Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Ősszel kezdhetik el építeni az Árkádot

Szeged - Az Árkád építését ősszel szeretné elkezdeni a beruházó ECE csoport Szegeden, a Bakay Nándor utca–Londoni körút–Rigó utca–Boross József utca határolta területen. A kendergyár áprilisban elköltözött, a terepet lassan átveheti a kivitelező.
100 millió eurós, mintegy 28 milliárd forintos beruházás indulhat rövidesen Szegeden. Az új Árkád bevásárlóközponthoz minden lényeges engedélyt megkaptak a tulajdonosok, az előkészítési munkák után őszre már a 130 üzletből álló bevásárlóközpont építését tervezik.

Az építkezés részleteiről Christoph Augustint és Gyalay-Korpos Gyulát, a beruházó ECE Projektmanagement Budapest Kft. ügyvezető igazgatóit szerkesztőségünkben kérdeztük a részletekről.

– A gazdasági válság idején Szeged fejlődésének új lendületet adhatunk ezzel a beruházással, már az építkezés alatt 800 új munkahelyet teremtünk a városban – mondta Christoph Augustin. – A 2011 tavaszára tervezett nyitás után pedig 1000 munkahely jöhet létre.

A bevásárlóközpont rigó utca felőli látványterve is mutatja: megőrzik a régi homlokzat egyes elemeit.
A bevásárlóközpont rigó utca felőli látványterve is mutatja:
megőrzik a régi homlokzat egyes elemeit. Látványterv

A Szegeden csak kendergyári telekként emlegetett terület eladása – a beruházó cég ügyvezetői szerint – előnyös volt mind az Első Magyar Kenderfonó Zrt., mind a másik tulajdonos, a Csongrád Megyei Önkormányzat számára. A kenderfonó más telephelyeken, korszerűbb körülmények között üzemelhet, a megyei önkormányzat pedig a pénzért nagyobb és modernebb múzeumi raktárépületet és restaurálóműhelyt építtethet.

Az üzletek 40 százalékát bérbe adták

Még le sem rakták az alapkövet, de már bérbe adták a bevásárlóközpont 40 százalékát a tulajdonosok. Az ECE Budapest számára ez már az ötödik magyarországi projekt a budapesti Örs vezér téri, a pécsi, a győri és a debreceni bevásárlóközpont után.

Az Árkád Szeged külső megjelenítésére több neves építészeti iroda készített javaslatot, az első helyezett a budapesti Szántó és Mikó Építészek Kft. lett. Az ő munkájukon alapulnak azok a végső tervek, amelyeket a pályázat második helyezettje, a 3H Építész Iroda készített el, együttműködve a nyertes építészekkel. A tervezők az egykori kenderfonógyár műemléki szempontból fontos elemeit megtartották – eleget téve a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elvárásának –, a téglahomlokzat értékes részeit megmentik, és azok felújítva visszaköszönnek majd a bevásárlóközpont falairól. Ez egyébként feltétele is volt az építkezésnek: a szegedi közgyűlés így hagyta jóvá. Az új épület előtt egy, a régi öntöttvas oszlopokból formált művészi alkotás áll majd, amelyet versenyen választanak ki. Néhány, a kenderfonóban használt gépet pedig kiállítanak a vásárlótérben. „Az Árkád a hely szellemét megőrizve igyekszik megtartani a múlt emlékeit a jövő generációja számára" – fogalmazott Christoph Augustin.

Gyalay-Korpos Gyula szerint a kendergyárat az elmúlt évtizedekben csupán a gyártási technológia által megkövetelt, ad hoc jellegű átépítésekkel alakítgatták. Nagyon rossz minőségű, toldozott-foldozott, építészetileg kezelhetetlen épületekre bukkantak a kerítésen belül, amelyek a műemlékvédők szerint értéktelenek.

