Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Összeírják a kutyákat Szegeden is

Szeged - Ebösszeírást tart a szegedi önkormányzat október 31-éig. Minden kutyáról nyomtatványt kell kitölteniük a gazdáknak, aki ezt elmulasztja, több tízezer forintos állatvédelmi bírságra számíthat.
Minden egyes kutyát be kell jelenteniük az önkormányzatnál a tulajdonosoknak vagy az ebtartóknak Szegeden idén május 1. és október 31. között. Erre egy jogszabályváltozás miatt van szükség, az állatok védelméről szóló törvény 2012. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint.

– Az önkormányzat úgy döntött, hogy ebben az évben végzi az ebösszeírást. Eddig 566 bejelentőlap érkezett, tízezres nagyságrendre számítunk. A veszettség elleni oltásról, a transzponderrel – mikrochippel – való ellátottságról is tájékozódunk. Ha a bejelentés alapján kitűnik, hogy nincs a kutyában chip, az önkormányzatnak értesítenie kell a járási hivatalt, veszettség elleni oltás hiányában pedig a főállatorvost – tájékoztatott Kaprinayné Rádi Gizella, az Igazgatási és Építési Iroda Hatósági Osztályának vezetője. Aki a bejelentést a megadott határidőig nem teszi meg, több tízezer forintos állatvédelmi bírságra számíthat.

Az ebösszeíráshoz az állatok tulajdonosainak vagy tartóinak egy háromoldalas formanyomtatványt kell kitölteniük, több kutya esetén külön-külön. A folyamat önbevallásos módszerrel történik. A nyomtatvány beszerezhető a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatain (Széchenyi tér 11., Huszár utca 1. – az adóiroda ügyfélszolgálata, 1. emelet), a dorozsmai, a szőregi és a tápai kirendeltségen, vagy letölthető az interneten a www.szegedvaros.hu oldalról. A kitöltött lapokat leadhatják személyesen az említett helyeken, illetve postai úton az Igazgatási és Építési Irodának címezve (6720 Szeged, Széchenyi tér 11.).

A legközelebbi ebösszeírás három év múlva esedékes.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. csonakos 2013. június 21. 11:34
  „38. macs 2013.06.18. 15:39
  Én, most oltattam és kapott csippet a kutya 7500Ft és a doki házhoz jött! Kitöltöttem a bevallást is beragasztva a csip kódot de akkora süketség ez a kérdőíves bejelentés! Épp a nemi hovatartozásomra nem kíváncsiak csak! Olyan dolgok vannak rajta amihez közük semmi! Telefon, mail cím pl.”
 • 38. macs 2013. június 18. 15:39
  „31. uborka,
  csak chipet tettek a kutyáidba? Nem hiszem el. Én 15 ezret fizettem, chipért, regisztrációért, oltásért, féregtelenítésért, Frontline-ért valamint fülcseppért.”
 • 37. rintintin 2013. június 18. 15:29
  „A 2004. évi CXL. törvény (a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól) írja:
  "26. § (1) Jogsegélyt akkor lehet kérni, ha
  b) azt az ügyfél jogos érdeke vagy a költségtakarékosság indokolja, vagy
  c) az ügy elbírálásához olyan adat vagy irat szükséges, amellyel más hatóság, egyéb állami, önkormányzati szerv vagy - ha törvény meghatározott ügyfajtában lehetővé teszi - egyéb szerv vagy személy rendelkezik."
  Chippelt kutyáknál költségtakarékos és lehetővé teszi .....
  A pdf alig található, magyarorszag.hu-n sincs fent és nem kitölthető (ha kézzel írom, kétlem, hogy kisilabizálják). On-line nem benyújtható, borítékot nem mellékeltek, az én munkaidőmben nem érek rá besétálni és sorban állni a Hivatalba (főleg azt nézni, hogy éppen munkalassító sztrájkot tartanak). Adatvédelmi nyilatkozat nincs.”
 • 36. vip007 2013. június 18. 15:21
  „31. uborka 2013.06.17. 23:44

