Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Ősbemutató Jávor Pál utolsó hónapjairól Szegeden

Jávor Pál életének utolsó hónapjairól szól a Kék-lila nyár című színmű, amelynek ősbemutatója augusztus 13-án lesz az Újszegedi Szabadtéri Színpadon; a zenés darab első olvasópróbáját szombaton tartották a szegedi Reök-palotában.
Telihay Péter rendező a próbán elmondta, a mű komoly kihívás elé állítja a színészeket, mivel más zenés daraboktól eltérően a dalok egy része - Valla Attila szövegével és Gazsó Bálint zenéjével - már a mű megírása előtt elkészült. A Kék-lila nyár címet is az egyik dalból kölcsönözték. A műfaj határait feszegető darabot ezért másképp kell megközelíteni, mint a hagyományos zenés előadásokat.

A sanzonszerű dalok közlendője is fontos szerepet játszik majd a történetben - fejtette ki a művész. Pozsgai Zsolt 1959 májusában, Jávor Pál halála előtt három hónappal játszódó darabjának főszerepét Hegedűs D. Géza alakítja. A Kossuth-díjas színész a próba előtt elmondta, örömmel játszik Szegeden, hiszen a főiskola elvégzése után egyik első főszerepét a szabadtéri játékokon kapta, 1976-ban Ádámot alakíthatta az Ember tragédiájában, Szinetár Miklós rendezésében. A nyolcvanas években is visszatért a Dóm tér hatalmas színpadára, ekkor a Hegyen-völgyön lakodalom című táncjátékban a vőfély szerepét kapta. Jávor feleségét Fekete Gizi játssza. A fiatal színésznőt, Tormát, aki az utolsó nagy szerepre csábítaná a lelkileg erre alkalmas, ám fizikailag már alkalmatlan színészlegendát, Erdélyi Tímea alakítja.

A három szereplő között érdekes emberi játszma bontakozik ki, s közben megjelenik Jávor régi barátja, Kiss Ferenc, akit Ádám Tamás alakít. Feltűnik a színen a történet négy hajnalának helyszínéül szolgáló Kamara Varieté - Pataki Ferenc megformálta - zongoristája, és a Kancsár József által játszott éjjeliőr is. A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Pinceszínház közös produkciójában - élő zenekari kísérettel - színpadra állított darab a premiert követően még augusztus 14-én szerepel a fesztivál műsorán.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csobbanj a delmagyar.hu-val! - friss strandfotók

A delmagyar.hu fotósai a Szikin, Mórahalmon és az Aquapolisban jártak, hogy lencsevégre kapják a fürdőzőket. Tovább olvasom