Az Árkád egy 4 méteres sávot átadott a városnak a telkéből, hogy ennyivel kiszélesíthessék a Bakay Nándor utcát. Kötelezettséget vállalt arra is, hogy a Rigó és a Boross József utca sarkára játszóteret épít.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Madzsar 2009. május 29. 09:43
  „"http://www.ujszeged.hu/images/arkad2dij.jpg"

  EZ a homlokzat így qrva ronda!!! Nincs valami normálisabb látványterv a főbejáratról? :-o

  Gyanús, hogy a DM csak a gazdasági bejáratot mutogatja...”
 • 38. keka 2009. május 28. 18:12
  „Kedves CsImre! A pályázaton nyertes körúti homlokzatot megnézheti itt:
  http://www.ujszeged.hu/images/arkad2dij.jpg
  mindenkinek az ízlésére bízom....”
 • 37. CsImre 2009. május 28. 16:15
  „Azt is láthatjuk majd, hogy a bejárat hogyan néz ki? Mert úgy látom, hogy ez a hátfal, gazdasági bejárattal.”
 • 36. AlbertZ 2009. május 28. 16:09
  „Ez atomronda...”
 • 35. Mathiasking 2009. május 28. 14:46
  „30. hozzászólás Gaben07 2009.05.28. 11:38

  El.... a tervezésnél a szigeteléseket, de most meg a hitel drága hozzá, valamint a kivitelezők is olcsó anyagokkal szertték volna megoldani. Ez a valóság. Jellemző ez az egész magyar beruházás- és építőipari lobbira.”
 • 34. Mathiasking 2009. május 28. 14:43
  „13. hozzászólás Logaritmus 2009.05.27. 22:15

  Figyelmedbe ajánlom a 3. hozzászólásban leírtakat. Nem vízió ami le van írva, hanem a nagy büdös valóság.”
 • 33. igazságkereső 2009. május 28. 14:27
  „Zs. 2009.05.28. 11:23 hozzászólásához csak annyit: teljesen igaza van, annál is inkább,mivel a Napfénypark elérése csak és kizárólag gépkocsival lehetséges.nem tudok arról,hogy Cora mintájára célautóbuszt müködtet-
  nének, arról már nem is szólva, hogy esetleg ingyenes járat lenne a Napfény felé! Azt egyéb vásárolni szándékozó nem is tudja megközelíteni!
  A másik: a mesterségesen előidézett, de világválságnak nevezett időszak ellenére, ha nálunk is tisztességesen
  megfizetnék a dolgozókat és nem csak az albán fizetésre zúdították volna rá a svéd adórendszert, akkor egészen biztos,hogy sokkal többen tudnának vásárolni bármelyik bevásárlóközpontban, vagy bármelyik belvárosi üzletben. De addig amíg nálunk Magyarországon ,de különösen a vidéki városokban értékén alul fizetik meg a munkaerőt -ez alól üdítő kivétel Budapest,ahól a kis kereset is nettó 200.000.-ft-nál kezdődik - szándékosan, addig keresletnövekedésről ne is beszéljünk! De addig, amíg Magyarországon erre nem jönnek rá az emberek, addig nyilván méltán lehet idézni a Causescu-i időket,mely szerint:"azért nincsen pecsenyétek,mert örökké pecsere-ztek! Pecsere= éljen! ??!!”
 • 32. keka 2009. május 28. 12:35
  „Így csinálja az Árkád Brnoban (Csehországban):

  http://www.ujszeged.hu/images/brno1.jpg

  ... És ezt a szörnyet szánja nekünk homlokzatul, Szegedre:

  http://www.ujszeged.hu/images/arkad2dij.jpg

  Brnonak juthat szép...”
 • 31. oszama 2009. május 28. 12:23
  „Az épület össz alapterülete 98 - 100.000 m2. Ebben benne van a 3 szintes mélygarázs és a kiszolgáló területek is. Aki fanyalog mert válság van és mégis épülnek ilyen épületek annak +jegyezném h a válság kezelésének több megoldása lehet. Itt az ésszerűbbet és a gyorsabbat alkalmazzák. Pénzt fektetnek be h az majd pénzt "szüljön". Ebből látszik nem mindenki úgy gondolkozik h ha válság van csak a megszorítás lehet a +oldás. Egy ilyen építkezés nem kevés munkahelyet segíthet át a válságon sztem. Aki az építőiparban v a kereskedelemben dolgozik nem hiszem h fanyalog egy ilyen munkalehetőség láttán, v ha igen akkor az nem nagyon szeret dolgozni.”
 • 30. Hegyenjáró 2009. május 28. 12:21
  „Bár én magam nem lelkesedem a projektért, de azt is el tudom képzelni, hogy sokan vannak, akik örülnek neki. A problémám alapvetően a megvalósítás módja és kommunikálása.

