Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Orvoslátogatók - az intézményesített korrupció?

Szeged - Kik az orvoslátogatók? Miért finanszírozza a gyógyszeripar az orvosi konferenciákat? Válaszok egy egykori orvoslátogatótól és a családorvosok képzésének vezetőjétől, Hajnal Ferenctől.
Január 25-én Thaiföldön elhunyt egy kübekházi családorvos. A haláleset körülményeit érdekesnek érezve a sajtó a gyógyszerlobbi felé fordult gondolván: az áldozattá vált orvos külföldi tartózkodása a gyógyszeripar korrupciójának következménye, esetleg vesztegetés? Megpróbáltunk hát utánanézni, hogyan kerülnek kapcsolatba a gyógyszergyártók a családorvosokkal, mi indokolja az orvoslátogatói rendszert, miért van rájuk szükség? Megszólal egy egykori „gyógyszerügynök" is, hogyan látja a mai helyzetet.

Első utunk a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Családorvosi Intézetébe vezetett, ahol Hajnal Ferenccel az orvosok és orvoslátogatók kapcsolatáról beszélgettünk.

– Végtelen szomorú vagyok, ugyanis az elhunyt kedves tanítványom volt, általam nagyra becsült kolléga, aki sok éve segítette oktatási programjainkat térítés nélkül, önzetlenül. De ezen túl is borzasztóan kegyeletsértő az ügy tálalása. Hihetetlen képmutatást, rosszhiszeműséget érzek abban, ahogyan az esethez viszonyulnak egyes nyilatkozók – mondta Hajnal Ferenc az orvoslátogatókra továbbvitt sejtetésekről. – Elsőként le kell szögezni, hogy az orvostudomány nemzetközi szakma, nem lehet független a gyógyszeripartól és az eszközgyártóktól – magyarázta a professzor. Kitért példaként arra, hogy sok nemzetközi konferenciát szervezett, amelyeknek keretében alkalmanként 4-500 francia, belga, portugál háziorvos is érkezett ipari támogatással Budapestre azért, hogy tájékozódjanak, tanuljanak. Ez a fajta konferencia-turizmus a nemzeti gazdaságnak bevétel és a professzor el sem tudja képzelni, hogy egy hasonló tragédia nemkívánatos apropóján a kiutaztató országok médiája ezzel rosszhiszeműen foglalkozna.

 Egy kezdő szakorvost bruttó 120-140 ezer forintottal vesznek fel. Életünkért dolgozik. Illusztráció: sxc.hu
Egy kezdő szakorvost bruttó 120-140 ezer forintottal vesznek fel. Életünkért dolgoznak.
Illusztráció: sxc.hu

Az orvosok továbbképzését, eszmecseréjét a gyógyszer- és gyógyászatieszköz-ipar a világon mindenütt önként támogatja. –1993–1998 között több mint ezer orvosnak tudtunk segíteni a családorvosi szakvizsga megszerzésénél, ami számukra akkor kötelező volt. A képzésért egyetlen forintot sem kellett elkérnünk, mert a gyógyszeripar lényegében egyedül finanszírozta a képzést ellenszolgáltatás nélkül – messzebbre tekintve a „földszintes adok-veszeknél". Nem kell hát a gyógyszerlobbit feketébbre festeni a valóságosnál és nem kell rögtön mindent átszövő korrupcióról beszélni. A világon mindenki tudja és be is ismeri, hogy sem tudományos közélet, sem konferenciák nem lennének, ha az orvosoknak maguknak kellene a részvételüket, képzéseiket fizetniük.

Magyarországon az orvosoknak kötelező a szakmai továbbképzés, az állam viszont az utóbbi időben erre egyetlen forintot sem biztosít. Hajnal szavaiból kiderült, hogy szerinte a gyógyszeripar iránti boszorkányüldözés 2006-ban fokozódott, amikor az orvoslátogatók után 5 millió forintos regisztrációs díjat kellett fizetni, holott a gyógyszerfelírás feltételeit korlátozták, büntetéseket helyeztek kilátásba. A látogatásra vonatkozó törvényt az alkotmánybíróság 2008-ban megsemmisítette. 2010-ben azonban újra 5 milliót kellett az orvoslátogatók után fizetni, azonban ezt az összeget a gyógyszeripari cégek levonhatták a K+F (kutatás-fejlesztés) kiadásokból.

