Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Összevesztek az asztalon, később meghalt az árus

Szeged - Meghalt egy 82 éves árus a Mars téri piacon. Szombat reggel összeveszett egy asztalon egy másik őstermelővel, később rosszul lett. Az eset ismét rávilágított a tarthatatlan helyzetre: az erősebb árul jobb helyen. A piacvezetés a rendszer reformján dolgozik.

Tegnap délelőtt még mindig a szombat hajnali tragédia volt a téma a Mars téri piacon. Egy idős, 82 éves árus reggel fél 6-kor összeesett, a kiérkező mentők pedig nem tudták megmenteni az életét. Sokak szerint a történtekhez egy korábbi incidensnek is köze lehet: a bácsi előtte veszett össze egy asztalon egy másik árussal. Végül a nyugdíjasoknak fenntartott részen csináltak neki helyet. Nem sokkal később elindult valahová, a bejárat közelében azonban összeesett.

– Vitatkoztak, de ez itt mindennapos – legyintett Robi, aki látta az eseményeket. Elmondta: az öreg jókedélyű, vidám bácsi volt. Miután kipakolta a másik asztalra zöldségeit, viccelődött a körülötte állókkal. Nagyon sajnálta az idős embert, aki árult már közvetlenül mellette is. – Fél órán keresztül küzdöttek érte a mentők – mesélte.

Átalakítják a rendszert

 A rendszer tényleg nem tökéletes: a hajnali futkosás balesetveszélyes, balkáni módszer – fogalmazott Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető helyettese. – Közben éppen a kistermelők védelme miatt vagyunk kénytelenek ezt a rendszert fenntartani, ők csupán a feleslegüket akarják értékesíteni. Február óta azonban komolyan foglalkozunk a rend átalakításával, néhány ötlet már van is erre. Ezek még nem kiforrottak, ráadásul mindenképpen szeretnénk egyeztetni a kereskedőkkel is. Az első lépést már megtettük: 30 új asztalt állítottunk be, kifejezetten az idős árusoknak, akiket ráadásul a „futók" előtt előre be is engedünk. Idén már nem volt tettlegesség és bekötött fejű árus – talán a kereskedők is látják, igyekszünk mindenkinek helyet adni.

A tragédia ismét rávilágított az évek óta létező problémára: a Mars téri piacon farkastörvények uralkodnak. A nem bérelt asztalokért minden hajnalban ölre mennek: az pakol oda, aki gyorsabb, erősebb. A legnépszerűbb helyek a kintiek, a buszmegállóktól induló és a bejárat két oldalán vezető sor például ezért foglalós. A tragédia is itt történt. E sorokon a leggyakoribbak a tettlegességig menő viták, a bekötözött fejű árusok.

– Elvileg ezekre az asztalokra bárki lepakolhatna, de meg lehet nézni: mindig ugyanott, ugyanazok árulnak. Más nem is mer a helyükre beállni – jegyezte meg Zoltán, aki éppen ezért nem is itt, hanem a csarnokban, bérelt helyen árul.

– Akinek nincs annyi áruja, hogy ki tudja fizetni a bérleti díjat, nem marad más választása – panaszkodott Rózsika, aki nyugdíjasként esélytelennek érzi magát egy-egy erős piaci napon. – Egyszerűen nem engednek oda az asztalokhoz bennünket. Ha hajnali 4 órakor nem állunk itt, csak abban bízhatunk, hogy egy másik kicsi árus mellé lepakolhatunk, mert üres hely pénteken és szombaton nincs.

