a magyar egészségügy! Tapasztalja meg mindkét típusú ellátást, akár az egyetem elvégzése után dolgozzon ápolóként, csak utána fogalmazza meg sértő véleményét!!!”
 • 13. aquila0126 2012. május 07. 20:57
  „Hgb "Az orvosi viszont embert próbáló úgy is, ha az illető színvonalas középiskolából megy oda, kitűnő (emelt szintű) érettségivel."
  Ne röhögtess! Vagy neked annyira nehéz volt? A munka neheze, jóval később kezdődik”
 • 12. 6664 2012. május 07. 19:53
  „10. neso 2012.05.07. 16:30 Sajnálom, de negatív... viszont 11. adamantium 2012.05.07. 16:55 és 3. hemoglobin 2012.05.07. 10:59 igen, egyetértek. Mindenféle doktoros sovinizmus nélkül.”
 • 11. adamantium 2012. május 07. 16:55
  „"egy egyetemi végzettségű szakdolgozó az orvosi fizetés 80 százalékát kapja meg. - Az ő végzettségi szintjük ugyanaz, mint az orvosoké, és hogy ezt elérjék, nagyjából annyi időt töltöttek iskolapadban, mint egy szakorvos."
  ezt valaki kifejthetné nekem
  1 melyik ápolónak van egyetemi végzettsége? ugyanis ehhez a munkakörhöz legfeljebb főiskolai végzettség kell
  2 a végzettségi szintjük mégis miért lenne azonos az orvosokéval? akkor ők is orvosok lennének
  3 ugyanannyi időt? nézzük csak: orvosi egyetem az 6 év a szakosodás meg megint 5-6 év, az összesen 12. egy főiskola az 3 év, a mesterképzés hozzá 2-3 év, a doktori képzés a mesteri után 3 év. tehát egy ápoló ha a világon elérhető legmagasabb utánképzést is megszerzi az is csak 8-9 év. lehet, hogy nem a matematika az erősségem, de 8-9 az nem egyenlő a 11-12-vel.
  egyébként sehol a világon nem éri el a nővéri fizetés az orvosi 70-80% át. az persze más kérdés, hogy mennyi az annyi, mert a nővérek fizetése is botrányos, csak nem kellene százalékokkal hadakozni, hanem inkább összegekkel”
 • 10. neso 2012. május 07. 16:30
  „Ne sajnáljuk már az ápolóktól a fizetésemelést. Az orvosok mindenkori bérének 70%-a igen is méltányos lenne. Örülök, hogy végre ők is hallatják a hangjukat. De azért ügyesebben csinálják, mint mi, orvosok, mert sajnos, amit pepezozo írt, az igaz, amit adnak, azt a másik oldalon el is veszik, és érdekes módon erre már nem kap rá a média, erről már csak kb. az orvosok hallanak. Az átlag ember azt tudja, hogy kapunk sok-sok fizetést, de azt nem tudja, hogy közben olyan törvényt fogadnak el, ami teljesen kiszolgáltatottá tesz minket, az ügyeleti díjazás a béka <moderálva>ge alá kerül, ha jól számolom, akkor az ügyeleti órabérem kb. nettó 300-400 forint lesz, és gyakorlatilag vég nélküli ügyeletre lehet kötelezni, sőt még a várost is megszabhatják, hogy hol dolgozzam, ha úgy gondolják, hogy vészhelyzet van, amit nem pontosítanak, hogy mi is lehet, akkor kirendelhetnek az ország másik felére is, különösebb kompenzáció nélkül. Hát ez a törvénycsomag az elvándorlást nem fogja megakadályozni, inkább csak felgyorsítani.
  Szóval, ápolók HAJRÁ, én mellettetek vagyok, de tanuljatok a mi hibáinkból!”
 • 9. vári 2012. május 07. 16:25
  „CsengeleMSN

  Mert a pedagógusok nem tudnak azzal fenyegetőzni, hogy tömegesen külföldre költöznek, ha nem kapják meg a fizetésemelést.
  Egyrészt igazuk van az ápolóknak, másrészt viszont bőven megérdemelné az emelést más is - például a pedagógus...”
 • 8. pt 2012. május 07. 16:13
  „6. Azért ne felejtsük el, hogy a <moderálva>os, lehányt ágyneműt is ők cserélik, ami bár nem egy agymunka, de sokan nem csinálnák meg helyettük...”
