Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Orvosszervezetek az egészségügyi átszervezésről

Szeged - Pár nap múlva dönti el az egyetemi szenátus, hogy átveszi-e a szegedi önkormányzat egészségügyi intézményeinek működtetését. Bár a klinikusok – miként Pál Attila, az orvosegyetemi klinikai központ elnöke tegnapi lapunkban elmondta – az integráció mellett állnak, több, az összevonást eddig is bíráló orvosszervezet továbbra is elutasítja a terveket.
Jövő hétfőn végleges döntést hoz a szegedi egyetem szenátusa arról, hogy a felsőoktatási intézmény átvegye-e az önkormányzattól a városi kórház és a rendelőintézet működtetését. A szegedi egészségügyi integrációt továbbra is ellenzik azok a szakmai szervezetek, amelyek korábban jórészt gazdasági problémákra hivatkoztak. Őket nem nyugtatták meg a klinikai központ már javuló pénzügyi adatai sem.
– Nem fogadható el, hogy az integráció gazdasági előnyei és politikai aspektusai felülírják a szakmai szempontokat. Elmaradt a széles körű szakmai egyeztetés, a koncepció előkészítése a szakemberek aktív bevonása nélkül történt – indokolta Domokos István, a Magyar Orvosi Kamara Csongrád Megyei Területi Szervezetének elnöke integrációt elutasító álláspontjukat.

Kiút az adósságból

– A klinikai központ gazdálkodása már nullszaldós, sőt többletet mutat. Ha marad az intézmény költségvetési szigora, év végére 100-200 milliós többlet keletkezhet, amiből lehet törleszteni a lejárt fizetési határidejű beszállítói tartozások egy részét – vázolt fel pénzügyi helyzetképet Varga Jenő, az intézmény konszolidálásával megbízott kincstári biztosok vezetője. A szakember az integrációról elmondta: veszteséges rendszereket sem az állam, sem a magántőke nem finanszíroz, ezért előbb-utóbb kikényszerítik az egészségügyi párhuzamosságok megszüntetését.

Mint kifejtette, az integrációról kizárólag gazdaságossági hatástanulmányok készültek, az egészségügyi ellátás szempontjából fontos, részletes, szakmákra, betegségcsoportokra bontott hatásvizsgálatok viszont elmaradtak – vagy azokat nem hozták nyilvánosságra. A megyei kamara szerint az átalakítás során – a kapacitás csökkenése miatt – romlik a betegek gyógyulási esélyegyenlősége, a betegellátás biztonsága. A meglévő várólisták tovább nőnek majd, és újak jönnek létre. Várhatóan több száz egészségügyi dolgozó veszti el munkáját, a maradóknak nem javulnak munkakörülményei, jövedelmi viszonyai. Domokos szerint célszerűbb lenne a helyi átalakítási folyamat fokozatos, minden szakmai részletében egyezetett kivitelezése.

Elutasítja a szegedi egészségügyi integrációt az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) megyei elnöke is. Timár Péter szerint elhamarkodott, előkészítetlen politikai döntés áll az integrációs elképzelés hátterében, ami kétszázezer ember egészségügyi ellátását veszélyezteti. A szakmai testületekkel, érdekképviseletekkel semmiféle egyeztetés nem folyt a tervezet kialakítása előtt. Timár úgy véli, a betegellátás színvonalának megőrzéséhez, emeléséhez egyébként sem biztos, hogy az összevonáson keresztül vezet az út. Az uniós pályázati forrásokhoz sem feltétel az integrált egészségügy – csupán a gazdaságos működés. A kórház és a rendelőintézet mintegy 1200 dolgozója is bizonytalannak érzi munkahelyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vegetáriánus vörös pandák a szegedi Vadasparkban

Szeged - Meghitt családi idillnek lehettünk tanúi kedd délután a Szegedi Vadasparkban. Bambu és… Tovább olvasom