Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Összeférhetetlenség miatt le kell mondaniuk

Szeged - Gyimesi Lászlónak, Nógrádi Tibornak, Rácz Tibornak és Miklós Péternek összeférhetetlenség miatt le kell mondania valamelyik tisztségéről.
Év végén fogadták el az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényt, amely szerint nem lehet felügyelő szerv elnöke vagy tagja az a személy, aki a legfőbb szerv, illetve az ügyintéző és képviseleti szerv elnöke vagy tagja.

Így információink szerint Gyimesi Lászlónak (Fidesz) és Nógrádi Tibornak (Fidesz) le kell mondania vagy az önkormányzati képviselőségről, vagy a felügyelőbizottsági tisztségéről, mert a kettő összeférhetetlen a törvény szerint. Gyimesi László képviselő, tanácsnok a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának (fb) az elnöke. Gyimesi tanácsnoki tiszteletdíja havi bruttó 212 ezer forint, fb-elnökként havi bruttó 55 ezer forintot keres. Nógrádi Tibor képviselőként havi bruttó 162 ezer forintot keres, a Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági elnökeként pedig havi bruttó 33 ezer forint a tiszteletdíja. A két cég legfőbb döntéshozó szerve a szegedi városi közgyűlés.

Összeférhetetlenség áll fenn a Jobbik szegedi alelnöke, Rácz Tibor, valamint Miklós Péter, a Szegedi Intézménytakarító (SZINT) Kft. ügyvezetője esetében is. A helyi önkormányzati képviselők jogállásáról szóló törvény ugyanis kimondja: a képviselő-testület bizottságának nem képviselő tagja nem lehet az önkormányzat tulajdoni részesedésével működő cég igazgatótanácsának, igazgatóságának tagja, a cég vezetője.

A szegedi joghallgató Rácz Tibor egyszerre tagja a többségében önkormányzati tulajdonú Szegedi Vízmű Zrt. igazgatótanácsának és a szegedi közgyűlés ifjúsági és sportbizottságának. Utóbbi grémiumban a Jobbik által delegált külsős bizottsági tag. Ezen kívül Rácz a városi tulajdonú Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának is tagja. Rácz igazgatótanácsi tagként havi bruttó 82 ezer, külsős bizottsági tagként pedig havi bruttó 27 ezer 950 forint tiszteletdíjat kap. Az IH fb-tagságért havi 22 ezer forint a tiszteletdíja. Miklós Péter nem csupán a száz százalékban önkormányzati tulajdonú SZINT Kft. ügyvezető igazgatója, de a szegedi közgyűlés kulturális, egyházügyi, közművelődési és idegenforgalmi bizottságának Fidesz-KDNP által delegált külsős tagja is. A SZINT Kft. ügyvezetőjeként havi bruttó 319 ezer forint a fizetése, külsős bizottsági tagként ő is havi bruttó 27 ezer 950 forint tiszteletdíjat kap. A fenti szabály miatt neki is le kell mondania valamelyik tisztségéről.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. GondaIstván 2012. február 23. 17:32
  „48. focibarát: Hát a magyar újságírás színvonala olyan, amilyen. Erről nekem is vannak húsbavágó személyes tapasztalataim 2006-ból, de most legalább nem hazudtak, csak az igazság felét mondták el.
  Gyors reakciója miatt - hogy holnap lemond - nagyon becsülöm, ezzel igen jó példát mutat politikustársainak. Legjobb, ha mindenki csak egy posztot tölt be, abból biztosan nem lehet összeférhetetlenség, és legalább több ember tanul bele az önkormányzati munkába.”
 • 49. saturnus 2012. február 23. 16:54
  „moderálva offtopic”
 • 48. focibarát 2012. február 23. 16:53
  „Kedves Gonda István !