 • 7. CsengeleMSN 2012. május 07. 15:45
  „Pedagógusok! Ti miért nem sztrájkoltok, vagy tüntettek a fizetésetek emeléséért, ti főiskolára meg egyetemre jártatok és lassan egy OKJ képzéses ápoló többet keres?”
 • 6. CsengeleMSN 2012. május 07. 15:42
  „Vannak olyan ápolók akiknek főiskolai végzettségük van, ők az osztályvezetők, na és szerinted belőlük hány kell egy kórházba? Hát nem sok...Az ápoló csak azt teszi amit az orvos mond neki, rajta nincs felelősség, hiába kellett kreditet gyűjteniük nem jártak se egyetemre se főiskolára, nem kaptak, olyan magas színvonalú oktatást. Az ágyneműk cserélése, az élelem felszolgálása, a gyógyszerek kiosztása, mint fizikai munka, ugyan milyen szellemi munkát kell végezniük, megjegyezni, hogy hol van Józsi bácsi akinek a sárga pirulát kell beadni?”
 • 5. dodeka 2012. május 07. 11:35
  „hemo: őőő..ismersz ápolót? Lehet, hogy középfokú végzettséggel lehet ápoló valaki, de egyrészt ott is vannak, akik főiskolai végzettséggel azok (diplomás ápolók), másrészről a rendes kf végzettségűek is tanultak még éveket. A felelősség kérdését ne firtassuk, egyrészt a tetteikért, az ellátás minőségéért nekik kell helyteállni, másrészről, amikor borult a bili mostanában, akkor a végén mindig a beteghordó, ápoló lett a hibás...és munkanélküli...
  A továbbképzésnél jelzem, hogy az ápolóknak ugyanúgy kreditet kell gyűjteniük, amihez mindenképpen kell továbbképzésre menni, sőt most pl. a szegedi sürgősségi kialakításához az ápolóknak komplett beiskolázása történik... A műtét az orvosnak olyan mint a csoki, azt ne sajnáld tőlük, ha több órás se! ;)
  A sulit amúgy lehet, hogy röhögve el lehet végezni (nem), de a munkát biztosan nem. Az ápolók ügyelnek, kemény fizikai és szellemi munkát is végeznek, ami pszichésen se semmi...”
 • 4. pepezozo 2012. május 07. 11:29
  „Mielőtt örülnénk, mi orvosok:
  1. Az orvosok alapbérét a jelenlegi tervezet szerint NEM emelik, hanem pótlékot kapunk. Ez visszavonható, ráadásul az ügyeleti díjba NEM számít bele.
  2. Ezzel együtt az ügyeleti díjakat CSÖKKENTIK, egyes szakmákban a jelenlegi 60%ára. Összességében ez azt jelenti, hogy a borítékban ugyanannyi - illetve ügyeleti számtól függően akár kevesebb is - marad.
  Ennyit az elért dolgokról.”
 • 3. hemoglobin 2012. május 07. 10:59
  „Emelni kellene az ápolók bérét is. De azért az túlzás, hogy az orvosi bérek 70 %-át követelik középfokú végzettséggel. Az OKJ-s szakokat röhögve el lehet végezni 2-es, 3-as érettségi után. Az orvosi viszont embert próbáló úgy is, ha az illető színvonalas középiskolából megy oda, kitűnő (emelt szintű) érettségivel.
  Óriási a szintkülönbség a két végzettség között. Na meg a felelősség, állandó továbbképzés, több órás műtétek stb...”
 • 2. klj-54 2012. május 07. 10:27
  „Ami melóért Harry Vos 3.200 EUR-t fizetett azért Waberer György 5-600 EUR-t.
  Észre kellene venni, hogy nem szabad csak egy-kettő részterületet kiemelni mert még jobban megosztják vele a társadalmat!”
 • 1. Linka11 2012. május 07. 07:56
  „Minden tiszteletem az egészségügyben dolgozóknak ! Az orvosok bebizonyították összefogással, falhoz lehet állítani
  egy egész országot.Egyet értek a bér emelésekkel, de ugyanezt ki kel vívni mindenkinek aki Magyarországon
  alulfizetettnek érzi magát.Ha beletörődően mindenki elhiszi ,hogy ő csak ennyit érdemel akor nem is érdemel többet.
  Az alacsony fizetésekre mindig meg van a tudományos magyarázat és a kormányok furcsa módon meg is teremtik
  ennek jogosságát.-De talán van egy másik, ugyanolyan jogos nézőpont is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szegedi buszmenetrend tervet készített a Tisza Volán

Kalmár Ferenc: nem lenne presztízsveszteség a módosítás. Tovább olvasom