Amikor a megoldási javaslatokat kérdeztük az árusoktól, tanácstalanul vonogatták a vállukat. Ha csak bérelt helyek lennének, a viták megszűnnének, viszont azok, akik csak az otthon megtermelt felesleget hozzák ki, kiszorulnának. – Talán a „kicsiknek" több helyet kellene biztosítani, no meg azt a rendszert kellene felszámolni, hogy aki asztalt bérel, több helyet foglaljon el – ötletelt Ibolya. – Mert persze kifizetik ők azt napidíjban, de ezzel is másoktól veszik el a helyet.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. BabócsaiEugénia 2011. augusztus 11. 18:53
  „Szegényke. :(”
 • 58. ezustbeka 2011. május 16. 19:55
  „Miska bácsi szomszédunk volt:((( Aznap hajnalban az édesanyámmal együtt mentek a Mars tér felé. Miska bácsi még viccelődött is, hogy lassan elfogy az áru amit kivinne a piacra, úgy hogy most megy utoljára....így is lett :(((”
 • 57. info 2011. május 15. 20:37
  „Leegyszerűsödik a megoldás, ha mindenki fizeti az asztala árát,előre megváltva! hosszabb rövidebb időre, ha az lesz a szabály, hogy az időseket engedik előre az összes öreg előkerül a családokból.Természetesen ez nem jogos. Akik az otthon megtermelt felesleget árulnák(amit a nagybanin vásárolnak meg) legyen külön helyen való besorolásuk, de asztalról csakis, de ne a parkolók területén a földön, ez abszurdum és undorító.Aki onnan árul mind megbüntetni és kész. Nem azért épült a piac, hogy ugyanott folytassák ahol abbahagyták a fölállást. Az elmúlt héten pl. láttam még füstölt szalonnát is az egyik asztalon, ez ugyebár azért nem a megtermelt zöldségfélék közé tartozik. Na ezért harcolnak annyira?”
 • 56. nagypappa 2011. május 13. 04:52
  „Sorsolás...
  Reggel nyitás előtt lehet jelentkezni Pl- ezer Ft ellenében egy asztal napi használatára. Pl. negyven asztal van, akkor van annyi számozott golyó is. A jelentkezők számával azonos mennyiségű számozatlan golyóval kiegészítve a kezdődik a sorsolás. Akinek számozatlan golyó jut az a piac bármelyik üres asztalát használhatja azon a napon. Ezzel elkerülhető a mostani gyakorlat miszerint nyuggerek rohannak hajnalban BÉRBE!! asztalt foglalni.
  Gondosan ügyelni kell, hogy a golyók egyforma hőmérsékletűek legyenek!”
 • 55. saturnus 2011. május 12. 11:24
  „Maffiát el kell takarítani a picról,vagy itt is a Józsefvárosi maffia kezében van a piac? Két hét mulva rend lessz! Ki is mondta?”
 • 54. Szilviusz 2011. május 11. 21:34
  „31. Damokles 2011.05.10. 19:36:

  Én már cak annyit láttam mikor kiértem a Mars térre, hogy ott az esetkocsi és nem csinálnak semmit a mentősök, később értesültem hogy mi is történt.A biztonsági őrök állítólag a közelben voltak és amikor összeesett a bácsika senki nem próbálta meg megmenteni az életét csak körbeállták míg jött a mentő. Talán ha akkor cselekednek akkor még ma is élne.”
 • 53. Morpheus_RexXx 2011. május 11. 16:22
  „52. nagypappa 2011.05.11. 16:16
  A jegy igazolványra való kiadása és ennek rögzítése egyfajta jelenléti naplóban, máris megnehezítené :)
  Asszem, a piac jó irányításához jó könyvelő kell és értelmes ember... nem doktori vagy pártkönyv ;)”
 • 52. nagypappa 2011. május 11. 16:16
  „A reggeli sorsolás működhetne, betudva, hogy a nepperek ebben az esetben is trükközni fognak.”
 • 51. állatbarát2 2011. május 11. 10:22
  „családunknak volt egy ismerőse, aki társasházban lakott. Összeveszett a szomszédjával,aki fél órán belül agyvérzésben elhunyt. Rávarrták, hogy miatta következettbe a szomszéd halála,s éveket ült ezért.”
 • 50. némakacsa 2011. május 11. 09:45
  „22-23. online 2011.05.10. 17:10

  "21. Köszönjük szépen, ez eszünkbe sem jutott, pedig nagyon kényeges...
  pardon,...lényeges..."

