Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Ory grófja - vígopera felnőtteknek

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház társulata pénteken 19 órától a kisszínházban mutatja be Rossini ritkán játszott vígoperáját, az Ory grófját – a produkciót elsősorban felnőtteknek ajánlják.
A biztos siker reményében tűzték műsorra az Ory grófját: nem elcsépelt darab, ráadásul igazi remekmű – állítja Pál Tamás, a teátrum első karmestere, aki a kisszínházi premiert dirigálja. A produkciót az Otellóval és a Figaróval már bizonyított Anger Ferenc két szereposztásban állította színpadra.

– Rossini hosszú kihagyás után páratlan virtuozitással tért vissza az Ory grófjával a vígopera műfajához, és rögtön kiderült: semmit sem felejtett. Nem hiszek abban a legendában, hogy korábbi művei felhasználásával mindössze nyolc–tíz nap alatt komponálta volna a darabot. Az persze igaz, hogy felhasználta A reimsi utazás zenéinek egy részét, de ez egyáltalán nem kisebbíti a kompozíció értékét. A négy főszerep – különösen a tenor és a szoprán – virtuóz előadókat kíván, mert észvesztő magasságokat kell énekelniük. Szerencsére olyan énekeseket találtunk, akiknek ez nem jelent problémát. Mindkét tenoristánk ragyogóan, szabadon énekli a magasságokat, gurul a hangjuk – mondja az operát bemutató dirigens, akitől később Kardos Gábor és Koczka Ferenc is átveszi majd a karmesteri pálcát.

Jelenet a készülő Ory grófjából. Fotó: Frank Yvette
Jelenet a készülő Ory grófjából.
Fotó: Frank Yvette

Pál Tamás azt is elárulja: bár a cselekmény eredetileg az 1250-es években, a keresztes háborúk idején játszódik, Anger Ferenc rendező észrevette, hogy a férfi-nő kapcsolat sóvárgáson alapuló históriája mindig korszerű tud lenni. Merész döntéssel az I. világháború idejére tette át az elsősorban felnőtteknek szóló történetet. A Budapesti Tavaszi Fesztivállal együttműködésben készülő magyar nyelvű produkció igazi zenei csemegének ígérkezik.

Ory grófja a kisszínházban. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Régi kedvencek, debütáló újak

Az Ory grófjaként bemutatkozó Szerekován Jánost korábbi produkciókban már megismerhette a szegedi közönség. A címszerep másik megformálója, a pécsi Horváth István akkor jelentkezett Szegeden, amikor meghallotta, hogy műsorra tűzik az operát. Pál Tamás azt mondja, rendkívül szép hanggal, kitűnő technikával rendelkezik. Adéle szerepében pénteken Keszei Bori mutatkozik be, aki az ezredforduló előtt szegedi kedvenc volt, majd évekig a Bécsi Staatsoperben énekelt. Legutóbb a Bánk bán Melindájaként láthattuk a Dóm téren – azóta két gyermeket szült, most tér vissza. A másik Adéle, a Svájcban élő Barabás Annamária is meghallgatásra jelentkezett – azonnal lecsaptak rá.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KRESZ módosítások: a bicajos továbbra sem védett a zebrán

10 részes cikksorozatunkban a Csillag Autósiskola segítségével bemutatjuk a legfontosabb KRESZ… Tovább olvasom