– Hogy tisztán lássunk, egy érettségi után 9–12 évet tanult, harminc év körüli szakorvost bruttó 120–140 ezer forinttal „becsülnek meg" ma itthon. A kormány nem tud többet adni az egészségügynek, most pedig egyesek még pálcát törnek felettük, majdhogynem csalóknak állítják be őket – érzékeltette a mai helyzetet a professzor. Hajnal Ferenc többször is kitért arra, hogy a továbbképzések – annak ellenére, hogy az állam kötelezi rá az orvosokat csak a külső, iparági finanszírozásból válhatnak valamivel elérhetőbbé az orvosok számára (míg a 2000-es évek elején az állam évente közel 250 millió forintot juttatott erre a célra a Dél-Alföldre, addig ma ez nulla). Megtudtuk azt is, hogy sok évvel ezelőtt a minisztérium kísérletet tett arra, hogy a gyógyszeriparból beáramló szponzori pénzeket saját felügyelet alá vonja – ám a cégek úgy döntöttek, hogy az általuk lyukasnak ítélt zsákba nem tesznek egyetlen forintot sem.

Beszélgetésünkből kiderült, hogy az ismertetők nélkül a szektor nemigen tudna működni – az új szerek, technikák hírei nem jutnának el az orvosokhoz, nem tudnának személyes információkhoz jutni, kérdéseikre válaszokat kapni. – Ha szakemberekkel találkoznak a kollégáim sokkal jobban felfigyelnek egy új módszerre, hatóanyagra, mintha száraz szóróanyagot kellene olvasniuk. Mégis, az egészségügy az egyetlen terület, ahol különadóval büntetik a másutt természetes üzletkötői rendszert – mondta Hajnal professzor.

Ma tehát azt várják el, hogy a kötelező továbbképzést az orvosok saját zsebből fizessék, ezzel szemben az EU tagországokban, a környezőkben is, plusz szabadságot, támogatást is kapnak az arra kötelezett szakemberek. Ekkor tért vissza Hajnal a kiinduló pontra: az elhunyt kübekházi orvos kiutazásával kapcsolatban megjelent, hogy egy után-gyártott (generikus) szereket forgalmazó gyógyszergyár állhat az ügy hátterében. A helyzet viszont az, hogy a gyógyszeripari változások során rengeteg generikus készítmény került a piacra – így azonos hatóanyag mellett számos gyártó között ugyanúgy választhat a beteg és a gyógyszerész is, mint az orvos. Ezért kicsi a valószínűsége, hogy egy gyártó olyan komoly hangsúlyt fektetne egy generikus szer reklámozására orvosi körben, ami pedig a jelen sejtetések alapja – bár ő sem gondolja, hogy meg kellene védenie bármelyik piaci szereplő hírnevét. Ha átláthatók és tisztességesek az együttműködési feltételek, az ipari támogatók a rendszer méltó részesei lehetnek: az európai gyógyszerügynökség is így fogadja el a kooperáció gyakorlatát.

Hajnal Ferenc a kezünkbe nyomta végül egy nemrégen rendezett konferencia szórólapját. A daganatos betegségektől a kardiovaszkuláris kockázatok tárgyalásáig sok témát felölelő, legjobb előadókat felvonultató konferencia közös jellemzője volt, hogy a szekciók védnökei gyógyszergyárak. Megváltozott és nem is mindig igazságos ez a világ, ezt be kell látni – fogalmazott végszóként Hajnal. Felmerül tehát, valóban rossz az nekünk, ha az ipar támogatja a szolgáltatókat?

De vajon hogyan látja az egykori orvoslátogató, szükség van-e rájuk a mostani rendszerben?

– Készítettek egy kimutatást, hogy honnan szereznek az orvosok információt az új készítményekről. Kiderült, első vagy második helyen az orvoslátogatók állnak. Ez a pozitív hozadéka – mondta a névtelenséget kérő orvos. Több példát is hozott, hogy orvoslátogatók nélkül napi több órát is tudományos értekezések olvasásával kellene töltenie, ügyelet, munka után.