  Két kutyára 30 ezret fizettél a chipért? Átvertek rendesen!”
 • 35. Egyutt_bekeben 2013. június 18. 09:53
  „Macs, köszönöm szépen a kedvességed. Januárban kötelező volt a chippeztetést, tehát az alapján tudják ellenőrizni, hogy ki az aki megtette a bejelentést és ki nem. Ezt üzenem a - hogyan tudják ellenőriztetni hozzászólásokra. Abban igazuk van sokaknak, hogy aki nem chippeztetett azzal mi lesz? És aki nem jelenti be azzal mi lesz? Szerintem is adózni kell majd, de legalább az ilyen adó az évesből levonható lenne. Meg pl. az őrzővédő szolgálatnak befizetett pénz. Mert ahol nincs kutya, nagyobb valósznűséggel törnek be, még akkor is, ha riasztó van. Köztéren italozni, brunyálni lehet, mert nincs rá szabály, de ha a kutyád nem jelented be, azért büntetnek. Szomorú. Még szerencse, hogy a kutyám annyi örömet okoz, és hát ő nem tehet róla.”
 • 34. pepa 2013. június 18. 08:42
  „A hivatal hivatalt szül. Ha már hivatal van, munkát is kreálni kell hozzá. A működéshez pénz kell, ami majd az ebadóból érkezhet. Félelmetes, hogyan tervezik az emberek lenyúlását. Ha van kutyája azért, ha nincs, azért. Várom az ebadó megjelenésével egy időben az ebtelenségi adót is, azok fizetik, akiknek nincs kutyájuk. Javaslom az állatvédelem érdekében a macskák kötelező bevallását, és összeírását, valamint az egereket, patkányokat, hörcsögöket és görényeket. Tegyük teljessé az állatkertet!”
 • 33. diverfrog 2013. június 18. 07:31
  „Csak azt nem értem, ha van a csóri blökimben chip és az ugye be van jegyezve ide-oda-amoda, névvel, címmel fittyfenével, akkor minek azt még egy papír alapú inygom-bingyomon jelentgetni bürokráciáéknak? Lekérem az adatot a MEOE-től, plusz az állatorvosi kamarától és kis kezét csókolom. Megy itt a zabhegyezés ezerrel kérem...”
 • 32. ötös 2013. június 18. 03:39
  „Ha van kötelező eboltás, akkor miért van erre szükség? Az állatorvosok leadhatják a listát. A többi meg úgyse törődik vele.
  Unatkoznak ott a parlamentben?”
 • 31. uborka 2013. június 17. 23:44
  „Most már nem érdekel ez a kutya dolog,hiszen egyszer volt Budán kutya vásár, 2 kutyára fizettem a csippek -ért 30 e. ft-ot. Még egyszer nem esek bele az biztos ebbe a mocskos dologban. Föld alatti mozgalmat hozok létre a kutyáknak, hogy orvul támadhassák meg azokat akik a rendeletet hozzák nekik!”
 • 30. vmagdi 2013. június 17. 20:45
  „de ciki, ha kutyát obánviktornak vagy kövérnek hívják?, mert én ismerek egy hontihanna spanielt :))))))))))), na ez biztos dupla büntit kap :)))”
 • 29. EXENTER 2013. június 17. 19:54
  „Tisztelettel még annyit, hogy ha mondjuk beadom a kitöltött nyomtatványomat, akkor annak átvételét NEM IGAZOLJÁK, vagyis már másnap számon kérhetik hiszen hogyan bizonyítom hogy bevallottam?
  Amúgy meg őszinte jókívánságaim annak, akinek néhány ezer forint semmiség. Gondolom a most bejelentett újabb adóemeléseket is ugyanígy elbagatellizálja.
  A kutyáknak gyártott termékek és szolgáltatások után befizetett ÁFA és a velük foglalkozó ipartól befolyó járulékok miért nem elegek? Miért fizet minden magyar ember több mint kettőezer forintot stadionok építésére ?
  Jobban teljesítünk...”
 • 28. olvastam 2013. június 17. 16:52
  „Ebből egy újabb lehúzás lesz! Majd még több kutya fog utcára kerülni.
  23. utopia!
  Mi már 4 kutyust elvesztettünk, de még egynél se jutott eszébe az állatorvosnak (nekünk se), hogy ezt az oltási könyvébe beírja, pedig volt, amelyiket ő altatta el.
  16. Casablanca
  Igen, nagy áldozat lenne még ebadót is fizetni sok embernek. Sok idős ember társként tartja a kutyáját. Inkább ő eszik kevesebbet!”
 • 27. MMtz 2013. június 17. 16:49
  „inkább a kátyúkat számolnák össze...”
 • 26. macs 2013. június 17. 16:39
  „14. hasasmacska,
  nem tudom, talán a kvázi harci kutyákra gondolnak.”
 • 25. pachakuti 2013. június 17. 16:25
  „16. Casablanca

  Mindent összeszámolva (feltéve ha egészséges) jó tartás mellett alsó hangon is egy tízes!”
 • 24. csonakos 2013. június 17. 15:53
  „No, most akkor kell csip vagy nem kell csip? - kell adóregisztráció a kutyák védelmében? Amikor a beadott vakcina külföldön három évig véd akkor ugyan az a vakcina itthon miért csak egy évig? A szobakutya kérédés, a kertben tartott soha ki nem jutó kutya kérdés, hogy van szabályozva? A terápiás kutyákkal mi van?”
 • 23. utopia 2013. június 17. 15:50
  „Egyébként pár évtizeddel ezelőtt itt is volt ebadó. Emlékszem minden évben jött a csekk anyukáméknak. Igaz akkor a veszettség elleni védőoltás ingyenes volt, vagyis már tartalmazta az adó. Sőt volt szabályozva, hogy mennyi kutyát lehet tartani bizonyos területen. Igaz, ez már akkoriban sem működött, mert akkor is sokan be sem jelentették a kutyatartást, így adót sem fizettek.
  Szöszi
  Ahol lakom már az előző években is volt összeírás, 3 évenként a veszettség elleni oltás beadásakor regisztrálták a kutyákat.(sokan ki is maradtak a listából) Mikor a kutyusunk meghalt, az állatorvos beírta az oltási könyvébe, mi ezzel tudtuk kijelenteni a nyilvántartásból.”
 • 22. grafika88 2013. június 17. 15:47
  „Ebadó ! Varga újjabb megszorítást jelentett be !
  Újjab öngól a választásokra !”
 • 21. szöszi 2013. június 17. 15:38
  „18. jq 2013.06.17. 15:20

  Kérdésedre a válasz: hát PÉNZ! :) Az kell.”
 • 20. anya5353 2013. június 17. 15:37
  „Valamelyik nap voltunk a gyálaréti szeméttelepen. A környéken embermagasságúnál is magasabb a parlagfű, nagyon hosszan az út mentén.
  Kérdem én: kinek a területe és miért nem büntették már meg? Évek óta így megy ez....
  EZT LEHET?????
  Én meg befogadtam egy kutyát, eltartom, ellátom, oltatom, csippeltetem,,,,,,,,mit akarnak még?
  E-mail címet? Mamáéknál is van kutya, de internet nincs...70 éven felüliek. Mi lesz azzal, aki nem ír be email-címet?”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged közös Deja Vuje

– Helló, Szeged, köszönöm, Szeged – kiabálta magyarul minden külföldi fellépő a város első Deja Vu Fesztiválján. Tovább olvasom