Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Összekötő útra vár Deszk

Deszk - A Deszket és Újszegedet összekötő útból november óta 1,2 kilométer hiányzik. A szegedi közgyűlés 2007-ben nem támogatta a szakasz megépítését, Deszk mégis folytatta a beruházást.
121,5 millió forintból épült meg a Deszket és Újszegedet összekötő út második szakasza tavaly novemberre. A beruházás 4 évvel ezelőtt kezdődött. A település annak ellenére folytatta az építést, hogy a szegedi közgyűlés 2007-ben kimondta: nem építi meg a Deszket és Újszegedet összekötő út Szegedre eső részét.

Oláh Miklós, a szegedi önkormányzat közlekedési referense szerint nem sok változott 2007 óta: Szeged nagy közgyűlési többséggel elfogadott közlekedési koncepciója nem támogatja a Fő fasor meghosszabbítását Deszk felé, mert további forgalommal terhelné a szűk gyűjtőutat – de van lehetőség a döntés felülvizsgálatára.

Összekötő útra vár Deszk. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Megoszlik az újszegediek véleménye ebben a kérdésben – mondja Farkasné Pocsai Blanka, a körzet képviselője. 2007 óta magától is megnőtt a forgalom, hiszen gomba módra szaporodnak, folyamatosan épülnek a lakóparkok az érintett területeken. Sok a száguldozó, ezért már így is aggódnak a lakosok az átmenő forgalom miatt. De a képviselő nyitott, hogy újragondolják a régi álláspontokat. Hangsúlyozta: akkor is a közösség többségének érdekeit képviselte, és ez most sem lenne másként.