– Konkrét ajándékot sosem adhattunk. Azt a törvény tiltotta. Ugyanakkor van egy trükk. A gyógyszergyártók szeretnék, ha az orvosok az ő készítményüket írnák fel, ezért létrehoznak egy tanulmányi megállapodást: az orvos felírja a gyógyszert, naplózza a betegeket, bevonja őket a tanulmányba és ezért adminisztrációs díjat vagy képzést kap. Rövidtávon az orvosnak és a betegnek is megéri: ugyanis szerencsés esetben jobb minőségű gyógyszerhez jut a beteg. A gyártó pedig hosszútávon jár jól – az emberek ritkán váltogatják a vérnyomáscsökkentőiket.

Az orvoslátogató piacot szeretne - az esetek többségében jobb minőségű orvossághoz is juthatunk. Illusztráció: sxc.hu
Az orvoslátogató piacot szeretne - az esetek többségében jobb minőségű orvossághoz is juthatunk. Illusztráció: sxc.hu

Informátorunk azonban azt is elismerte, hogy néhány orvos „mindent bevesz" – nem nézi, hogy jó-e a betegének. Megtudtuk, nem a háziorvosok a fő célpont, ugyanis a klinikai gyógyszerfogyasztás az igazán nagy piac, míg az adminisztrációs díjjal a gyártó „megvesz" mondjuk 50 beteget. – Az intézeti gyógyszerészeken még több múlik. Egy kórház gyógyszerfelhasználása többszöröse egy betegénél. Ott elég egy embert „utaztatni" és sokkal több beteget el lehet érni. Véleménye szerint a mostani egészségügyi rendszer álságos – egy rezidens orvos jó ha egy garzont fent tud tartani, fizetése bőven a statisztikai átlagfizetés alatt van. És most mindenki felettük akar pálcát törni. – Ez az intézményesített korrupció. Az orvosnak kötelező a továbbképzés, saját zsebből pedig nem tudja fizetni. Itt lépnek be a gyógyszergyártók. Ha el akarjuk törölni ezt a függőséget az orvosi béreket kell rendezni. Először.

Egyenlő és egyenlőbb ügynökök

Az autóalkatrész kereskedő felkeresheti bármelyik szerelőt, hogy portékáját eladja. Szintén az autóipar - a forgalmazók utaztatják a szakújságírókat, hogy bemutassák legújabb modelljüket. Egyikre se kiabáljuk, hogy korrupt. Vagy mégis?
Megtudtuk, a generikus szerek piaca sem fenékig tejfel. Kiderült, hiába azonos a molekula – a hatóanyag – az eredeti gyógyszerek felszívódása, hatása jobb lehet. De az egészségügybe történt beavatkozás miatt az eredeti, néha mindössze 2–300 forinttal drágább gyógyszert már nem írják fel – helyette a kevésbé hatékonyat adják a háziorvosok. – Ha az autószerelőnél a gyári alkatrész helyett az utángyártottat kérünk, tudjuk, hogy legfeljebb rövidebb ideig fog működni. A minisztériumban vajon elgondolkoztak azon, hogy az olcsóbb gyógyszer valóban ugyanolyan hatásos-e? Megkérdezik a beteget, hogy mit szeretne? Nem – summázta bennfentesünk.

A kübekházi orvos halála valóban fényt derített problémákra – az évtizedek óta halogatott egészségügyi bérrendezésre és a gyógyszergyártók működésére is. Valamint arra, hogy magunk felelünk az intézményesített korrupcióért.

