Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Összefogott a megye az árvíz károsultjaiért

Szeged - Jobb adni, mint kapni – ez lehetne a mottója azoknak a segélyakcióknak, amelyekkel a katasztrófától eddig megkímélt Csongrád megye lakossága segíteni igyekszik az árvíz miatt bajbajutottakon. Szegedről önkéntesek is mennek, Makó és Hódmezővásárhely segélyszállítmányt küld.
Makón tegnap fejeződött be az a gyűjtés, amelyet az 1971-es nagy árvízre emlékezve indított két héttel ezelőtt négy önkormányzati képviselő, Orosné Spák Hedvig, Márton Imre, Gilicze János és Nagy-György József. Maguk is adtak, de ami összegyűlt, annak javát a helyi piacon, illetve nagyáruházakban kapták az ott vásárlóktól. Az egyik üzlet, a Hunor Coop szintén felajánlott 1 mázsa cukrot és 100 liter étolajat. Az akcióban nem pénzt gyűjtöttek: tartós élelmiszereket, üdítőt, ásványvizet, fertőtlenítőszert. Mindebből több tonnányi gyűlt össze – egy termet meg is töltöttek velük a gazdasági egyesület székházában. A szállítmányt ma reggel viszik el a gátszakadástól sújtott Edelénybe. Az adományokat Orosné Spák Hedvig adja majd át az edelényi önkormányzatnak. Márton Imre elmondta: indítványozzák azt is, hogy a makói önkormányzat is segítsen 1 millió forinttal az árvízkárosultaknak.

Vásárhely és Makó adományokkal, Szeged önkéntesekkel is segít Fotó: MTI
Vásárhely és Makó adományokkal, Szeged önkéntesekkel is segít.
Fotó: MTI

Szegeden viszont éppen tegnap indult a civilszervezetek gyűjtőakciója a Mátrix Közhasznú Alapítvány szervezésében. Használható ruhákat, cipőket, gumicsizmákat, ágyneműket, matracokat, takarókat, bútorokat, törölközőket, használati tárgyakat, valamint fertőtlenítő- és tisztítószereket, illetve játékokat és tartós élelmiszereket várnak a Roosevelt tér 5. szám alatti M-klubban hétköznaponként reggel 7-től délután 3-ig. Itt pénzt is lehet felajánlani. Közvetlen átutalás esetén a Mátrix Közhasznú Alapítvány (OTP) 11735005-20510350 számlaszámára történő átutalással is lehet segíteni, a közlemény rovatban fel kell tüntetni: „árvízi mentésre". Három civilszervezet, a Mátrix Közhasznú Alapítvány, az Orpheus Állatvédő Egyesület, illetve a Karitáció Alapítvány egyébként vasárnap hajnalban tízfős önkéntes segítő csapatot is indított Felsőzsolca térségébe.

Hódmezővásárhely is Edelényen segít

Segélyszállítmány indult tegnap délután a Johannita Segítő Szolgálat és a városi önkormányzat jóvoltából az árvíz sújtotta Edelénybe. Kószó Péter, a Johannita Segítő Szolgálat vezetője és Berényi Károly települési képviselő egy tonna kristálycukrot, egy tonna lisztet és más tartós élelmiszereket, valamint 100 szivacs ágybetétet, kerekes székeket, járókereteket és esőkabátokat visznek a rászorultaknak. A segélyt ingyen szállítja el Baráth Gábor fuvarozó.

Olvasóink írták

 • 5. varadipal 2010. június 09. 11:11
  „Sanálatos, hogy sokan visszaélnek a karitatív címszóval. Ennek örve alatt csalók, szélhámosok rövidítenek meg jóakaratú embereket. Nekem mindegy, kinek milyen pártállása van, úgy gondolom, sok ember szívesen adakozna a lehetősége szerint, ha garancia lenne arra, hogy az adomány oda érkezik, ahol szükség van rá. Amíg a mindenféle nonprofit meg közhasznú szervezet a saját, és jólélő vezetői, alkalmazottai fenntartására fordítja az adományok 60-70%át, addíg inkább személyesen viszem el az adományomat a rászorulóknak.
  A Vöröskereszt 2 bőrönd tiszta, vasalt ruhát és 2 bőrönd könyvet utasított vissza azzal, hogy nem kell./Budapesten/. Biztos dolog lett volna vele, és nem lehetett lenyúlni, mint a készpénzt. Lehet, másnak más véleménye van erről, nekem tapasztalatom van.”
 • 4. pityesz76 2010. június 08. 21:43
  „már megint tévedsz színházi gyüjtést megduplázta”
 • 3. Atego 2010. június 08. 19:21
  „Igen, kicsit- nagyon szomorú vagyok Szeged miatt, mivel távolodom el tőle, a politikája miatt, és a Botka hazudozásai miatt. Ahogy irod, és igen jól fogalmazol, hogy a karitativ szervezetek gyüjtenek a szinházban, és a város semmit nem ad. Ha véletlenül kibuggyanna a Tisza akkor Ő lenne az első aki tartaná a markát, hogy segitsenek nekünk. És az önzetlen települések városok tennék is, nem ugy mint jelen pillanatban Szeged.”
 • 2. pityesz76 2010. június 08. 18:36
  „1 Atego, hogy mennyi joindulat szorult beléd te
  nem védem Botkáékat de a színházban, és most a segélyszervezeteknél folyik a gyűjtés, de asszem elég lesz megküzdeni a tiszai árral”
 • 1. Atego 2010. június 08. 15:09
  „Azért segit HMVH mivel Fideszes város nem úgy mint Szeged, a komcsik nem segitenek senkinek csak ártanak, meg hazudoznak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem elszámolási vita állt a háttérben

Szeged - Stabil az állapota annak a 32 éves szegedi nőnek, aki még május 30-án szenvedett balesetet… Tovább olvasom