Király Lászlónak, Deszk polgármesterének szívügye az út. Tudja, hogy a szegediek közül is többek mellettük állnak, köszöni a támogatásukat. Szerinte az M43-as elvitte a nagy forgalmat, például a legnagyobb balesetveszélyt jelentő kamionokat, amelyektől 4 éve még féltek a szegediek. – Legközelebbi célunk, hogy Szeged újra foglalkozzon ezzel a kérdéssel, és visszakerüljön az út a közlekedési koncepcióba. Nem adjuk fel! Vannak kecsegtető fejlemények – véli a polgármester.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. deszkás 2011. augusztus 17. 14:19
  „Hol veszel telket Deszken 2 millóért aranybogár? ZOZZI! Újszegeden ingyen se kellene telek. Tömegközlekedés NEM fejleszthető (a meglévő szabdalt és keskeny út miatt) autózni nem lehet (egy utat kivéve) biciklivel meg mondd el a kőgazdagoknak akik terepjáróval járnak a Corába kenyérért.”
 • 23. xene@freemail.hu 2011. augusztus 17. 11:48
  „Ha Szőreg és Deszk között baleset történik nem nagyon tudják hova elterelni a forgalmat. Ilyenkor például a busz szépen visszamegy Klárafalváig aztán kerül jobbra-balra, hogy eljusson valahogy Szőregig (már ha egyáltalán vissza tud még fordulni, mert ha nem több órát várakozik, míg a rendőrök végeznek). Például ez is indokolná ennek az útnak a megépülését... nem kellene órákat ülni a kocsiban, amíg a helyszínelés tart stb.”
 • 22. jq 2011. augusztus 17. 11:32
  „Nyilván senki sem örül az átmenő forgalomnak, de ne felejtsük el, hogy ezek KÖZutak, közösségi pénzből létesültek, abból vannak fenntartva (jól-rosszul), ezért bárki használhatja. Magánút esetén más a helyzet”
 • 21. zozzi 2011. augusztus 17. 09:43
  „Érintettként a következőket említeném.A Fő fasor végi telket beépülése csak részben tőrtént meg!Kb. 8szorosa lessz a jelenleginek!A mai állapotok sem éppen a lakóövezeti idillnek megfelelőek,mi lessz ha ez csak duzzad?Nincs kerékpárút csak a fasor közepétől.Ezzel kellene kezdeni,mert néha elég veszélyes az úton kerekezni főleg a gyerekeket kísérve reggel az iskolába.Aki nem tudná az is van ott.És hiába a 30-as tábla meg az útszűkület,némely ökör a gyerekek között is szágúldozik reggelente befelé.Én is autózom,de a gyerekek miatt szívesebben kerekezem legalább az iskoláig.és ha ezt többen tennénk az a környezetünknek is jobb lenne de elsősorben magunknak teszünk jót.Amint jobban beépül ez a terület akkor kavalkád lessz itt a deszkiek nélkül is.Átmenő forgalmat behozni egy ilyen kertvárosba?Mert amint esik az eső vagy a hó azonnal van gond a szőregi úton,és akkor irány a Fő fasor!Inkább ne.A korábban említett utca lezárások is a gyerekek és az ott lakók nyugalma miatt tőrtént,igaz már a tervezőasztalon.Én nem nem ott lakom,de érthető.Bámészkodókat kíváncsiskodókat a privát szférában senki sem akar.Ezt illene tudni,az anyagi javak nagyságától függetlenül.”
 • 20. Kerekes 2011. augusztus 17. 08:36
  „Tehát, ha kicsi a forgalom nem szabad megépíteni, mert felesleges. A mai szűkös időben ez pénzkidobás. Látjuk, hogy zegedern majd minden beruházás "felesleges" egyesek szerint, akkor pont ez volna a szükséges. Ha nagy lenne a forgalom akkor meg azért nem szabad megépíteni, mert Szeged értékes városrészét értékelné le.
  Szerintem Szegednek nem lehet érdeke, hogy kiköltözzenek a városból és a környéki településeken töredék áron vásárolt telkekeken építkezzenek. Ez az út pedig ezt generálja. Az adójuk már odacsorog nem Szegedre, de minden nap Szeged infrastruktúráját használnák, aminek fejlesztéséhez, működtetéséhez Deszk sem járul hozzá éves költségvetéséből. Növekszik az ingázó forgalom, mert bizony nem az újszegedi busszal fognak bejárni (még a gyerekek sem) hanem autóval. Semmi gond, mert mint tudjuk, Szegeden "nincs parkolóhiány".:) Lásd ingázóforgalom hatása Budapest működésére!
  Azért támogatni valamit, mert utálom az újszegedieket, hát ... Mindenki vonja le maga a következtetést. A Deszkiek szeretnének Szegedre járni inkább, a Szegediek nem hiszem, hogy tömegesen járnának Deszkre (Ha csak nem ott lenne a házuk.).
  Ha én Tápén laknék, nem örülnék, ha az M43-ast bekötnék a faluba. Pedig de könnyen be lehetne jutni a belvárosba és még egy Lidli is oda költözhetne. A falunak meg annyi. És, igen az én nyugalmamnak, leértékelődne az ingatlanom, a gyereket nem engedhetném az utcára kerékpározni stb. Viszont több kifli fogyna a boltban. De a boltos nem én vagyok.;)
  Ha nem úgy van, ahogy írtam, akkor mégegyszer kérdem: Szegednek miért jó?”
 • 19. ráérő 2011. augusztus 17. 07:31
  „16. arrival 2011.08.16. 23:03
  Ez a lényege az egésznek még ha a számok nem is egészen pontosak!
  Mihályteleknek miért van évtizedek ota bekötőutja mikor ott volt az ötös mellette?
  Ez az út is megfog épülni csak idő kérdése.
  Esős időben ez a szakasza mely kész van a fölhordott sártol szinte csak lépésben használható.”
 • 18. jay_és_néma_bob 2011. augusztus 17. 00:46
  „lol-ler!
  sok ember kiköltözött Újszegedre, "oc´ón", aztán állandóan csak azt nyomatják, h erre ne menjen még 2 autó, mert ez kertváros
  a szegedi oldal nagyobb ....... úgyhogy ne rinyáljanak a ........”
 • 17. Sandman 2011. augusztus 16. 23:41
  „Ennek az útnak a megépülése már csak bizonyos emberek egyéni érdeke. Azoknak akiknek telke van a deszki lakóparkban -természetesen befektetési céllal- és minél nagyobbat akarnak kaszálni a bolton. Az ex-drogcentrum tulajdonosának is jól jönne, mert a háza előtti szakasz már Szeged város tulajdona (a ház deszki földön áll), tehát a ház értéke is sokkal kisebb így. Azután annak az ingatlanos vállalkozónak, aki az út szegedi része melletti deszki földeket vásárolja befektetési céllal és amint látom az új villanyoszlopokról, igencsak számít az aszfaltút megépültére. Mint ahogy a Fő fasor végén álló tanya tulajdonosának is jól jön, ha a telke mellett húzódik az aszfaltút. Egy biztos, a Fő fasor környékén lakó újszegedieknek nincs érdekében. Sőt, már a marostői V. és VI. ütem is csak a környék zsúfoltságát növelte-növeli, lassan élhetetlenné téve a városrészt. A város (meg néhányan) csak a belterületi földekért befolyó pénzt szereti bezsebelni, de az infrastruktúra fejlesztésére vajmi keveset áldoz. Pl. a környék egyetlen normális, 2000-ben átadott EU-konform játszóterét is hagyták tönkremenni, majd szépen eladták az alatta lévő területet. Csak ez nincs benne a Szegedi Tükörben. Így elsőre ennyi.”
 • 16. arrival 2011. augusztus 16. 23:03
  „Egyszerű a megfejtés: Újszegeden 20 millió egy telek. Deszken 2 millió. Persze, hogy a szegediek nem akarják az utat, ha 5 perces autóútra van telek tized annyiért is!

