Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Összefogtak a szegedi kutyások Laláért

Szeged - A Sárgánál, gyerekeivel sétáltatta kutyáját csaknem két hete az a szegedi nő, aki csütörtökön kapta vissza kedvencüket, Lalát. Konfliktusba keveredtek egy fürdőzővel, a férfi megrúgta az agárt. Rengetegen keresték, többször látták is Szegeden, mire megkerült.
– Három kisgyerekkel és a kutyánkkal, Lalával mentünk le a Sárgára június 23-án homokvárat építeni és hűsölni a Tisza-parton. Egy fürdőző, kigyúrt férfi szóvá tette, hogy tilos oda kutyát vinni. Én nem hagytam annyiban, keményen válaszoltam, majd azt mondta: „takarodj innen a kutyával!", és belerúgott Lala hátsójába – eleveníti fel a történteket a szegedi gazda, aki kérte, hogy a nevét ne írjuk le. A hétéves agár elfutott a családi üdülő irányába, majd jó ideig nem mutatkozott.

Összefogtak a szegedi kutyások Laláért. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Sírva telefonáltam a páromnak, ő pedig hívta a rendőrséget. Beismertük, hogy hibáztunk, mert póráz és szájkosár nélkül futtattuk a kutyánkat. Mondtuk, hogy bírságoljanak meg, jöjjenek ki a helyszínre, ahol a férfi továbbra is nyugodtan napozott. Három órát vártunk, egyszer feltűnt egy rendőrautó, de nem szálltak ki belőle, nem kerestek bennünket – magyarázza a nő, aki szemtanúkat is gyűjtött.

Szeged összes kutyása kereste

A Facebookon pillanatok alatt elterjedt, hogy elveszett a család kedvence. Voltak, akik a Búvár-tónál látták elkóborlása estéjén, kedden a Sárgán lévő üdülőnél, egy nappal később a Móra utcában is feltűnt. Tisza-parti Szélvész Lala – ez a teljes, törzskönyvi neve – a szegedi kutyásoknak, a korábbi gazdáknak, a Bácskai család tagjainak, valamint az ismeretlen kerékpárosnak köszönhetően épségben hazatalált, de több kilogrammot fogyott és teljesen lejárta a tappancsait.

Párjával egyetértésben állítják: hibáztak, hogy elmentek nyaralni a Balatonra, miután elveszett a családtagként tisztelt, hétéves házi kedvenc. Több mint százezer forintjuk és a gyerekek öröme veszett volna oda, ha lemondják a nyaralást. – Hét éve nem voltunk sehol. A lehetőségekhez képest mindent megtettünk, felhívást tettünk közzé a Facebookon, szóltunk a Tappancs és az Orpheus állatvédőinek és az egyik helyi rádiónak. Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot az állatorvosunkkal, Perényi Lászlóval, aki végig igyekezett megnyugtatni – mondják.

Szerdán értek haza Fonyódról, majd másnap reggel szólt a telefon: látták Lalát a SZEOL-pályánál, kicsivel később pedig a Kálvária téren. Kutyasétáltatók eredtek utána, végül egy kerékpáros fiatalember állta útját a négylábúnak az öntöde közelében, és megfogta a nyakörvénél.

– Mellkasáig sáros volt, körülbelül tíz kullancsot gyűjtött össze. Rendkívül boldogan fogadott, ugrált és csókolgatott. Hamar az állatorvoshoz vittük; a kivizsgálás mellett injekciót, bolhairtót kapott, béltisztító kúrát írtak neki elő és sok pihenést – mesélik a boldog gazdák, hozzátéve, hogy nekik is lecke volt az elmúlt 12 nap. Ezentúl rajta lesz a póráz a szerencsés agáron.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. Őszilevél 2012. július 10. 15:14
  „"abban az időben, amikor az eset történt..."
  "nemigen megy el úgy egy hajléktalan mellett..."
  Már-már ugyanaz az ember: levegőt-sem-vévő-akkor-is-nekem-van-igazam.

  "...mielőtt ítélkezünk..." - érdekes módon megint jött a szófordulat. A bibliából MINDEN IGAZSÁG és minden jó-élet-út-jelző-tábla megismerhető, de nem kiragadva félmondatokat, hanem hiteles, hozzáértő ember által. Például hittanórákon.
  Úgy, mint úszástanulás - úszásoktatóval ; hittan - hitoktatóval

  Különben mostmár ezt a cikket és hozzászólásait a kutya sem olvassa, új szenzációk jöttek.