  Természetes a lemondási szándékom- az összeférhetetlenség 2012 január 1-től hatályos,a törvény kihirdetése után a holnapi az első közgyülés-sőt a felügyelőbizottsági tagság cime sem érdekel,nem is érdekelt.
  A Vadaspark céljai, és a környek természeti lehetőségei ,építkezései viszont igen ,a munkát ,elképzeléseim megvalósítását folytatom,hitem szerint.
  A cikkről az őn értelmezése akkor lenne valós ,az állítás korrekt ha citált rész igy szólna: "33 ezer a havi tiszteletdija,melyről az alakuló ülésen lemondott,s azóta sem vett fel."
  További szép napot.
  Nógrádi Tibor”
 • 47. Qllancs 2012. február 23. 16:29
  „Nem nagy hír ez emberek. Hiszen minden politikus a fő állása mellett még min 5-6 10 helyről kap még fizetést ! mert ugye a nap nekik is csak 24 órából áll ! hogyan tudnak még annyi helyen dolgozni.
  Más narancsos gyerek is ezt teszi : pl. Mihalovics P:országgyűlési képviselő, veszprémi önk.képviselő, miniszteri biztos, min.kabinet főnök. V . Navracsics : minelnök helyettes, közig.-igazságügyi miniszter, kabinetfőnök, államtitkár, + országgyűlési képviselő és egyetemi tanár. a volt BKV s Kocsis pl. 54 helyen volt valamilyen tag .
  KI NE TÖRÖLJ !!!! Már 3 x írtam !!!”
 • 46. Francois 2012. február 23. 16:17
  „45. GondaIstván
  A SZINT jövője kétséges. Nem akartam helyetted leírni. De ezért írtam tegnap, hogy jobb ha a politikai pályán marad Miklós Péter! Ez nem kérdés tény! Csak azt is tudd hogy akkor elszámoltatnak minden ilyen céget, ezért is választanám én a politikai pályát. <moderálva> de ha elszámoltatás lesz kit vesznek elő!?”
 • 45. GondaIstván 2012. február 23. 16:01
  „38. focibarát: "a cikk pedig hazudik"
  A DM nem azt mondta, hogy felveszed a pénzt, hanem csak azt, hogy 33 eft a tiszteletdíj azon a poszton. az összeférhetetlenség egyébként sem a pénz miatt van, hanem a pozíciók egymáshoz való viszonyában. Röviden: nem lehet senki sem a maga főnöke.
  44. plebanoska: "Sok tanult diplomás van aki szívesen eltudná végezni, és értene is Miklós Péter dolgához. "
  A helyzet nem ilyen egyszerű. A takarítást ma már "tisztítástechnológiának" nevezik. Ez egy új ágazat, még csak most alkotják meg a szakma sztenderdjeit, most indítják az első OKJ-s képzéseket, felsőoktatási képzés pedig még egyáltalán nincs. Tehát senkinek sem lehet ezzel kapcsolatos diplomája, legfeljebb a szakmában már eltöltött pár év gyakorlata. szerintem a jelenlegi helyzetben a SZINT vezetői posztjának betöltésénél nagyobb súllyal esik a menedzsment ismeret, mint a szakmai.
  És még egy megjegyzés. A SZINT jövője kétséges, mert ha a Kormányhivatal elveszi a várostól az iskoláit, akkor lehet, hogy a SZINT léte esetleg már pár hónapon belül okafogyottá válik. A Kormányhivatalt ugyanis a saját érdekkörébe eső cég takarítja, és lehet, hogy ezt akarja felfuttatni az összes iskola takarítására is. Miért is hagyná a város zsebébe ezt a zsíros falatot? Vagy esetleg azt mondja, hogy nincs pénz, minden iskola kap egy takarítónőt, meg egy felmosórongyot, oszt oldja meg ahogy tudja.”
 • 44. plebanoska 2012. február 23. 14:14
  „Miklós Péter is jobban tenné, ha átengedné a székét olyannak aki ért is az intézménytakarításhoz! Például mint ahogy már írták a vállalkozás vezetőnek. Ügyvezető , tanár , bizottsági tag?! Ez igen, ez a teljesítmény.
  GondaIstván , ami jogos vissza kell fizetni kamatostól. Egyébként meg a cipész maradjon a kaptafánál. Muzeológus a múzeumnál. Már a kinevezés is röhejes volt! Sok tanult diplomás van aki szívesen eltudná végezni, és értene is Miklós Péter dolgához. Csak ugye akkor mi lenne a párttal?! Mert egyik igazgató se a pénzért ült be ugye?!”
 • 43. farenheit007 2012. február 23. 13:26
  „Döbbenet!”
 • 42. SzaboImkác 2012. február 23. 12:23
  „Tudtommal Miklós Péter tanít is! Akkor hogy van Orbán Viktor ígérete?! Mindenki csak egy munkahelyről vehet fel fizetést! :D”
 • 41. howatowabb 2012. február 23. 10:50
  „anya5353. Az Azori -szigeteken, Európai Régiók Gyűlésén, páneurópai romastratégiáján dolgozik. Vagy már ő ott a búvároktató.”
 • 40. Kulik 2012. február 23. 10:37
  „34. katalin 2012.02.23. 03:59

  Nem kedves Katalin.
  Éljen meg annyiból, amennyit Gyurcsány elvtársa adott... és ne dolgozzon semmit mert valószínű belefáradna...”
 • 39. Kulik 2012. február 23. 10:22
  „Összeférhetetlenség