  Én is köszönöm szépen "online" igényességet tükröző, a cikkek és hozzászólások nyelvi, stilisztikai értékei fölött őrködő fáradozását.”
 • 49. mediaset 2011. május 11. 07:09
  „Véleményem szerint, nem a biztonsági szolgálatot, vagy a helypénz szedöt kell hibáztatni,
  hanem eltörölni ezt az igazságtalan ""östermelöi " rendszert,ami évtizedek ota gond és felháboritóan igazságtalan.
  Vagy, ha igy is lehet büntetlenül, akkor csinálja mindenki igy,ez az egyik legnagyobb hivatalosan engedélyezett feketegazdaság. Az a hülye aki becsületessen bevall, és fizet.”
 • 48. immi74 2011. május 11. 06:32
  „Jó reggelt mindenkinek! Mindenki a biztonsági szolgálatot emlegeti a mars téri eset miatt! Nos ez elég BAJ!!! Sajnos a mai magyar törvények alapján nem tudnak sok mindent csinálni! Azok az "árusok"akik a kis öregek-nyugdíjasokat elzavarják,azok "zöldségnepperek" semmi közük az őstermelői jogviszonyhoz! Sok idős embert ők bérelnek hogy hajnalonta szaladjanak az asztalokért,a helypénz szedők meg sem merik szagolni a se...üket mert JÓ ISMERŐSÖK!! meg elhúznak ha vita keletkezik,és marad a biztonsági őr! Pedig minden reggelente a helypénzesnek kellene ellenőrizni a jogosultságokat,de ez nem történik meg mert jó a mellékes amit kapnak!-és ez évek óta így megy! És ehez jön a magyar mentalitás hogy minden az enyém másnak semmit,-mohóság ,kapzsiság. A Mars téri piacon csak MAGYAR BEJEGYZETT FÖLDEL RENDELKEZŐ ŐSTERMELŐNEK LEHESSEN BÉRELNI ASZTALT,valamint a fennmaradó szabad asztalokon,meg azok a kisemberek akik a kiskertben 1-2 kosárnyi terméket árulnak! Mert vannak itt ugye más szomszéd országból érkező ŐSTERMELŐ is.”
 • 47. Mogyoró 2011. május 11. 05:10
  „Szerintem egyszerű lenne a megoldás, beszámozni a szabad asztalokat, amik nem béreltek, és mindenki egy számot húzhat, és annak megfelelő helyre megy. 1 árusító hely 1 ember. Így nem lesz marakodás, nem kell egy termelőnek egy egész sort elfoglalni, vagy fizesse meg egész évre a sor árát bérlettel. Így tényleg nem lesz helyük a kis öregeknek, akik ugye nem tudnak akkorát ütni mint egy háromajtós szekrény méretű viszonteladó.
  Arról nem beszélve, hogy sok őstermelőnek kikiáltott emberke földet csak messziről látott és a nagybanin szerzi be az árúját. Ezt azért gondolom mert ugye a narancs, banán, citrom és egyéb déli gyümölcsök őshonosak nálunk, meg a befóliázott uborka is, már eleve fóliával terem a földjén.”
 • 46. nagypappa 2011. május 11. 03:26
  „Kár a biztonsági szolgálatot kóstolgatni.Minden termelő, kereskedő mellé nem lehet egybiztonsági embert állítani. A renitenseket nincs joguk cselekményeikben korlátozni. Vagy szót fogadnak vagy nem.
  Maga a piac elég nagy, csak mindenki a az említett buszpályaudvar előtti sorban szeretne árulni. Ott meg nyilván csak a nagy kutyáknak jut hely. Ezért is kellene a erre a területre licitálással bérletet hirdetni. Így sem úgy sem a kis kosárral érkező termelők jutnak a frekventált helyekre, akkor meg aki annyira oda vágyik, fizesse meg.”
 • 45. Ida 2011. május 11. 00:32
  „Nemcsak a Szegedi piac ilyen, hanem a Hódmezővásárhelyi is. Mi kb. 2 ével ezelőtt korán 5.3o- kor már a piacon
  voltunk, hogy azt a szép /őstermelőként megtermelt, kézzel, csomával leszedett meggyet / árúsitsuk a piacon.
  A piacra még akkor kezdtek jönni az árúsok, de még rengeteg szabad asztal volt.