Olvasóink írták

86 hozzászólás
 • 86. pistike27 2011. február 10. 11:16
  „itt és most az orvosok korumpálása a téma. tisztázzuk senkit nem kényszeritettek, hogy orvos legyen, sőt a 10 kőrmével kapaszkodott, hogy bejuszson az orvosira, már akkor tudhatta mi a helyzet a szakmában. ha a lakosságot megkell terhelni havi 150 euróval az orvosok javára akkor még mennyivell kell megterhelni annak a tanitónak a fizetése rendezéséért aki mindannyiunkat megtanitott irni, olvasni, számólni az ó tanitása nélkül seki nemlehetne orvos, de még kéményseprő sem ha az orvosoknak jár hálapénz akkor mindenkinek jár és nem korupció a rendőrnek juttatott pénz sem. nemlehet kiemelni külön az orvosok kevés fizetését és azt vagy azzal párhuzamba állitani a külfőldi orvosok fizetését,mer az álamban a fizetések mások keresetével vannak egyensulyban az ovosoké, rendőröké, kéményseprőé, profeszoroké, senki nem élvezhet külön valamilyen kiváltságot azért mert saját akaratából lett orvos, vegyész , a vegyész lehet hogy azért vegyész, mert nemvették fel medicinára, de az orvos szép hazánkba önként ment,mindent tudott előre. rendet nem a "miniszterelnök bácsinak " kell tenni neki megfelelő minisztert kell kinevezni ahogy a rendőrségnél tette, annak kell rendet tenni ha kell másokat i be kell vonni , elsősorban a becsülettel dolgozó orvosokat, mer van ilyen sok és én nem azokat kritizálom, de nekük kell kiszürni a rájuk szégyenthozó kolegákat. nálunk magyar model kell a német, osztrák mintára, de nem a fizetést hanem a rendszert kell kopirozni . a fizetések nálunk arányban vannak a mindenki keresetéhez arányitva, de senkinek sem tilos szakmát változtatni a mezőgazdaságban van egész nyáron munka ha valaki gondólja hogy a parasti munka nagyon kifizető vagy talán az ő részükre is kellene járulékot emelni mert bizony nagyon sovány a jövedelmük mint mindenkinek én is tisztelem orvosaimat legalább annyira mint azok engem az én orvosaim mind becsületes szakemberek, de az ilyeneknek feladata a felelős miniszterrel és ha kell másik minisztériummal a rendcsinálás. e témában tőbbet nemfogok irni a korumpálhatók irásom miatt szégyelősebben kérik a " tisztelet dijat " ez sokuk kifejezése én akkor már nagyon sokat elértem: üdvözlök minden becsületes orvost és tisztelek is. a gyári látogatások nyugodtan menjenek tovább, ez szakmai tovább képzés, az orvoslátogatok is szabadon végezzék munkájukat jobb volna ha azt az orvosok lakásán végeznék, de ezt nemtehetik külömböző családi okok miatt több orvosnál.”
 • 85. info 2011. február 09. 21:41
  „"Hogy tisztán lássunk, egy érettségi után 9-12 évet tanult, harminc év körüli szakorvost bruttó 120-140 ezer forinttal ,,becsülnek meg" ma itthon"- De ne feledjük, hogy nem privát pénzből tanulnak, mint a külföldi diákok.
  A többi hozzászólás addig rágalom míg nem bizonyított. Pártatlan vagyok, mert nincs értelme egyik oldalra sem állnom, de van véleményem, amit leírtam. Felesleges generálni a negatív véleményeket.”
 • 84. CID 2011. február 09. 20:32