  5. § Az önkormányzati képviselő nem lehet:
  a) központi államigazgatási szerv köztisztviselője,
  b)4 a fővárosi és megyei kormányhivatalnak a vezetője, köztisztviselője, továbbá annak a területi, helyi államigazgatási szervnek a köztisztviselője, amelynek feladatkörébe az adott önkormányzatot érintő ügyek tartoznak és illetékessége az önkormányzatra kiterjed,
  c) jegyző (főjegyző, körjegyző), aljegyző, továbbá ugyanannál az önkormányzatnál a képviselő-testület hivatalának köztisztviselője,
  d) a területileg illetékes területfejlesztési tanács munkaszervezetének munkavállalója,
  e)5 a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének köztisztviselője,
  f) kuratóriumi tagság kivételével a képviselő-testület által létrehozott közalapítvány kezelő szervének tisztségviselője,
  g) a képviselő-testület által alapított önkormányzati vállalat vezérigazgatója, vezérigazgató-helyettese, igazgatója, igazgatóhelyettese, igazgatótanácsának, vezető testületének tagja,
  h) az önkormányzat tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság vezető tisztségviselője, igazgatótanácsának, igazgatóságának vagy vezető testületének, valamint a társasággal munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló más jogviszonyban álló vezetője (vezérigazgatója),
  i) az önkormányzat tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság által alapított gazdasági társaság vezérigazgatója, vezérigazgató-helyettese, igazgatója, igazgatóhelyettese, igazgatótanácsának, igazgatóságának vagy vezető testületének tagja,
  j)6 helyi és körzeti médiaszolgáltató, lapkiadó, lapterjesztő vezetője, vezető testületének tagja, ügyvezetője, ezek vezető állású alkalmazottja.
  6. § Az önkormányzati képviselő tiszteletdíjat, más járandóságot - a költségtérítés kivételével - nem vehet fel az önkormányzat által létrehozott közalapítványban, közhasznú társaságban végzett tevékenységéért.
  7. § (1) Az önkormányzati képviselő, a képviselő-testület bizottságának nem képviselő tagja jogi képviselőként nem járhat el, és perbeli képviseletet - a törvényes képviselet kivételével - nem láthat el az önkormányzattal, annak intézményével, illetve a képviselő-testület hivatalával szemben.
  (2) Az önkormányzati képviselő szakmai vagy üzleti ügyben önkormányzati képviselői minőségére nem hivatkozhat, önkormányzati képviselői megbízatásának felhasználásával jogosulatlanul bizalmas információkat nem szerezhet és nem használhat fel.”
 • 38. focibarát 2012. február 23. 10:19
  „Nógrádi Tibor vagyok a cikk pedig hazudik,képviselői és két bizottsági tiszteletdíjam valóban bruttó 162 000 forint,a Vadaspark kft választókerületem fontos része ,a felügyelőbizottsági elnőki munkámat azzal a feltétellel válaltam el,hogy semmilyen dijazásban nem kaphatok
  A Délmagyar felszolítására természetesen bármiről lemondhatok,csak Szeged szeretetéről nem.”
 • 37. anya5353 2012. február 23. 09:44
  „Én (tudatlan:) kíváncsi volnék, mi van most Magyar Annával?
  Ő hol és milyen "posztot/posztokat" tölt be......”
 • 36. SzaboImkác 2012. február 23. 08:44
  „Ha menni kell , hát menni kell....
  33. GondaIstván. Akkor ön már tudja, ki milyen posztról mond le?!:D”
 • 35. GondaIstván 2012. február 23. 08:23
  „34. katalin. "Hogy lehet, egy ember egy időben több helyről kapjon fizetést?"
  Nem tudom te hol éltél az elmúlt 50 évben, de már a szocializmus derekán elkezdődött a "maszekolás". Tehát a főmunkahelye mellett sokan második és harmadik állást vállaltak, és 8 óra helyett 10-12-16 órát is dolgoztak + hétvége. Tehát egyáltalán nem új jelenségről van szó, és ez azóta is tart.”
 • 34. katalin 2012. február 23. 03:59
  „Hogy lehet, egy ember egy időben több helyről kapjon fizetést? Dolgozik érte? Nem. ugyanis szerintem egyszerre csak egy feladatot tud ellátni.Hm. másikunk meg éljen meg 47000-ből mi. Meg még túlórázzon is meg ki sem fizetik.
  Hét ez Magyarország! ÉLJEN!!!”
 • 33. GondaIstván 2012. február 22. 23:01
  „30 roxper: "védi a védhetelen jobbiksokat" Látod zsigerből torzítasz. Csak 1 jobbikosról és 3 fideszesről van szó. Tehát nem indokolt a többes szám.
  Másrészt nem védésről van szó, csak ember legyen a talpán, aki kiismeri magát ebben az újévi felforgatott törvényű fideszes világban. Egyébként tőlen visszafizethetik kamatostól. Egy havi kamat nem fogja földhöz vágni őket. Mondjuk egy 22 eFt-os FEB tagsági díjra ez lesz kb. 110 Ft.
  Ja és most jutott eszembe. Aki kifizette nekik az nem felelős érte? Hiszen a törvényt elvben neki is ismernie kell, márpedig a funkcióik mindenki előtt ismertek voltak.”
 • 32. Mignon 2012. február 22. 21:24
  „Igy van Lukrecia!

  Ha törvenyben van tiltva politikusok reszere az "allashalmozas", akkor
  az mindenkire egyarant kell hogy ervenyesüljön,
  politikai parthovatartozastol függetlenül!

  Senki nem lehet kivetel.”
 • 31. StencilAtya 2012. február 22. 20:50
  „dehát ők FIDESZ-esek!!! erre kaptak felhatalmazást!!! teccikérteni??”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Solymos: 160 millió forint tűnt el a piac számlájáról

Az alpolgármester pénteken javasolja, hogy a közgyűlés azonnali hatállyal váltsa le Erdei Péter ügyvezető igazgatót és a cég felügyelőbizottságát. Tovább olvasom