  Nagysokára rátaláltunk a piacfelügyelőkre, mire ők szép nyugodtan megkávéztak, majd mire szóba álltak velünk, hogy mint betévedt őstermelők hol is tudunk árusítani. Hát mondanom sem kell, hogy hely szinte sehol sem volt, igaz még az asztalok üresek voltak,de monták, hogy bérelt hely- bérelt hely, ide Józsibácsi jön, ide Katinéni stb.Valami elképesztő volt. Mondtam a piacfelügyelőnek hogyha ennyi üres hely van, és mégsincs hely, akkor haza jövünk és kész, majd elteszem itthon a meggyet télire .Ekkor egy isteni ötlete támadt, felajálta, hogy semminek nem nevezhető helyen, ahol már gyümölcsárús sem volt oda lepakolhatunk, és gondolta "próbálják eladni, ha tudják,
  ha pedig nemtudják töbször nem lesz velük bajom", mert úgysem jönnek ide többet.
  Hát igaza lett azóta sem voltunk a Hódmezővásárhelyi piacon. Engem ne nézzen le senki, én nem cigánykodom a helyért, sokkal többre tartom magam annál, nem kérek alamizsnát, nem alászkodom meg.
  Mellesleg aki elment az árunk előtt és bement a zöldség-gyümölcs piacra és visszafele jövet tőlem vásárolta meg a meggyet, mert friss szedésű, kellemes aromájú / nem moniliás , izetlen / árút vásárolt tőlem.
  Az apropó az egészben az volt, hogy amit elvittünk meggyet azt mind el is adtuk.
  Ezt csak tanúlságként írtam le, hogy nem kell az első soron vásárolni, kicsit okosodjon a vevő is, ha tudja, hogy
  a viszont eladók bérlik, vagy éppen kiharcolják az első sorokat, akkor faképnél kell hagyni őket, el kell menni
  mellettük, mintha ott sem lennének, és lehet, hogy észrevennék magukat, hogy hiába pakolnak ők ki az első
  sorokban, ha a vásárló csak megy tovább. Szerintem ehhez sem kell gimnázium, meg felsőfokú végzettség, csak józan PARASZTI ÉSZ!!!!!!”
 • 44. Surranó 2011. május 11. 00:21
  „Béla79!
  Ne hogy azt hidd, hogy egy emberélet is akár változtatni fog ezen a problémán, vagy esetleg emiatt majd megoldás születik.
  :(”
 • 43. Béla79 2011. május 10. 23:41
  „Termelő labdába se rúghat ezen a piacon, melyik termelő az aki minden nap kint tud lenni egész délelőtt, akkor mikor termel? Egyébként a biztonsági szolgálat miért van, régóta mennek már a pletykák, hogy ez egy ilyen hely, de remélem most már találnak megoldást.”
 • 42. danus18 2011. május 10. 23:15
  „"az évek óta létező problémára: a Mars téri piacon farkastörvények uralkodnak" Kérdem én ha már jó ideje ilyen állapotok uralkodnak miért nem sikerült már ezt végre rendbe rakni az illetékeseknek? Van szép új piac persze minden a megszokott régi hangulatban zajlik, ahol egyszerű embereket meg lehet verni fényes nappal a piac közepén, de az a fő hogy a városvezetés el tudja mondani hogy milyen szép is az új piac közben az árusok megdögölhetnek.”
 • 41. lforgo 2011. május 10. 23:13
  „Ez tényleg ilyen maffia szagú, hatalmas adómentes jövedelem egyeseknek, kis munkával adómentesen... Egyesek kisteherautókkal hordják nagy tételben az árut a kis árusaiknak, akik a jó helyekre vannak benyomva és mivel nagyba játszanak, egy olyan apró baki nem fér bele, hogy gyengébb helyre kerüljön az egyik árusuk viszont, meg vannak az ilyen helyzetekre a probléma megoldó embereik. Vagy így vagy úgy nekik lesz igazuk, póriasabban fogalmazva az erősebb kutya....
  De csak azt magyarázzák még el nekem, hogy a tigrisek miért vannak kint, aszisztálni vagy kávézgatni csak?”
 • 40. hellflowerz 2011. május 10. 23:01
  „Miközben a jóllakott biztonsági szolgálat a lábát lógatja, addig egyszerű árusokat levernek mondván a jó helyek az csak a nagyokat illeti meg. Tiszta maffia hangulata van az egésznek, legközelebb védelmi pénzt fognak szedni a nyomorult árusoktól.”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak nyáron javítják a Gutenberg utcát

Karácsony előtt ment tönkre a Gutenberg utca új díszburkolata. A Lófaránál télen kipusztult a sövény. A helyreállítás mindkettőnél várat magára. Tovább olvasom