  (1) A képen bemutatott látványterv némi aggodalommal tölt el. A látható falrész előtt ugyanis most termetes japán akácok állnak. A Közgyűlés 21/2007 (VII. 09.) rendelete szerint ,,a Londoni körúton, a Rigó és a dr. Boross József utcában a meglévő fasorokat megszüntetni nem szabad. A szükség szerint kivágott fák pótlásáról megfelelően gondoskodni kell minimum 16-18 cm törzskörméretű új fák telepítésével". Persze ez a pótlási kritérium sem túl erőteljes, de legalább valami. A terv viszont ettől eltérni látszik.

  (2) A cikk szerint a beruházó kötelezettséget vállalat arra, hogy ,,a Rigó és a Boross József utca sarkára játszóteret épít". A fenti rendelethez a Közgyűlés alig egy hónappal később fűzött egy apró kiegészítést: ,,a tervezett közpark (játszótér) kialakítása ütemezetten is végezhető, nem feltétele a használatbavételnek" (azaz a beruházónak semmilyen határidőt nem szabtak a játszótér kialakítására, az épületek használatbavétele anélkül is engedélyeztethető).

  (3) Amiről beszélünk, amúgy is nevetségesen kicsi terület. A teljes tömb kirívóan nagy arányban, 95%-osan beépíthető. A be nem épített 5%-nak is csupán a felét kell parkosítani (szintén a fenti rendelet).

  (4) A plázák és általában az újonnan nyíló kiskereskedelmi egységek összességében nem igazán teremtenek munkahelyet (főleg nem több százat). Egy plázában megnyitó üzletek, vagy már korábban is működtek és átköltöznek ide, vagy a korábban máshol vásárló emberek átcsábításával tudnak megerősödni. Ez pedig azt jelenti, hogy más üzletek forgalma csökkenni fog, máshol munkahelyek szűnnek meg.”
 • 29. Gaben07 2009. május 28. 11:38
  „Nem tudom miért fikázzátok állandóan a Szeged Plaza-t. Igaz, hogy már régóta fel van álványozva de már pár hete újra el kezdtek dolgozni a munkások, remélhetőleg most már befejezik a felújítást, bent meg épül a mozgólépcső. A Búvár-tó teljesen rendben van, folyamatosan karban tartják, irtják a nádat, nyár közepén se olyan büdös mint a Zápor vagy a Vértó. Nem kötelező a Plazaban vásárolni, én moziba járok oda, a könyvesboltba és néha valamelyik kávézóba. Szerintem jó hely, ingyen wifi is van.”
 • 28. Zs 2009. május 28. 11:23
  „A Napfényparkban eddig 2-3-szor voltam, de majdnem féltem az ürességben, a Tisza-centert még meg se kerestem, a Pláza meg kritikán aluli a márványtalanított-felállványozott mivoltában a mocsárparton... :))
  A Plázás cuccok egy részét - nők mondták, nem én jöttem rá!! :) - meg akár töredékéért megtalálod a város más pontjain...
  Nem a belváros, hanem a mohó város ássa a gödrét...”
 • 27. makákó 2009. május 28. 10:50
  „Lenne fizetőképes kereslet, ha lenne választék. Az összes ismerősöm Pestre, Kecskemétre, Bécsbe jár ruhát venni, mert a Plázában gagyi van relatív drágán. Egyetlen márkaüzlet van, a többi bóvli. Ne felejtsük el, az Árkád vonzáskörzete Szerbia és Románia is! Ott viszont tényleg van vásárlóerő. A Napfény park és a Pláza is szerbekkel van tele. És nem a csóró kolbászvásárlókkal.
  Mellesleg a Plázának már előre kellene menekülnie, nem pedig hátra. Lassan elsüllyed a tóban (bocsánat, mocsárban)!
  A belváros meg saját magának ásta a gödrét. Minek bérelne ott üzletet egy neves márka, ha kétszer annyiba kerül, mint az Árkádban, és parkoló sincs, de kifizettetik a parkolóhely megváltást négyzetméter után. Aztán bajlódhat a műemlékesekkel, ha be akar rakni egy plussz konnektort.”
 • 26. xene@freemail.hu 2009. május 28. 10:42
  „Azt elfelejtitek sokan, hogy Szeged közel van a határhoz. Jönnek ide szerbek, románok, meg még ki tudja kik....Szegednek ez tényleg sok lenne, de nem egyszer látom a külföldi jelzésű autókat dugig megrakva...”
 • 25. Kraftwerk 2009. május 28. 10:38
  „Valaki ezért a baromságért megint nem kevés pénzt tett-tehetett a zsebbe...................
  De amúgy nincs Magyarországon korrupció..........ááááááááááááááááá.....”
 • 24. Kraftwerk 2009. május 28. 10:36
  „Húúúúúúúúúúú de nagy gazdasági válság van!!!!!!?????
  Kell is nekünk nagyon,még egy plázaszerű pár év alatt összeomló,összetákolt plázacicás kupleráj,ami az első héten még nagy szám lesz,utána már a kutya se fog odamenni....................:))
  Mert én biztosan nem.................Az tuti..........
  Nem kell messzire menni,csak meg kell nézni a Plázát,a Tisza Centert,meg a Napfényparkot.......
  A Pláza lassan összeomlik olyan pocsék,a Tisaz Centerbe szinte csak az megy be,aki a T-Homenál akar valamilyen ügyet elintézni,a Napfényparkban is láthatóan nagyon kevesen vannak,és folyamatosan ott is cserélődnek az üzletek........
  Nahát,ennek is aztán sok értlem lesz,már előre látom .........
  De talán egy dologra mégis jó:A sok ráérős agyonfoglalkozatott emberke,majd odajár kávézni meg beszélgetni napközben.....A plázacicákról meg nem is beszélve.......”
 • 23. joy 2009. május 28. 10:28
  „<moderálva off>”
 • 22. joy 2009. május 28. 10:25
  „[21] pintyőke!
  Önnek nem mondta anyucikája, hogy a rágalmazás, hazudozás csúnya dolog?
  És azt tudja-e, hogy a bűn elhalgatása, bűnpártolás, a,it a törvény büntetni rendel?

