Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

Összefogás Szegedért néven új civil szervezet alakult

Szeged - Összefogás Szegedért Egyesület néven 16 szegedi értelmiségi, egyetemi oktató, művész és vállalkozó alapított civilszervezetet.
Pálmai Antal, az egyesület elnöke, a Medikémia Zrt. elnök-vezérigazgatója a keddi bemutatkozáson elmondta: az ország és Szeged is túlpolitizált, azonban a város ügyeiben a város érdekeinek kell érvényesülniük. Csernay László emeritus professzor úgy fogalmazott: az összefogás egyik feladata meghallgatni a szegediek véleményét és azt reális, logikus és lehiggadt formában továbbítani.

A tagok hangsúlyozták: pártoktól függetlenek, nem akarnak indulni a választásokon. Székhelyi József színművész szerint „politikai frigiditásban szenvednek".

Új civilszervezet alakult , Értelmiségiek alapították – politikától függetlenek. Fotó: Veréb Simon
Új civilszervezet alakult , Értelmiségiek alapították – politikától függetlenek.
Fotó: Veréb Simon

Pálmai Antal felsorolta az alakuló ülésen meghatározott prioritásokat, ilyen például a tudásintenzív ipar elősegítse, az egészségügyi ellátás korszerűsítése, az építészeti értékek megóvása, az idegenforgalmi szerep erősítése.

Az egyesületnek tagja például Telegdy Gyula akadémikus, orvosprofesszor, Vajda Júlia opera-énekesnő, Venetianer Pál akadémikus, biokémikus. – Látunk egy esélyt Szeged harmadik jelentős fejlődési ciklusára. Nem szeretnénk elengedni a lehetőséget. Ehhez várjuk azon szegedi polgárok támogatását, akik hasonlóan gondolkodnak szabadságról, rendről, harmóniáról, demokráciáról, a civil kurázsiról, a felelősségről és az együttműködés minőségéről – írták a bemutatkozó sajtóanyagban a tagok.

Olvasóink írták

76 hozzászólás
 • 76. okoskata 2010. június 10. 06:12
  „76. Lugas6 2010.06.09. 22:37
  "Ami Székhelyi művész urat illeti, nem ördögtől való. Ő is az Isten teremtménye. Egy hivatástudattal és nagy tehetséggel rendelkező ember, aki keresi a helyét a világban, és a legjobb tudása szerint igyekszik a jót és a rosszat is bemutatni. Van mit tanulni tőle. Azért Ő is hibázhat, vagy tévedhet bizonyos dolgok megítélésében, de ez nem fordult már elő bármelyikünkkel? Én nem látom benne azt a rosszat, ami miatt állandóan rajta lehetne poénkodni."

  Székhelyi jó színész volt. Egy idő óta azonban (alkalmanként) -a publicitást hajszolva- önként átment ripacsba. Lásd: szinidirektorként boszorkánynak öltözve robogózott a városban, közéleti megjelenései egyre harsányabbak, egyre nagyobb amplitúdót mutató kilengések.
  Nem a szegediek poénkodnak rajta, ő provokál állandóan, ő teszi ki magát szándékosan ennek, hogy azután la szegediek primitivitását elemző, lesújtó nyílt leveleket írhasson, mely dolgozatokat -természetesen- teljes terjedelmükben le is hoz az újság; ahelyett, hogy a színművészettel lenne elfoglalva.
  Éppen az a baj, ezért erősebbek az indulatok is vele kapcsolatban, mert művelt, olvasott, erős intellektusú ember - és ezt a mindenáron PR, a bulvár érdekében nem jól használja, látványos köpönyegváltásai pedig egyszerűen kizárják az ´ártatlansag vélelmét´, azaz a politikamentesség komolyan vételét. Ki merem mondani: ő a megélhetési-közéleti emberek legharsányabb és legkevésbé hiteles csoportjának, PR-t hajhászó tagja.