  „82 . az egy dolog, hogy én fizetek. De ha neadj isten MIN-DEN-KI fizetne és ez állttal többet keresnének az orvosok, sem szűnne meg a zsebből-zsebbe, meg a sógor koma jó barát, stb. Magyar ember mohó, orvosok egy része meg pláne, többi eü alkalmazott egy része meg elfásult tahó, szóval a problémák részének megszűnésére várni kellene 40-50 évet ( amig a jelenlegi gárda kihal ), erre meg nekem nincs időm :).”
 • 83. CID 2011. február 09. 20:26
  „tol : te szerencsés ! Olvastad a moderált részt ? :)”
 • 82. dokmed 2011. február 09. 17:50
  „79. pistike27 2011.02.09. 11:20
  Na és az orvosok hány százeléka kényszeríti ki a hálapénzt? Maximum 5- 10%... Mutass nekem olyan más állami területet- a tűzoltón kívül- ahol "csak" ennyi a korrupció...
  Ami meg a lényeget illeti:
  Mit gondolsz, miért nem tett eddig semelyik kormány sem érdemben a korrupció ellen???
  Elárulom, mert az sokkal- sokka többe kerülne- igaz legálisan- mint amennyit most itt "engedélyeznek", de amikor a tisztességes orvosok valamit követelnek, egyből bedobják gumicsontnak a lumpenproletároknak, hogy megint legyen min csámcsogni.
  Nem akarsz hálapénzt- OK, de akkor MINDENKI fizessen havi átlag 150- 200 EUR EÜ- járulékot. MIN- DEN- KI!”
 • 81. tol 2011. február 09. 17:20
  „ez olyan duma CID, ha nem jött volna le, hogy itten nyomod a hatalmasat kb. ezerrel, aztán elmész a dilibogyódér és szépen kérsz belőle, mert kell. Ez ilyen.
  Pistike27!
  Sajnos ugyanúgy el vagy tévedve, mint a legtöbben - orvosok, egyéb műszakiak - Magyarországon.A megoldást nem a miniszterelnök bácsitól kell várni, meg hogy a sült megoldás egyenesen beleszáll a szájakba, hanem egészségesen türelmetlen céltudatos munkával-tanulással kell kialakítani a civilizált helyzetet. Tanulni attól kell, aki már jól csinálja -a németektől, svédektől stb. - a rendszer pedig már adott, nem kell rajta semmit változtatni, csak semmi magyaros virtus! Ezt kellene megérteni mindenkinek, mert keményen ketyeg az óra!”
 • 80. spiler 2011. február 09. 15:19
  „TISZTELEM AZ ORVOSOMAT”
 • 79. pistike27 2011. február 09. 11:20
  „74 . dokmed most itt a téma az orvos és a betegek viszonya és a szerencsétlenek kihasználása, nem metró nem autóut. igenis a hálapénz korupció , a kicsikart vagy kikényszeritett hálapénz a legdurvább korupció egyszóval rablás . ez itt most a téma erről az egészségfügyi vezetőknek volt , jelenlegi és a következő miniszter urnak kell dönteni és rendetcsinálni a szakmában, de ők halgatnak talán még mo9solyognak is a mi illetve a betegek panaszán és hirdetik a hálapénz fogalmát ahelyett hogy inkább megakadáéyoznák a rablást, és elgondólkodnának a nyugati példákon, ott miért nincs hálapénz, na most ne irja senki azért mert ott nagyobb az orvosok fizetése igaz de a takaritó nőé is nagyobb itt minden sokkal kevesebb igy az orvos fizetése is arányban van mások keresetével, de senki nemhajtotta őket orvosnak remélem ember szeretetből mentek amit felváltott a pénz haracsólás. a dr titula az semi az nem akadémiai rang csak jelzi hogy diplomált mint a többi egyetemet végzett fiatal semmivel több csak szeretik magukat doktor urnak nevezni amit a közönséges halandó valami nagynak gondól. látom a hozzászólásokat is azok irják és elkerülik a lényeget másfelé terelik a témát.”
 • 78. CID 2011. február 08. 23:00
  „Na remek. Megint nyom nélkül. Tetű DM

