Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Összenézett a rénszarvassal a zsombói bringás

Radvánszky János 5000 kilométer és 50 nap tekerés után pénteken érte el Európa legészakibb pontját, Nordkappot. Összesen 8000 kilométer után július közepére tervezi a hazatérést.
5000 kilométer és 50 nap tekerés után pénteken érte el Európa  legészakibb pontját, Nordkappot Radvánszky János. A zsombói bringás hóban, szélben próbál helytállni, de útján magyar vendéglátók és a mogyoróvaj segítik. Összesen 8000 kilométer után július közepére tervezi a hazatérést.

Tervei szerint ma este éri Nordkappot a zsombói Radvánszky János, aki 50 napja indult útnak, hogy kalandvágyból eltekerjen Európa legészakibb pontjára. Épp a Samu család és Tóbiás kutya vendégségében lángosozott, amikor elértük: útján ugyanis magyar családoknál, barátoknál, vadkempingezve vagy kanapészörföléssel talál szállást.

Összenézett a rénszarvassal a zsombói bringás. Fotó: DM (galéria)

– A családom és a barátaim a legnagyobb hiánycikk, de nem olyan hosszú kirándulás ez, hogy tartós honvágyat érezzek – mondta a kalandor, akit kárpótolnak vendéglátói. – A helyi konyhák finomak, sok a magyaros étel is, így alig fogytam. Bevallom, jóltartanak. Egy izmosabb tekerés alatt ledolgozok 6-7 ezer kalóriát, így a mogyoróvaj, a fehér kenyér és a kétszersült állandó társaim – magyarázta, hogyan próbál „gazdaságos" módon utazni, de akadtak szegedi támogatói is.

Mégsem kényelemben telik a bringás útja, mindennap legalább 100 kilométert teker, és – az északi sarkkört átlépve – egy ideje a szélsőséges időjárási viszonyokkal is számolnia kell. 10 fok alatti hőmérsékletben, havazásban, esőben, szélben kell célba érnie. – Az extrém kondíciók is tapasztalások, mégis az autók, és az olykor kátyús utak okozzák a legtöbb kényelmetlenséget. Izgalmas állandó összeköttetésben lenni a természettel, benne lenni a mindenségben. Látom a kulturális változásokat is, a tájban élő embert, felfedezem a magam módján a környezetet – számolt be a bringás élményeiről, de napjai kalandoktól sem mentesek. A dán vidékeken haladva például vízre lett volna szüksége, de se boltot, se éttermet nem talált.

Összenézett a rénszarvassal a zsombói bringás. Fotó: DM (galéria)

– Kong faluban leszólítottam egy kutyát sétáltató családot, mert csak ők tartózkodtak a szabad ég alatt rajtam kívül. Vizet kértem tőlük, beszélgettünk, majd vendégül láttak. Később a svédországi Gällivaréből éjjel egykor indultam el biciklivel. Mivel ott nyáron éjszaka is világos van, napsütésben kerekeztem Kiruna felé, egy esetlenül baktató rénszarvassal is összenéztünk – mesélte Radvánszky János, akinek a feleúton fekvő cél közelében már a hazautat is tervezgetnie kell. Nordkapp után kicsit stoppolni fog, de a balti államokból biciklivel fog visszatérni hazánkba. Úgy tervezi, július 17-én ér a fővárosba, onnan további két napot teker Zsombóig. Ezen a szakaszon bárki csatlakozhat hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háry János, a szabadtéris Superman

Béres Attila vezetésével megtartották a Háry János olvasópróbáját Budapesten. Tovább olvasom