Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Összeomolhat a betegszállítás

Szeged - Továbbra sem oldódtak meg a betegszállítással kapcsolatos gondok Csongrád megyében. A szakember szerint jelenleg Szegeden a legszervezettebb a szállítás, Makó és Vásárhely körzetében viszont még a háziorvosok is a taxit ajánlják. Ha nem nő a finanszírozás, tavaszra összeomolhat a rendszer.
Januártól a betegszállítási feladatokat különböző magáncégek végzik, a mentők már csak a sürgősségi ellátáshoz riaszthatók. Csongrád megyében öt szolgáltató összesen tizenhét járművel látja el a betegszállítást – folyamatos gondokkal.

– A ránk hárult többletfeladat megoszlása nagyon vegyes, de Szegeden van olyan cég, amelynek kocsijai közel 180 százalékkal futnak többet, mint korábban. Mégis a szegedi szállítás mondható a legszervezettebbnek. A legnagyobb gondot a fekvő betegek és hordszékes ülő betegek fuvarozása okozza – tudtuk meg Tanács Róberttől. A megyei betegszállítást irányító Nüke Kft. vezetője szerint ennek oka részben a járműpark megoszlása: jelenleg többségben vannak az ülő betegek szállítására alkalmas kocsik, noha nagyobb az igény fekvőbeteg-szállításra. Egy ilyen speciális jármű naponta legfeljebb 10-12 fekvő beteget képes elvinni.

Fejlesztésbe, beruházásba azonban egyelőre nem fognak, a rendkívül alacsony kilométerpénz miatt ugyanis így is ráfizetéses a betegszállítás. Sőt: ha február közepéig nem nő a finanszírozás mértéke – amit a szaktárca a hírek szerint a jelenlegi kilométerenkénti 84-ről 50 forintra csökkentene –, a magáncégek kiszállnak a betegszállításból, vagy csődbe jutnak. Ez a vezető szerint tavaszra a betegszállítás teljes összeomlását eredményezi.

A rendkívül alacsony kilométerpénz miatt ráfizetéses a betegszállítás.
Fotó: Schmidt Andrea

Egyelőre azonban még működőképes a szolgáltatás – legalábbis a régiós ÁNTSZ januári vizsgálata szerint. A hatóság rendben találta a szolgáltatók zöménél a személyi és tárgyi feltételeket, ahogyan a hat telefonvonallal működő, nonstop irányítóközpontot, a három műszakos szállítást is. A kialakult gyakorlat szerint általában hajnaltól reggelig az ambulanciákról szállítják el a pácienseket, reggeltől délig szakvizsgálatokra viszik, kora délutántól pedig a kórházi osztályokról szállítják haza őket.

Úgy tudjuk viszont, a Makó és Vásárhely térségét ellátó, Bács-Kiskun megyei székhelyű Gól-Diatrans kft. gyakorlatilag csak művese- és onkológiai kezelésre visz betegeket – az általános betegszállításból teljesen kivonta magát. A 36 járművel rendelkező cégnek csupán három kocsija fut Csongrádban, de fekvőbeteg-szállításra azok sem alkalmasak. A területi ellátási kötelezettségük rendelet szerinti betartására viszont csakis a szakhatóságok kényszeríthetnék a renitens céget, információnk szerint ezt eddig még nem tették meg.