  76. tol 2011.02.08. 21:41

  tégedet meg kedves CID szívesen megnéznélek, hogy adod elő magad egy orvosi rendelőben...

  Én, nem mondom, hogy kedves tol, de ha gondolod, holnap reggel talizhatunk. Megyek dilibogyókat felíratni.

  De milyen duma már ez, hogy megnéznélek ?
  <moderálva>”
 • 77. dokmed 2011. február 08. 21:54
  „76. tol 2011.02.08. 21:41
  Ez sajnos így van, a megvesztegethetők mindenütt vezetői/ kórházigazgatói/ műtővezetői stb rangban vannak és keményen levernek minden "zendülést".
  Úgyhogy akinek tele a hócipője, az egyszerűen elhúz itthonról. Mint én is.”
 • 76. tol 2011. február 08. 21:41
  „tégedet meg kedves CID szívesen megnéznélek, hogy adod elő magad egy orvosi rendelőben...”
 • 75. tol 2011. február 08. 21:39
  „kedves dokmed, az orvosok nem gazemberek, hanem egyszerűen hülyék, hogy nem rendezik villámgyorsan európai szabásúra a munka- és fizetési körülményeiket! Mégpedig irtó bonyolultan: összefogással...Csakhogy - ha ketten beszélgetnek, akkor forradalmat csinálnak, ha hárman, reformzendülést, ha négyen, nem hallják egymást a szóözönben, öten meg már össze se ülnek...Hát, itten van a kutya méregfoga elásva.”
 • 74. dokmed 2011. február 08. 21:19
  „pistike27 2011.02.08. 20:54
  Ha neked a hálapénz a "legdurvább korrupció", mint írod, akkor:
  1. miért nem teszel feljelentést, ha van konkrét ügyről tudomásod
  2. mit szólsz a 4-es retró 600 milliárdos lenyúlásához,
  az alagutas- völgyhidas autópályaépítésekhez és az amúgy is többszázmilliárdokkal drágábban épült autópályákhoz,
  vagy ahhoz, hogy 25 ezer prostituált Magyarországon nem adózik 250 milliárd Ft-ot.
  Mert ugye a szemét orvosok (valójában 5- 10%- uk) még ezeknél is nagyobb gazemberek....”
 • 73. pistike27 2011. február 08. 20:54
  „58 allwin köszönöm a megjegyzést de én nem vagyok magyarnyelv szakos más téren van mérnöki diplpmám és akadémiai titulám, a doboz figyelmeztetéseit lusta vagyok kijavitani, most is alámhuz tegye. Ön nem tapintott a lényegre a legdurvább korupcióra - amit hálapénznek neveznek ez közönséges népámitás. senki nem reagál az osztrák , német rendszerre a korucióval kapcsolatban, a klinikán kivüli magánprakszis tilalmára a korházi és klinikai orvosok részére hogy leirjam az orvos fizetése 4.000 és 6.000 euró között mozog a főnővéré kb. 2.000 , a takaritónőé kb. 1.000 , lakbér kb. 600 tól 700 euró kötelező kiadások kb. 400 euró az élelem ha saját maga késziti olcsóbb mint itt vagy ha gyors éteremben étkezik. számoljon a főorvos, profeszor vagy a mütétet végző orvos, ha korumpálható vagy megköveteli a korupciót akkor többet keres magyarhonban mint nyugaton ezért ki se megy . a lényeg ez és nem a helyesirás. erröl kellene vitatkozni nem sztrájkról vagy helyesirásról. fontos volna a munkamorál a munkafegyelem kialakitásanémet vagy osztrák módra ha elfogadott pénzt azonnal szünjön mrg munkaviszonya és menjen tunguziába vagy ahol felveszik.”
 • 72. potter00 2011. február 08. 17:40
  „66. novaklaszlo56
  Nem hiszem, Potter00, hogy csak az orvostársdalom "hígult fel", ez a hígulás erkölcsi értelemben az egész társadalmunkra végzetesen igaz. Másrészt azt gondolom, hogy a magyar orvosképzés, csoda talán ilyen viszonyok között, de még mindig nagyon színvonalas, és bizton állíthatom, világszerte jó hírnek örvend. A magyar orvosokat a világ szinte bármely országában szívesen fogadják, és ők többnyire jól is dolgoznak "odakint" - IS.
  Kedves novaklaszlo! Ezzel teljesen egyetértek. Mivel e cikk kapcsán az orvos társadalomról van szó, ezért szűkítettem a mondatomat erre a kategóriára.Általános értékrendi válság van -sajnos. Ez nem csak bizonyos szakmákra és korosztályokra vonatkozik.
  Különben jó pár tiszteletre méltó, tisztességesen dolgozó (itthon és külföldön ) dolgozó orvost ismerek, és olyat is,sajnos, akiről ez nem mondható el. Csak remélem, hogy ők vannak kevesebben. És ez bármelyik szakmáról, hivatásról elmondható.
  Ezért írtam, hogy semmi nem fehér és semmi nem fekete.
  De azt már komolyan nem értem, miért kell szentté avatni valakit azért, mert felvételizett az orvosira, elvégezte, ledolgozta a rezidens éveit, és kevés a fizetése. Általában a mai magyar dolgozónak kevés a fizetése, nagyon nehezen tud talpon maradni -már ha egyáltalán van munkája. Sajnos ez a perspektíva benne van a pakliban. Nem emberhez, nem orvoshoz, és nem az egészségügyhöz (oktatáshoz, kultúrához, stb.) méltó helyzet. Ez van. Ebből kell becsülettel valamit kihozni.
  Az orvosi esküben pedig benne van: ha nem tudsz segíteni, ne árts a betegnek!
  Saját bőrömön tapasztalva mondom, nem mindegyik doktor emlékszik erre a fontos mondatra. De én még mindig hiszek abban, hogy ők vannak kevesebben. Naív lennék?”
 • 71. CID 2011. február 08. 15:52
  „dokmed :
  Jaja, maradnak a nem"JÓ" orvosok. Logikádra, megérzéseidre azért ne nagyon hagyatkozz.
  És, sikerült az interjú ? :)
  Ha igen, pláne nem értelek.”
 • 70. dokmed 2011. február 08. 15:37
  „68. CID 2011.02.08. 13:15
  Akkor ezek szerint én közéjük tartozom: az életrajtom alapján felvettek Németországba, csak a nyelvtudás tesztelésére kellett kimennem interjúra.
  Neked meg maradnak a NEM JÓ orvosok. Majd mondd a szemükbe, ha kórházba kerülsz.
  Te- mentalitásodból ítélve- adó cs.a.l.ó. vállalkozó”
 • 69. CID 2011. február 08. 14:54
  „Egyenlő és egyenlőbb ügynökök

