Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Őssejtekkel gyógyítanak a szegedi belklinikán is

Szeged - Őssejt-transzplantációs részleg indult a szegedi II. belgyógyszati klinikán, ahol többek közt leukémiás és limfómás betegeket gyógyítanak. A 200 milliós beruházást tegnap adták át.
Létrejött és májustól fogadja a betegeket az ország negyedik autológ őssejt-transzplantációs részlege a szegedi II. belgyógyászati klinikán. A nagyjából 200 milliós, egyetemi és alapítványi támogatásból megvalósult beruházásnak köszönhetően a rosszindulatú vérképzőszervi betegségben – például leukémiában, limfómában szenvedő – dél-alföldi betegeknek ezután nem kell az ország távoli centrumaiba utazniuk úgynevezett saját őssejtterápiára.

Ennek a kezelésnek az a lényege, hogy a beteg véréből egy berendezés segítségével őssejteket nyernek, lefagyasztják, majd a kemoterápiát és sugárkezelést követően visszajuttatják a beteg szervezetébe – mondta el Borbényi Zita, az új részleg vezetője. A módszer segítségével visszaáll az egészséges vérképzés, a betegek 60–80 százaléka meggyógyul. A szakklinika zárószintjén kialakított steril részlegen 3 kórteremben egyszerre 2 beteg kaphat őssejtbeültetést – az első két páciens már túlesett a beavatkozáson.

Az új részleg munkatársa őssejtet helyez el a folyékony nitrogénnel teli tartályban. Fotó: Karnok Csaba
Az új részleg munkatársa őssejtet helyez el a folyékony nitrogénnel teli tartályban.
Fotó: Karnok Csaba

Egy kezelés nagyjából 15–16 millió forintba kerül. Mivel az OEP szigorúan limitálja a Magyarországon évente elvégezhető, államilag finanszírozott őssejtbeültetések számát, Szegeden ebben az évben csak 10 beteg kaphat ilyen ellátást. Forster Tamás, a szakklinika vezetője szerint jövőre várhatóan már 20 beteg kezelését végezhetik el Szegeden.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2009. május 29. 15:52
    „Hogy nem telik egy sikeres kutatás / géncserés kezelés /,befejezés előtt álló kísérletre 130 millió ft, amikor ennek többszörösét is "elherdálják" értelmetlen kiadásokra!?Ez pontosan úgy néz ki, mintha" leeresztenék a vizet a medencéből a cél előtt"! Az idézet nem tőlem származik, de nagyon helyén való.Ha jól tudom,történt
    támogató kérés a miniszterelnök úr felé és a pénzügyminiszter úr felé is, de eléggé illetlen módon még csak válaszra sem méltatták.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

400 ezer diák töltötte ki egyszerre a kompetenciatesztet

Szeged - A mindennapi életből vett példákat kellett megoldania az ország összes 4., 6., 8. és 10. osztályos tanulójának a tegnapi kompetenciamérésen, amely az intézményvezetőknek és a fenntartóknak ad visszajelzést. Tovább olvasom