  Kár érte, mert jő művész volt és a hangját (jelentős filmek szinkronalakításaiban) nagyon szeret/t/em.”
 • 75. Lugas6 2010. június 09. 22:37
  „"jozko 2010.06.08. 20:11
  Székhelyi színművész úr meg a "politikai frgiditás"-viccnek is rossz. A szocialistáknál már nem terem babér-irány egy civil szervezet A színvűvész úr a színpadon színészkedik-jól-, de a színpadon kívüli szereplését egyre inkább színlelésnek érzem."
  Szinte még meg sem alakultak, már is készek vagyunk elítélni ezt a civil szerveződést...A minap a szocialiták még a FIDESZ-kormány megalakulása előtt elítélték a kormány programmját. Azóta is elítélik, pedig ahhoz kellene egy kis idő, hogy valamit meg lehessen ítélni, -elítélni, netán értékelni, ill. értékén kezelni. Ami Székhelyi művész urat illeti, nem ördögtől való. Ő is az Isten teremtménye. Egy hivatástudattal és nagy tehetséggel rendelkező ember, aki keresi a helyét a világban, és a legjobb tudása szerint igyekszik a jót és a rosszat is bemutatni. Van mit tanulni tőle. Azért Ő is hibázhat, vagy tévedhet bizonyos dolgok megítélésében, de ez nem fordult már elő bármelyikünkkel? Én nem látom benne azt a rosszat, ami miatt állandóan rajta lehetne poénkodni.”
 • 74. varosi 2010. június 09. 19:23
  „Nevetséges. Kivénhendt, sehava sem kellő szoclib emberek. Szégyen, hogy ilyen szerevzet alakul.
  székhelyi, meg a minden pártot már kipróbáló kocsis. Nevetséges. Talán beckzoltán elvtárs vagy a fia hiányzik. Esetleg pásztiágika is felszínre jöhetne”
 • 73. cyt 2010. június 09. 17:18
  „Uraim, ez egy szoclib értelmiségi csoport. Ezek csendben eddig is a mára csak VOLT szoclib kormányt, annak intézkedéseit támogatták. Most, hogy bukott a szoclib tábor, előlépnek függetlenként. Nem politizálnak - mondják. No ez RÖHEJ. Mindenki politizál a mindennapi tetteivel, megnyilatkozásaival, véleményalkotásaival, stb. Erkölcsösebb lett volna megmaradni a homályban.”
 • 72. unknown 2010. június 09. 16:05
  „E célok megvalósulásának oly természetesnek kellett volna (kellene lennie) immár 25 évvel a glasznoszty után, mint annak, hogy naponta együnk. Elgondolkoztató a hír, a civil szervezet eme embrionális fantasztikuma tálalás körülménye. Itt tartunk 2010-ben. Szomorú.”
 • 71. greg 2010. június 09. 15:23
  „69.
  Sima telepes vagy. :D Eszkimók se élnek meg a sivatagba. :D”
 • 70. napfenyfurdo_mutyi 2010. június 09. 15:17
  „szdsz esek menjenek már el szegedrol is!!”
 • 69. antikos 2010. június 09. 15:05
  „Nekem a honlapjukon az ajánlott honlapok tetszenek:))) Nem tudom de mintha a szocik klónoztak volna valamit... Egy embert hiányolok belőle a csapót... No meg a bakait sem értem miért nem sertepeltél erre felé. Egy önkormi hely lóg a levegőben:)))”
 • 68. klj_54 2010. június 09. 15:02
  „68. hozzászólás greg 2010.06.09. 14:11
  Én csak 51 éve élek Szegeden, akkor én mienk számítok?”
 • 67. greg 2010. június 09. 14:11
  „Végig néztem, ezeknek a legtöbbje nem is Szegeden született, vagy is nem árja szegediek. Aki nem árja szegedi az ne kukorékoljon Szegeden. :D”
 • 66. greg 2010. június 09. 14:05
  „Apagyi Vivien nem algyői? :D”
 • 65. Csirén 2010. június 09. 13:46
  „Furcsa összetétel. Jól látszik előre, hogy ki az aki komolyan hisz benne, és ki az aki csak a kiemelkedés lehetőségét véli felfedezni a tagságban.
  Ettől ment tönkre a Szegedért is.”
 • 64. achilleus 2010. június 09. 12:49
  „Fogjunk hát össze Szegedért!
  Pálmai Antal, prof. Dr. Telegdy Gyula, prof. Dr. Csernay László, Székhelyi József, Vajda Júlia, dr. Tóth Attila, Takács János, Barna Zoltán, prof. Dr. Venetianer Pál, Nagy Tibor, Apagyi Vivien, Tandi Lajos, Kiss Henriett, Kancsár József, Kocsis István, Szűcs Norbert

  Szép vöröses-piros uralta honlap.

  Tehát igaz: 31. hozzászólás achilleus 2010.06.08. 20:26 - Honnan veszitek, hogy Székhelyi is benne van? Ha mégis, akkor tényleg morbid, hogy az MSZP fenetudjamilyen kampánynyitóját videoüzenetben üdvözlő, korábban az szdsz rendezvényein magát produkáló személy újabban civilként adja magát a pályán. Tiszta népfront!”
 • 63. skynet 2010. június 09. 11:31
  „És csodálkozz...:)”
 • 62. skynet 2010. június 09. 11:30
  „Lásd:

  http://www.osszefogasszegedert.hu/”
 • 61. szilléri 2010. június 09. 10:43
  „Székhelyi ?

  ugyan má!
  művész ? független ? civil ?”
 • 60. antikos 2010. június 09. 10:22
  „Na ez a szalámi technológia:)))”
 • 59. Logaritmus 2010. június 09. 10:20
  „Csernay, Telegdy, Venetianer...ezek JÓK.”
 • 58. szilléri 2010. június 09. 10:17
  „Az ,,anyag nem vész el, csak átalkul" !”
 • 57. szilléri 2010. június 09. 10:10
  „Beszédes nevek!
  Civil ????????????????

  Szép társaság !”
76 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így neveljünk normális bicajosokat!

Biciklivel áthajthatsz-e a zebrán? Kell-e irányváltáskor jelezni? Csupa egyszerűnek tűnő kérdés, amivel mégis érdemes foglalkozni. Tovább olvasom