  Akik a forgalom miatt aggódnak, ne aggódjanak, senki nem fog Deszk többi részéről, sem Makóról, sem Klárafalváról direkt lekanyarodni, és egy kis mellékúton bemenni Újszegedre , hogy azon keresztül jusson be a belvárosba vagy a Corába. Csak egy kis logikus gondolkodás kéne.”
 • 15. tbviktor 2011. augusztus 16. 22:40
  „Ha jól tudom, a régi drogambulanciát megvette egy szlovák vállalkozó. A fiának súlyos autóbalesete volt. Hasonló gyerekek segítésére rehabilitációs központtá alakítja át.”
 • 14. benzol 2011. augusztus 16. 22:04
  „Ha már elterelték a forgalmat a 43-asról akkor minek megépíteni az utat. Használják a 43-ast. sajnos ez a projekt kb 10 évet késett, szerintem már nem aktuális.”
 • 13. T2 2011. augusztus 16. 22:02
  „Kerekes:

  Talán annak a nem kevés kiskert tulajdonosnak akik szegediek és (jelenleg) még a földút mellett van a kertjük. Továbbá azért, mert az ott lévő területen számos kiaknázatlan jövőbeni lehetőség van Pl. lehet majd ott pihenő parkot létesíteni, de ott van a régi drog rehab központ épülete is.
  Nem igazán értem az újszegediek miért félnek attól a "hatalmas" forgalomtól ami rájuk szakadna az út megépülésével. Bár Fő fasor végi utcákat már le is zárták virág ládákkal, hogy az egyszerű halandó ne bámulja a villákat.”
 • 12. deszkás 2011. augusztus 16. 20:44
  „ROOZEE Jól ráérzett, ha ez az út össze lesz kötve az Újszegedi telekárak le a Deszkiek föl értékelődnek. Ezért is félnek a Pocsai Blankák.”
 • 11. roozee 2011. augusztus 16. 20:01
  „4.ponthoz:-EZ TÉNYLEG ÍGY VAN- Szegedieknek miért lenne jó???? és ha csak az egyik félnek jó??? akkor meg minek???
  -talán anno úgy ad
  ták el Deszken a telkeket, hogy majd Újszegedhez csatolják őket??? hmhm...”
 • 10. deszkás 2011. augusztus 16. 19:29
  „Nem kiabálok,igy emelem ki akinek a választ szánom. Jól érted az Újszegeden élő felső pártirányitás (túlzás) bajnokai nem akarnak találkozni sem a vidékiekkel és hasonló sorsra jutnak mint a Franciahögy lakópark lakói.”
 • 9. strangerrr 2011. augusztus 16. 19:17
  „Újszegednek fontos a nyugalom, nem akarnak forgalmat. De pl. a belvárosi híd lezárásáról hallani sem akarnak. A belvárosi nyugalom az nem fontos:)”
 • 8. Zsoltee0716 2011. augusztus 16. 18:59
  „Akkor legalább majd át lehet bicajozni.”
 • 7. Herli 2011. augusztus 16. 18:03
  „Pocsai Blanka semmit nem támogat.
  Egy bevásárló központot se Újszegedre, had menjen <moderálva> a város túloldalára, ezzel az olcsó benzinnel megéri.
  Mondja Blanka asszony, Ön hol vásárol? Van tán szponzora, hogy átjár?”
 • 6. Kerekes 2011. augusztus 16. 16:41
  „Deszkás! ( Te most kiabálsz? Mert nagy betűvel írtál?)
  Akkor ez azt jelenti, hogy a szegedieknek nem jó? Ha jól értem.”
 • 5. deszkás 2011. augusztus 16. 15:38
  „KEREKES! Megmondom:az én házam előtt ne zörögjenek,meg mecsoda forgalom meg kipufogó meg kertváros meg.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz nagy változás az egyházi iskolákban

Ősztől 14 megyei óvoda és iskola tartozik a püspökséghez. Az egyházi intézmények mindennapi fenntartásáról az iskolai főhatóság gondoskodik. Tovább olvasom