Családi autót, taxit ajánlanak

– Nagyon nagy problémák vannak a betegszállítással. Naponta fordul elő, hogy a kijelölt szolgáltató nem megy a betegért vagy telefonon nem is érhető el – közölte Grezsa István vásárhelyi háziorvos. Ha mégis felbukkan egy betegszállító, annak nincs helyismerete, ami a tanyavilágban elengedhetetlen lenne. A pácienseknek inkább azt ajánlják: valamelyik családtag hozza-vigye őket vagy üljenek taxiba – az biztosabb. Sánta Sándor makói háziorvos szerint is rengeteg utánajárásba és időbe kerül, mire elszállítják a betegeket megfelelő vizsgálatokra. Szerinte azonban türelemmel kell lenni, amíg „beáll" a rendszer. Addig ő is a családi autót és a taxit ajánlja végszükség esetére.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. E-Medve 2008. február 13. 00:49
  „Menetközben megoldottuk a dolgot. Hétfőn sikerült bejutni. Kellett hozzá egy kevés leleményesség.”
 • 24. anonym 2008. február 09. 20:30
  „Cecília !
  Hogy te milyen művelt vagy! !A szavaidból ítélve ,nálad nagyobb szadista nem hiszem hogy van hazánkban ! Uszítasz ,gyűlölködsz , de te a harcban elszaladnál .Azt várod ,hogy egyik magyar a másikat üsse? Szégyeld magad !Ha rád jön a roham, verd inkább a fejed a falba, hogy kijózanodj ! !”
 • 23. S.Grandpierre Cecília 2008. február 09. 19:14
  „Szadista állatok! Mert szebbet még irodalmi nyelven sem lehet már mondani azokra, akik fentről ezeket a törvényeket hozzák. Persze ők közben a közpénzen, dúskálnak a javakban. Magyar emberek, mikor ébredtek már fel? Ne engedjük így tovább! Az idegenszivűek várnak a helyünkre! Mi meg szenvedjünk mégjobban? Luxusautókkal járkálnak a magánklinikáikra, avagy külföldön gyógyíttatják magukat a kormány tagjai? Csak maradnának ott örökre, vagy az agyukat is helyrehozathatnák, de talán már késő, hiába jő a beteghordó értük. Az agyuk már halott régóta!!!”
 • 22. E-Medve 2008. február 09. 14:12
  „Saját tapasztalat: kb. másfél hete volt bokatörésem. Még vagy 5 hétig nem állhatok rá. Tegnap lett volna varratszedés. Meg is jelent a betegszállító (háziorvos rendelte). A manus kb. 170 centi magas, 60 kiló. Én meg csak egy kicsit nagyobb. A negyedikről kellett volna lebandukolnom (lift nincs). Az OMSZ ezt korábban az egyik ismerősnél flottul megoldotta. Most szétvált a mentés és a szállítás, nekem meg még megvannak a varrataim.

  A betegszállító engem kérdezett, hogy hogyan oldjuk meg? Erre én: hát nektek van gyakorlatotok. Hát nincs. Találja ki a kedves beteg. Mentő akkor jár, ha rosszul vagy. Betegszállítás akkor jár, ha járóképes vagy. Ha a kettő közé esel, akkor meg így jártál.”
 • 21. faxkivan 2008. február 09. 00:19
  „Még jó hogy nem több biztosítós modellt vezetnek be de ti azért közdjete ellen bőszen. :)

  A casco biztosítást, a telefon szolgáltatást, stb. nem az állam nyújtja pedig régen nem volt más lehetőség mint menni az Állami Biztosítóhoz és a MATÁV-nál két-három évig várni a vonalat. Elfelejtettétek?! Nem kicsit lett jobb a helyzet hogy az állam elhordta az irháját ezekről a területekről: telefonvonalat 3 nap alatt kaphatsz, casco-t meg 38 egymással versenyző (árban és szolgáltatásban) biztosító kínál és kinyalják a seg.edet is csak náluk köss cascot.

  Az állami egészségügy egy nagy szar- ti nem látjátok? Ne dőljetek be a demagógiának, ébresztő, ne akarjatok állami biztosítót mert az már bebizonyította hogy korrupt, költséges és a sok ide-oda kapcsolódás miatt nem képes az orvosi és gyógyszergyártói korrupciót felszámolni csak elkeni a bajokat. Mára odajutottunk hogy a befizetett TB-ből a kórházak lopnak, olyan műtéteket számolnak el amiket el sem végeztek valójában. EZT AZ ÁTLÁTHATATLAN rendszert véditek egy népszavazással? MINEK? KINEK JÓ EZ AZ ELLENŐRZÉS NÉLKÜLI sziszténa a benne jól megélő orvoson kívül és a halára gazdagodó gyógyszergyártókon kívül?”
 • 20. anonym 2008. február 08. 23:53
  „Dundika!
  Megállapításom van.Maguknak csak " egy dolog "amit Mikola nyilatkozott a sajtónak ! Ha van ideje végrehajtani " jó cselekedet !M egjegyzem : érdekes, hogy úgymond az EU is 2004-ben /maga szerint /gyűjtötte össze a tapasztalatokat, akkor miért állította ,Mikola kész tényként az egészségüggyel kapcsolatos tervezetét a nyilvánosság elé?
  Akkor "hozsanna " jónak tartjuk , most meg szidják, mint a bokrot ! Nem mondom ,hogy hibátlan , de maga is tudja,hogy a régi szerint nem maradhat!
  Kérdésem nincs !”
 • 19. Kolompár Rómeó 2008. február 08. 22:53
  „Egalité: állok elébe az öngondoskodásnak. De akkor ne tessék az összes bérköltségem 70%-át, aztán a nettómból lenyúlt áfát, jövedéki adót, stb-t lenyúlni azért, hogy ezért semmit ne kapjak.