  Szelídséget, megtérő nyugalmat, megvilágosodást és sok szeretetet kívánok!
  ÚSZÓLECKÉK + HITTAN :)”
 • 59. olvasnijó 2012. július 10. 10:59
  „Én is személyesen ismerem a kutya gazdáját és a kutyát is.A gazdáról annyit,hogy vannak barátai,nem túl sok,pont amennyi kell,szereti az állatokat,elszánt természetvédő,nagyon nagy igazság-érzete van,sokszor segít rászorulóknak.Nem igen megy el úgy egy hajléktalan mellett,hogy ne adna enni neki vagy egy kevés pénzt ne adna oda.Valóban kissé nyers a modora,ami a szívén a száján,de azt gondolom,van annyi jó tulajdonsága,hogy elbillenti a mérleget a jó irányába.Nem szereti a felesleges jópofizást,ez biztos.Elolvastam a hozzászólásokat és elkeserítő,mennyi indulat,gyűlölet van embertársaimban.Már ott tartunk,hogy lecigányoznak burkoltan egy családot akik azért kerültek újságba,mert a kutyájuk 12 napig kóborolt és a szegedi összefogásnak köszönhetően megkerült épségben.Valami nagyon nincs rendben a fejekben.A cikk lényege,hogy a szegedi kutyások és még sokan mások milyen készségesek voltak,nagyban ennek köszönhetően előkerült a kutya aki 12 napig élt az utcán.Csodával határos módon kisebb sérülésekkel megúszta.A gazda azt is leírta a hozzászólásában,hogy a fürdőző azzal indított 3 gyerek előtt,hogy takarodj innen a kutyával.Nem a gazda szólt be "keményen"(nagyon rosszul fogalmazott az újságíró),hanem ő ezek után szólt vissza.Valóban végig azon lovagolt itt mindenki,kevés kivétellel,hogy mit keres kutya póráz+szájkosár nélkül a strandon.A Sárga az nem egy strand,az közterület ahol fürdeni TILOS!Aki nem akar kutyákkal együtt "strandolni",annak sajnos át kellene menni a fürdőbe.Ott nincsenek ebek.Az pedig már nevetséges kategóriába sorolandó,hogy ezt a kis whippetet aki 7,5 évesen 12-14 kg,vérengző fenevad jelzővel illettek és hasonlították még a vérpónihoz.Ez a kutya nagyon jámbor,sajnos az a típus,mint látják,aki inkább elszalad,mint sem visszatámadjon.Én úgy hallottam,abban az időben amikor ez az eset történt,közvetlen mellettük úszott egy labrador egy fiatalemberrel.Vajon "nap hőse állatkínzó" miért nem azt a kutyát rúgta fel.Valószínűleg azért,mert a kutya azzal a lendületből le is tépte volna a lábát és esetleg a gazdája szintén nem hagyta volna annyiban.Szóval az egész esetből és az itteni nagyon tanulságos kommentekből,hogy nagyon beteg világban élünk és nem ártana mindenkinek a saját háza táján szétnézni,mielőtt ítélkezünk.Szégyelje magát az az ember aki egy ilyen cikk után lecigányozza(nem az a szőke,kékszemű,idén barnult árja)más gyerekeit.El lehet gondolkozni hova halad ez a világ!!!!”
 • 58. qrumpli 2012. július 10. 07:04
  „Hát tényleg összefoghatnának az olyanok ellen is akik kutyát tartanak ,
  és azt élvezik ha a kutyájuk folyamatosan( éjjel nappal) ugat.Zavarva mások nyugalmát.
  Viszhangozván a falak a csaholást ,ugyhogy nyitott ablak kizárva.
  Azt nem értem minek a kutya ha nem törödnek vele? Az ilyen nem jelzi a betolakodót ,csak ugat.
  Ja egyébbként van nekem is.(jólnevelt)”
 • 57. Őszilevél 2012. július 09. 23:44
  „8-5 év óta túlszaporodtak a felelőtlen kutyatartók...Aligha volt kezükben szakirodalom, amelyből felviláglana nekik a KUTYA természetrajza. (A könyvtárakban bőséges választék van, olvasás után már ki is választható, hogy melyiket vásárolja meg a könyvespolcra..., alap és +információ interneten.) Legtöbb esetben felruházzák emberi tulajdonságokkal és figyelmen kívül hagyják az ő sajátos jellemzőiket, igényeiket. Minden kutya életének nagyon fontos szereplője a gazda, de nem minden kutyatartó méltó erre a TITULUSRA.