  Márpedig, ha van igaz a sejtetése mögött, akkor feljelentést kell tennie a rendőrségen, ügyészségen, különben bűnpártoló bűnrészes, hapedig csak hazudik, azért követ el bűncselekményt ilyen írásokkal!

  Egy fejlődő-épülő-szépülő városnak nem ellenzéke, hanem ellenséfe az ilyen -önhöz hasonló- senkiházi gyüttmöntek serege!
  Szégyeljék magukat rágalmazó- város gyalázók!
  :o(”
 • 21. pintyőke 2009. május 28. 09:35
  „Kedves Klárika!
  Maga sem hiszi el, amit ír, apropó, mi az hogy most nem említi meg Ujhelyit?
  Ön egy bértollnok, nem is a DM fizeti, hanem Botka. Maga írja a Tükörbe az összes nyalis cikket, és ha felüti a fejét egy-egy civileket izgató (pl. műemléktípusú épületrombolás) ügy, maga a szelep, a magyarázó.
  Csak én is ki akartam engedni a gőzt.
  A SZVSE ügyben is ön simított, a ligetfürdőnél is, a Mars térnél is előfordult a neve. Van tükör a lakásában????

  Ja, az ECE a Szetey féle kosárcsapat potenciális szponzora, épp mint a Szeviép. Ezekről csak jót, bármi lesz is.”
 • 20. joy 2009. május 28. 08:50
  „No, végre valami jó hír!
  A Bakay kisélesítése?
  És a fákkal mi lesz?
  Kellene buszmegálló a körúton elé, és egyúttal a teljes Nagyköeúton meg kellene végre csinálni az egységes busz-bicikli sávot végig, normálisan, mert ami most van az borz alom.
  Lehetetlen, hogy Szeged egyik legforgalmasabb, intézményekkel, üzletekkel teli útvonalát nem lehet kerékpárral emberi módon használni.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

23 gyógyszertár ügyel Szegeden

Szeged - Az orvosi ügyelettől számított nagyjából 2 kilométeres körön belül található 23 szegedi patikát jelölte ki ügyeletesnek az ÁNTSZ. Tovább olvasom