  De öngondoskodás + közös felelősségvállalás (= mi elkúrtuk, ti meg fizettek) együtt nem megy!”
 • 18. anonym 2008. február 08. 20:24
  „Lilla
  Ezt 2001-ben nyilatkozta !Nem vezette be, mert nem volt rá ideje a 2002-es választási végeredmény miatt! Ne mosd össze Horn és Gyurcsány kormányzás éveit ,mert közben volt a Fidesznek 1998-2002-ig négy éve , amikor " tenni " akart ", ez ügyben .OLVASD el a cikket ! Ne nézd egyoldalról a dolgokat!
  Társadalmi közmegegyezésről írsz ! Énis azt kérdezem Tőled most akkor hogy is van?”
 • 17. Dundika 2008. február 08. 20:17
  „Egy dolog, hogy mit mondott Mikola 2001-ben, az EU is 2004-ben gyűjtötte össze az egészségüggyel kapcsolatos tapasztalatokat.
  Az Európai Unió által támogatott 2004-es OECD tanulmány következtetése az volt, hogy az állami, központi adó-finanszírozású egészségügyi rendszerek a társadalmi esélyegyenlőség megtartását segítik, működési költségük a legkisebb, makrogazdasági hatékonyságuk pedig a legjobb.
  Van még kérdése Anonym?”
 • 16. Lilla 2008. február 08. 20:07
  „Anonym!
  Az egészségügy EU mértékhez közelítése nem az egészségügy teljes privatizálását és a nem a több-biztosítós rendszer bevezetését jelenti. Bevezette Mikola úr a több-biztosítós rendszert? Az SZDSZ még mindig szocialista viszonyokról beszél. Ha ez így van, akkor mit csinált az MSZP-SZDSZ koalíció Horn Gyula 4 éve és Gyurcsány 6 éve, összesen 10 év alatt?

  Ez is az ominózus MSZP Országos Elnökségének állásfoglalásában található (1999):

  ,,A versenyző több-biztosítós rendszer egy éve lebegtetett különböző variációinak közös hibája, hogy elkerülhetetlenül aláaknázzák az esélyegyenlőséget és a társadalmi szolidaritást."

  ,,Tekintettel arra, hogy az egészségügyben uralkodó viszonyok jelentős mértékben befolyásolják a lakosság életminőségét, csak rendszerű, következetes, kiérlelt koncepción nyugvó, társadalmi közmegegyezéssel szentesített korszerűsítésnek van létjogosultsága."