  Van sok ember, akinek "fizetős strandra nincs pénze", sőt balatoni nyaralásra sem, de szeret a teremtett világ szépségeiben gyönyörködni. (Én is ilyen vagyok.) Emberek között, szikrázó nyárban, hűsítő vízben is. Bár azt nem mondhatjuk, hogy "mi üdülősök" vagyunk, de egyik-másikunk elkötelezetten TESZ az emberiség jobbulásáért, s elnézően olvassa: "undorító, hogy mindenki idejár (egybeírjuk) a környék paneljaiból. (Én is elnézem, mert aki ezt mondja, az nem tudja a sorsomat, de azt sem, hogy ő mit beszél...)

  "soha senkit még nem bántott" - nyilatkozik a sértett. Hát, az szokott történni, ami addig még nem.
  "Megúszhat" számtalan helyzetet az ember, ha körültekintés nélkül is megtesz valamit. Az okos ember azonban tőle telhetően mindenre készül.
  Például: ha mély (v. mélyülő) vízbe engedem a gyerekemet, előtte gondoskodom arról, hogy biztonságosan tudjon úszni. (Tanfolyamon vagy tőlem.) Ha nem tud úszni, mentőmellényt adok rá és/vagy minden porcikámmal mellette vagyok, mert BÁRMI - nemcsak a játék heve - HALÁLOS veszélybe sodorhatja. Ha ez bekövetkezne, senki másra, se kicsire, se nagyra nem kenhető, csakis ÉN vagyok a felelős!!! Főleg élővíz esetén...

  Legalább BÖNGÉSZGESSÜNK egy-egy bennünket érintő témában! Ha pedig még búvárkodásig is visszük, az megsokszorozza örömeinket!
  Igy legyen!!! :)))”
 • 56. sportplusz 2012. július 09. 18:37
  „Személyesen ismerem a hölgyet. Imádjuk a kutyusát, de a gazdinak semmi és senki nem szent. Van egy alap stílusa, amely enyhén szólva provokatív...valószínűleg az eset kapcsán is szegény kutyus itta meg gazdija nyers stílusának a levét.”
 • 55. xilinx 2012. július 09. 16:24
  „"miért volt udvariatlan? És ha udvariatlan volt, akkor az a megoldás, hogy belerúgsz a kutyába? És amennyiben ezek után a kutya esetleg védekezésként feléd kap, mit tettél volna? Kitekered a nyakát?"

  Az biztos, hogy akkor nekimegyek...
  Az emberek közelségét jobban viselem.”
 • 54. kvendi 2012. július 09. 15:09
  „17. Lalagazda 2012.07.08. 08:45

  "Erre mondta,hogy azért,mert ki van téve a tábla,hogy az üdülőtelepre kutyát tilos bevinni.
  Én meg mondtam,hogy nem az üdülő tulajdonosokra vonatkozik és az is ki van írva,hogy fürdeni tilos."

  Nem láttam az esetet , így jogosnak tartom az észrevételeit, de addig míg pl.: egy szájkosár nélküli nagytestű kutya...,pl.: pitbull - és NEM AZ ÖN /feltételezett/ KUTYÁJA Lala - az letud tépni egy kezet, addig a fürdőző a saját egészségét, életét kockáztatja.., abban viszont egyet értek Önnel, hogy szemetelni se szabadna, mert van egy NAGY KONTÉNER, csak oda kellene vinni a szemét szemetelő "patkányoknak" , mert egy széttört sörös üveg a homokban ugyan olyan veszélyes lehet.., mint egy szájkosár nélküli kutya...stb.”
 • 53. benbon 2012. július 09. 14:26
  „Ezen hozzászólások elolvasása után újra megerősítést nyert, hogy inkább KUTYÁK társaságában töltöm az időmet. Ennyi gyűlölet rosszindulat, csak az ember nevű élőlényben szorul meg.”
 • 52. macs 2012. július 09. 14:13
  „51. xilinx,
  miért volt udvariatlan? És ha udvariatlan volt, akkor az a megoldás, hogy belerúgsz a kutyába? És amennyiben ezek után a kutya esetleg védekezésként feléd kap, mit tettél volna? Kitekered a nyakát?
  Ha véletlenül valaki rálép a lábadra, mondjuk 160 cm és 50 kg alatt, abba is belerúgsz?”
 • 51. xilinx 2012. július 09. 13:56
  „43. macs 2012.07.09. 11:07

  "az még véletlenül sem jutott eszedbe, hogy udvariasan megkérd a kutya gazdáit, hogy ne engedjék a kutyát a lábadra feküdni?"

