Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Ősbemutatók, emlékkoncertek

Szeged - Negyvenegy éve indult Szegeden az őszi kortárszenei minifesztivál. A Vántus István nevét viselő sorozatot idén hétfőtől péntekig rendezik meg.
Vántus István kezdeményezésére 1971 óta minden ősszel megrendezik Szegeden a kortárszenei napokat, amely a 20 évvel ezelőtt elhunyt alapító komponista nevét vette fel. A rangos minifesztivál mostanáig közel kétszáz hangversenyt és több mint hatvan egyéb rendezvényt kínált. Az egyik főszervező, Kiss Ernő népművelő, a Vántus István Társaság titkára úgy fogalmaz: évfordulós sorozat az idei is, hiszen nemcsak Vántusra, hanem a 15 éve elhunyt Durkó Zsoltra és a két évtizede távozott Veress Sándorra is emlékeznek. Hétfőn 17 órától a Somogyi-könyvtár I. emeleti folyóirat-olvasójában Zeneszerző és közönsége címmel rendeznek beszélgetést Fekete Gyulával, 19.30-tól az SZTE Zeneművészeti Karának Fricsay Termében kamarakoncertet adnak; a műsorban többek között Fekete Gyula, Vántus, Orbán György, Hollós Máté és ősbemutatóként Pertis Jenő egy műve is elhangzik.

A programsorozatban bemutatkoznak az SZTE Zeneművészeti Kar növendékei, az SZTE JGYPK Ének-Zene Tanszékének hallgatói, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola és a szegedi zeneiskolák tanulói is. Kedden 19.30-tól Kosztándi István hegedűművész és vendégeinek kamaraestjét rendezik meg a Korzó Zeneházban, ahol Durkó Zsolt két műve is felcsendül. Az idei programban is nagy hangsúlyt kapott a kórusmuzsika: öt szegedi énekkar is fellép. Szerdán 17 órától a Somogyi-könyvtár I. emeleti folyóirat-olvasójában a Zenei album sorozatban Veress Sándor-emlékkoncertet rendeznek, amelyen a komponista több műve is felcsendül a Kosztándi-vonósnégyes, Maczelka Noémi, Márffy Gabriella, Somogyvári Tímea, Steiler Tamás, Vizsolyi Lívia és Zoltán Péter előadásában. 19.30-tól a Fricsay Teremben kamarahangversenyre várják a zenebarátokat; fellép többek között Szecsődi Ferenc hegedűművész, a Lassus énekegyüttes, a Tömörkény leánykara és az SZTE ZMK ütőhangszeres együttese. A csütörtökön 19.30-kor kezdődő kórus- és elektronikus zenei koncerten többek között Huszár Lajos kórusművei – kettő ősbemutatóként – is felcsendülnek a Bartók Béla Nőikar előadásában. Matuz István fuvolajátékát és az SZTE JGYPK Argenteus Vegyeskarának produkcióját is hallhatja a közönség.
Péntek délután az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium dísztermében Száz év zenéje – száz iskola zenei játéka címmel vetélkedőt tartanak Varga Károly vezetésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél évszázada fél veséjét adta

Ötven éve végezték el az első magyarországi transzplantációt. A műtétet, amely Európa élvonalába emelte a magyar egészségügyet, Szegeden végezték. Tovább olvasom