Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Összebékülhetnek a civilek és a politika

Szeged - Civilek közül került a politikába Bakai Csaba. A szegedi önkormányzati képviselő büszke arra, hogy sok millió forinttal nőtt a szétosztható támogatás, mikor a Nemzeti Civil Alapprogram dél-alföldi vezetője volt. Bakai Csaba az Együtt Szegedért Egyesület támogatásával lokálpatrióta polgármester lenne.
– Támogatóként, alapítványalapítóként kerültem kapcsolatba a civil mozgalommal – emlékszik 1990-re és politikai karrierje kezdőpontjára, Sándorfalvára Bakai Csaba. Az Együtt Szegedért Egyesület (ESZE) elnöke a Torony alatt immár a második ciklusban képviselő. Az MDF-ESZE háromfős frakciójában ülve hangsúlyozza: példája bizonyítja, lehetséges harmonikus együttműködés civilszervezet és politikai párt között. – Az MDF, ez az Európai Parlamentbe is bejutott párt eddig egyetlen szegedi közgyűlési szavazáskor sem írta elő, hogy így vagy úgy voksoljak. Vagyis korrekt partneri együttműködés alapján, pártbefolyástól mentesen, az ESZE álláspontját képviselem.

– Nehéz döntésközeli helyzetbe kerülni párttámogatás nélkül – összegzi a civilek politikai tapasztalatát Bakai Csaba, aki elárulta: a jövő évi önkormányzati választásokon az ESZE és több párt közös jelöltjeként Botka László jelenlegi polgármester kihívója.

Bakai Csaba gyakran szólal fel a szegedi közgyűlésben is a civil szféra érdekében. Fotó: Frank Yvette
Bakai Csaba gyakran szólal fel a szegedi közgyűlésben is a civil szféra érdekében.
Fotó: Frank Yvette

– Lokálpatrióta polgármesterre, nem pedig a helyi és az országos politika között őrlődő politikusra van szüksége a városnak! – mondta.

– A pártok csak „szinten tartják", vagyis mesterségesen és tudatosan gyengítik a civil mozgalmat. Közben az állam és a civilszervezetek kapcsolata rendkívüli módon fejlődik, mivel egyre több feladatot vállalnak és látnak el az alapítványok, egyesületek – hívta föl a figyelmet az ellentmondásra Bakai Csaba. Az ötödik szülinapját a napokban ünneplő Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) Dél-alföldi Regionális Kollégiuma 2006 és 2008 közötti elnöke büszke arra, hogy irányítása alatt a korábbi 401-ről 580 millió forintra nőtt a pályázati rendszerrel itt elosztható támogatás. Kapcsolatai révén sikerült ugyanis bemutatnia, micsoda értéket jelent e régióban a civil szféra. Az NCA Budapest utáni második legjelentősebb pénzforrásával a dél-alföldi térség 1800 szervezete kapott működéséhez segítséget.

Jó helyre kerül a pénz

– Feneketlen pénznyelő zsáknak láttatja a politika a civil mozgalmat. Az NCA által nyújtott támogatás felhasználásának pénzügyi, helyszíni és szakmai ellenőrzése garantálja, hogy a személyi jövedelemadós „1%-ok" nem vesznek el, erősítik a zöldeket, vagy épp a hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozó civilszervezeteket – véli Bakai Csaba. Az NCA volt délalföldi vezetője szerint a térség közel 6 ezer szervezete közül azok maradnak életben, amelyek több lábon állnak, és többféle pénzforrásból táplálkoznak.

Olvasóink írták

 • 3. lidi 2009. október 06. 18:00
  „gondolom, a civilből lett politikus tudja, hogy amikor politikus lett, már nem volt civil...

  nyilván naivitás persze azt hinni, hogy ez így is van, de azért ide vágó: a közhasznú civil szervezetek egyik törvényben előírt ismertetőjegye, hogy ,,közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt. Közvetlen politikai tevékenység: a pártpolitikai tevékenység, továbbá országgyűlési képviselői, megyei, fővárosi önkormányzati választáson jelölt állítása." (1997. évi CLVI. törvény a közhasznú szervezetekről)
  szóval, ha úgy tetszik, civilek és pártpolitika közötti kapcsolat alapvetése ez lenne. mármint, hogy a szervezet, illetve az illető személy eldöntse, hogy akkor most politizálna vagy maradna civil (és ugye az egyik nem jelent szakértőt, a másik meg nem jelent dilettánst!), mert a kettő együtt nem nagyon megy...”
 • 2. KolompárRómeó 2009. október 06. 16:20
  „"Civilek közül került a politikába Bakai Csaba"

  Majd elrontják.”
 • 1. török 2009. október 06. 14:42
  „na, megnézném, hogy egy "lokálpatrióta polgármester" hogyan lobbizna a kormánynál, hogy fizessenek az M43 csúszásáért, hogy támogassák és továbbítsák a tömegközlekedési nagyprojektet az EU felé, hogy támogassák a szegedi lézerkutatót stb. itt nem sokat ér egy "lokálpatrióta polgármester", arany középút kell (erős szegedi gyökerek, és jó lobbi a kormánynál + EU-nál)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A H1N1-ről a Diagnózis adásában

Ma 19.30-kor ismét jelentkezik a TiszapART tévében a régió népszerű egészségügyi magazinja, a Diagnózis. Tovább olvasom