  Hol van a társadalmi közmegegyezés?”
 • 15. anonym 2008. február 08. 19:45
  „Még ami kimaradt Lilla : a Délvilág 2001-es számában !”
 • 14. anonym 2008. február 08. 19:31
  „Lilla !
  Te tudod -e , Mikola hogy nyilatkozott 2001. június 8. án , Vásárhelyen tett látogatásakor a Fekete Sasban?
  Ajánlom olvasd el! A cikk címe : Az egészségügy súlyos örökségei . Beszélt a 12 lépcsősre tervezett programról, Melynek célja, hogy az eu. mértékhez közelítsék az eg.ügyet.Miként mindenkit érdekeltté tenni az e.ügy fejlesztésében " hogyan lehet ELADHATÓVÁ TENNI a már említett programot" Ezt, mind Mikola mondta. Ezt tudtad?”
 • 13. Cc 2008. február 08. 19:25
  „Egalité te olyan hülye vagy, hogy mutogatni kellene, de egyedül vagy a jelek szerint. A méltóságos állambácsi tán lottón nyeri a pénzt, vagy az adónkból??? A magánbiztosító, meg 2% haszonért kinyalja a beteg valagát? Hogy a mangalicaágnes gyógyítson tégedet.”
 • 12. Holler Ferencné 2008. február 08. 19:04
  „Ez már röhej, ami ebben az orszában folyik. Csak egyszer megérnénk már végre, hogy mindazok, akik felelőssé tehetők a kialakult helyzetért, rákényszerülnének arra, hogy várjanak naphosszakat a betegszállító autóra, meg úgy egyébként mindenre, SZTK, műtét, stb. Gondolom, hogy ezekről a gondokról tapasztalatuk nincs sem nekik, sem családtagjaiknak, csak pof.....ni tudnak!”
 • 11. Lilla 2008. február 08. 18:55
  „Egalité! Tudod-e hogy kik állították 1999-ben a következőket:

  ,,A kormány a háziorvosi rendszer teljes privatizációját hírdette meg, a miniszterelnök egyik legutóbbi nyilatkozata szerint már a teljes rendszer privatizációját is fontolgatja, jóllehet a kormányprogram - helyesen - még csak a non-profit alapon működő szervezetek létrehozását célozta."

  ,,A biztosítók nem a betegekért, a bevételekért versengenek. Ettől nem lesz jobb a betegeknek, de nem csökkennek, sőt nőnek az egészségügyi kiadások, igaz, hogy elsősorban a magánkiadások"

  Elárulom, hogy az MSZP!”
 • 10. egal 2008. február 08. 18:15
  „Sem gazdaságilag,sem mentalitásban még nem tartunk ott, hogy az állam kivonuljon az eü.-ből.”
 • 9. Egalité 2008. február 08. 17:57
  „Egal: az önálló öngondoskodással mi a baj? A jövő úgyis ez nem pedig a Méltóságos Állam Bácsitól várni a mannát, a pénzt, a segélyt, az ingyen ebédet, ingyen iskolát, a magas színvonalú ingyen ellátást és klimatizált mentőautót. Magyarország sem kivétel, megyünk azon az úton mint a németek, csehek, franciák: az egészségügy drága játék és zsebbe nyúlós dolog lesz, jobban mint valaha.

  Nő az emberek életkora + drágább az ellátás és a géppark + nő az elvárt színvonal = az államnak fizetett járulék nem elég arra amit szeretnénk. Lehet sajnálkozni, ábrándozni, és bedőlni a demagóg hitegetéseknek hogy ha az államé marad az egészségügy és fogjuk egymás kezét attól minden szép és jó marad mint Kádár idejében de ez kamu, amit ne vegyen be senki. Ha úgy is lenne akkor max. együtt zuhanunk a kút fenekére.”
 • 8. egal 2008. február 08. 17:41
  „Amíg az OMSz feladata volt a betegszállítás,addig minden flottul ment. Itt Szegeden, de gondolom, másutt is. Taxi díja, vizitdíj, ismét taxidíj. Persze, az államnak ez tetszene ! Liberális elv=öngondoskodás.”
 • 7. Palkó 2008. február 08. 16:56
  „"Gyilkos" Ágnest már bíróság elé kellett volna állítani!”
 • 6. sevenof9 2008. február 08. 16:29
  „ugye feltunt mar,hogy a minimalberesek nem fizetnek a keresetukhoz merten fair adot? ugye feltunt mar,hogy a kormany az ado/TB- fizetes alol kinembujni tudo retegeket sarcolja,mikozben (mivel a sajat koreiben kellene szetrugni picsakat) a vallalkozokat beken hagyja?”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb baleset, több hamisítás

Szeged - Az országos vezetés jónak minősítette a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tavalyi munkáját annak ellenére, hogy nőtt az ismertté vált és a százezer lakosra jutó bűncselekmények száma. Tovább olvasom