  Nem, mivel a gazda is udvariatlan volt.”
 • 50. Narumon 2012. július 09. 13:24
  „24. Greg!
  Remélem én is ott leszek mikor egy kutyába rúgsz bele, mert garantálom, hogy utána fogak nélkül fogsz nagyon sokáig élni. További szép napot!”
 • 49. kakoszeged 2012. július 09. 13:12
  „Drága Kiskutyi! Örülök, hogy meg van!”
 • 48. xilinx 2012. július 09. 12:21
  „45. manga0214 2012.07.09. 11:34

  "anélkül is, hogy "lerúgod" magadról, csak kérni kell."
  Azt sem kértem, hogy rátegye...amilyen az adj´isten, olyan a fogadj´isten...

  "szülők sem tanítják meg a gyerekeknek, hogyan kell viselkedni egy idegen kutyával"
  Egyetértünk. Én speciel arra nevelem, hogy idegen kutyához nem megyünk. Póráz nélkül pedig potenciális veszélyforrásnak tekintse, és menekülés nélkül, de távolodjon.

  "Vagy ha pl. a szomszéd állandóan azzal próbálkozik hogy a kérésem ellenére megsimogassa"
  Elébe kell állni. Nem nyúlhat hozzá, hívhatsz rá rendőrt zaklatás miatt, ha nem érti meg.

  "senki nem jelenti, hogy a gyerekek milyen körülmények között élnek"
  Ez bizony felveti az arra hivatott személy (pl. védőnő) büntetőjogi felelősségét...

  "mit tud csinálni a kutyám, ha póráz és szájkosár van rajta és engem megtámadnak"
  Jogszerűen semmit. Lgalábbis közterületen.”
 • 47. macs 2012. július 09. 12:14
  „45. manga0214,
  hagyd, nincs sok értelme győzködni őket, sajnos. :-)
  Sokkal könnyebb valakit becsmérelni, ezzel az agresszivitást is ki lehet élni, semmint megpróbálni toleránsnak lenni. Ez vonatkozik a kutyásokra és nem kutyásokra egyaránt.”
 • 46. manga0214 2012. július 09. 12:14
  „Ja, és még annyit, hogy egy normálisan nevelt, kiegyensúlyozott, egészséges kutya sokkal nyugodtabban viselkedik póráz nélkül más kutyákkal és emberekkel egyaránt.”
 • 45. manga0214 2012. július 09. 11:34
  „41. xilinx 2012.07.09. 10:52

  "Egyszerűen lerúgtam a kutyát a lábomról, és szóltam, hogy menjenek innen a kutyával, mert ez engem zavar.Természetesen sértődés volt belőle."
  Persze, hogy sértődés volt belőle, arrébb vitték volna a kutyát anélkül is, hogy "lerúgod" magadról, csak kérni kell.

  Egyébként a nyugati országokban is nagyon szigorúak az állattartás szabályai, de az emberek toleránsabbak és intelligensebben állnak a kérdéshez.
  És nemcsak a kutyásokkal van a gond. A szülők sem tanítják meg a gyerekeknek, hogyan kell viselkedni egy idegen kutyával. Egy kutya sem szereti, ha visító gyerek rohan felé, pedig sűrűn előfordul és anyuka nem szól rá a gyerekre, hogy ne menjen oda a kutyához (vagy ne így), pedig ott ül lent a padon!
  Vagy ha pl. a szomszéd állandóan azzal próbálkozik hogy a kérésem ellenére megsimogassa a kutyámat, akkor ki a felelőtlen? Nem harapja meg, de ha én azt kérem, hogy ne nyúljon hozzá, mert tudom, hogy a kutyám nem szereti, ha idegenek simogatják, akkor ne nyúljon hozzá! Nehéz ezt tiszteletben tartani?