  Az autóalkatrész kereskedő felkeresheti bármelyik szerelőt, hogy portékáját eladja. Szintén az autóipar - a forgalmazók utaztatják a szakújságírókat, hogy bemutassák legújabb modelljüket. Egyikre se kiabáljuk, hogy korrupt. Vagy mégis?

  Ez meg viccnek is rossz. Jó, hogy nem az állateledel gyártókat állítják párhuzamba.”
 • 68. CID 2011. február 08. 13:15
  „dokmed, hahaha62 : Nagyon igazatok van, a JÓ orvosokat várják és hívják külhonba ! Gondolom, ti azért itthonról kommenteltek ? :)

  És, igen sajna a világ nem fehér vagy fekete. Nem vagyok meggyőződve arról, ha emelnék az orvosok fizetését, akkor csökkenne a "hálapénz" meghatározása a vizsgálat, beavatkozás előtt, gyógyszer felírások, melyek legkevésbé a páciens érdekeit szolgálják, száma.
  Az is azért kicsit idegesítő, hogy kapsz egy időpontot ( 2 hónapra ) mely természetesen tájékoztató jellegű, és ott vársz három óra hosszát, miközben a szomszéd rendelőből becaplat a nővér, doki, a rokonával, ismerősével, vagy esetleg azzal aki csusszantott valamit, és hogy hogy nem, neki azt a vizsgálatot, amire te vártál 2 hónapot és három órát, megcsinálják azonnal.
  Oké, igaz, pénz beszél, kutya ugat. Csóró ne ugasson, de akkor ott végezzék a magán praxisukat ahol erre van lehetőségük, MAGÁNRENDELŐKBEN. Én is szoktam szívességet tenni ismiknek, rokonoknak, vagy szimplán szimpatikus ügyfeleknek, de a nyitvatartási idő előtt, után saját szabadidőm terhére
  Az is vérlázító, hogy 1 órát várakoztatnak ( természetesen előre egyeztetett időpont után ), kijön az asszisztens, hogy bemehetsz, s rádöbbensz, hogy az elmúlt egy órában a doki nem életet mentett, hisz rajta kívül senkit nem látsz a rendelőben, és nem toltak ki senkit a mentők, de még csak egy nyamvadt orvoslátogató sem sétált ki a rendelőből, pusztán pihizett, intézte a dolgait ( magán vagy szakmai, nem lehet tudni ), de te ott ácsorogtál egy órát a nagy büdös semmiért.”
 • 67. Zoé11 2011. február 08. 12:16
  „66.hsz, Novák László: állástalan tanár vagyok, muszáj beszélnem! :D
  A jóra különösen befolyásolhatónak érzem magam, úgyhogy rajtam nem múlik, nem hallgatok.”
86 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garanciális javítás a Kölcsey utcában

Február 7-én és 8-án, hétfőn és kedden garanciális javításra kerül sor a Kölcsey utcában. Tovább olvasom