  "olyan emberek vállalnak be 4-5 gyereket, akik 2-t is alig bírnak eltartani, mégsincsenek felelősségre vonva, pedig gyerekekről beszélünk. Nekik nem kellene mérlegelni?"
  De igen. Adott esetben ez kiskorú veszélyeztetése..."
  Szerinted hány olyan család van, ahol senki nem jelenti, hogy a gyerekek milyen körülmények között élnek? Kb. 10-ből 9.

  Nem áll szándékomban senkit meggyőzni az igazamról vagy vitatkozni, de azért érdekelne, hogy mit tud csinálni a kutyám, ha póráz és szájkosár van rajta és engem megtámadnak?? Nem azért van a kutya, hogy megvédjen, ha olyan helyzetbe kerülök? Nem mindenki csak azért tartja a kutyáját, hogy legyen egy kis ölebe. Tudnék mesélni olyan helyzeteket, amikor vlsz. a kutyámnak köszönhetem, hogy nem lett semmi bajom. Ha épp megtámadnak, nem fogja a támadóm megvárni, míg gyorsan kihívom a rendőröket. A 40 kilómmal nem valószínű, hogy elbírok egy vagy több felnőtt férfival, de mikor ott van mellettem egy kutya, aki elém ugrik és ugat, (nem harap! ) akkor kisebb az esélye, hogy a részeg állat tovább próbálkozik.

  Én elmondtam, amit akartam, most már folytathatja mindenki a kutyások ócsárolását, esetleg kapjátok elő a kerékpárosokat, a dohányosokat, a kissebséget stb.”
 • 44. okoskaaa 2012. július 09. 11:25
  „Kutyás létemre szégyellem magam, hogy van ilyen "kutyás" is, aki rontja a kutyások törékeny jó hírnevét. Az meg különösön szégyen-gyalázat, hogy így elmentek üdülni ráhagyva másokra a kutya keresését!”
 • 43. macs 2012. július 09. 11:07
  „41. xilinx,
  az még véletlenül sem jutott eszedbe, hogy udvariasan megkérd a kutya gazdáit, hogy ne engedjék a kutyát a lábadra feküdni? Biztos megtették volna.
  Más.
  Biztos, hogy minden problémát erőből kell megoldani? És sokan miért csak a gyengébbekkel szemben nyúlnak ehhez a módszerhez és sose a náluk láthatóan erősebbekkel szemben soha?”
 • 42. macs 2012. július 09. 11:01
  „40. manga0214,
  sok igazságod van. Sajnos!”
 • 41. xilinx 2012. július 09. 10:52
  „40. manga0214 2012.07.09. 09:57
  "Kutyafuttató...ami hozzám legközelebb van, ott például állandóan hajléktalanok tanyáznak, de nem rúgok beléjük, csak mert nincs ott keresnivalójuk."
  Vitesd el őket rendőrrel...most eléggé ugranak a témára...

  "Most akármit csinálhatok, az emberek direkt kötözködnek."
  Olyankor nyugodtan vissza lehet-és kell is-szólni. Egyetlen egyszer fordult elő, hogy pórázos, szájkosáros kutyáért beszóltam. Németországban. Már bent ültünk a fiákerben, amikor még beült egy pár kutyával, úgy, hogy a kutya a lábomra feküdt. Egyszerűen lerúgtam a kutyát a lábomról, és szóltam, hogy menjenek innen a kutyával, mert ez engem zavar.Természetesen sértődés volt belőle.

  "olyan emberek vállalnak be 4-5 gyereket, akik 2-t is alig bírnak eltartani, mégsincsenek felelősségre vonva, pedig gyerekekről beszélünk. Nekik nem kellene mérlegelni?"
  De igen. Adott esetben ez kiskorú veszélyeztetése...

  "illetve jobban megszűrni, hogy kinek adnak kutyát. Nem mindenki alkalmas rá."
  Egyetértünk, és 2-3 probléma után el kell tiltani...

  "de 40 fokban akkor sem fogok rá pofaszíjat rakni"
  Nem kell - de akkor nem viheted ki.”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óceániai ékszercsodák a Móra-múzeumban

Bíró Lajos egyedi ékszergyűjteményéből nyílt kiállítás a Móra-múzeumban. Tovább olvasom