Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Ostort készítenek, kecskét fejnek a juhásztábor lakói

Ópusztaszer - Birkát legeltetnek, kecskét fejnek és sajtot is készítenek azok a gyerekek, akik a modern városi életet egy hétre maguk mögött hagyták az ópusztaszeri juhásztábor kedvéért. A pásztorok életét élik ők is: bográcsban főtt ételt esznek, és napon melegedett vízzel tisztálkodnak.
Síri csend és állatszag az ópusztaszeri tanyavilágban; a mezőn vágtázó lovak patáinak dobogásán kívül csak a házőrző loncsos kutya ugatása hallatszik. Ebben az idilli környezetben, a modernizált világtól messze töltenek egy hetet azok a gyerekek, akik a kisteleki Kárpátia Kincsesház által szervezett ingyenes juhásztáborba jelentkeztek. Tizenöt, 9 és 17 év közötti fiatal fordított hátat a kényelemnek és a megszokott városi életmódnak, hogy belekóstoljanak a pásztorok mindennapjaiba.

Az ópusztaszeri tanyán kecskékkel, lovakkal, kiscsirkékkel és birkákkal osztoznak a táborozók a tanyán. Sátrakban alszanak, szabad tűzön, bográcsban főtt hagyományos pásztorételt esznek, esténként szárított tehéntrágyával tüzelnek, és napon melegedett vízzel tisztálkodnak az udvari „fürdőkabinban", amelyet kancsóból locsolnak magukra. A szervezők minden munkába bevonják őket: ottjártunkkor éppen kecskét fejtek, és ostort készítettek.

A csikósok, juhászok életével, viseletével is megismerkedhetnek a táborozó gyerekek. Fotók: Veréb Simon (galéria)

– A nyugatról bejött „cowboyérzést" szeretnénk egy kicsit a hazai hagyományok felé fordítani – mesélte Papp László pásztor, a tábor programjainak kiötlője, aki a 35 fokos hőségben is juhászsubában magyarázott a gyerekeknek a hagyományos viseletről. Megtudhattuk például azt, hogy a kék ing azért hasznosabb, mert az „kevésbé koszlik el".

Időközben befutott a hajnalos műszak is: néhányan ugyanis kora reggel óta a szomszédos tanyán őriztek több mint 300 birkát. A 14 éves Bálint András úgy fogalmazott, nem is lehet elmondani, milyen élmény.

– Ezt látni kell! Annyira jó, hogy a birkák nem félnek tőled! – mesélte lelkesen a szegedi fiú.

Kis gyakorlással a kecskefejést is meg lehet tanulni.
Kis gyakorlással a kecskefejést is meg lehet tanulni.
Fotó: Veréb Simon

Bár azt gondolnánk, a nomád körülmények és a pásztorkodás főleg a fiúk számára vonzó, a táborosok között szép számmal találtunk lányokat is. – Nagyon jó ez a sok állat meg növény – mondta a 11 éves Szécsényi Anna. Kérdésünkre, hogy nem hiányzik-e neki a kényelmes ágy és a tévé, kicsit bizonytalanul ugyan, de azt válaszolta: nem nagyon.

A fiatalok péntekig ismerkednek a juhászélettel: az állatok gondozásán kívül többek között magyar tarka gulyát látogatnak meg, sajtot készítenek, és a bőrkikészítésbe is belekóstolnak. A szervezők remélik, hogy közelebb hozhatják a gyerekekhez azt a kultúrát, amelyet lassan szinte teljesen bekebelez a modern világ.

Olvasóink írták

  • 1. Hmmm... 2010. július 07. 18:14
    „Nagyon jo otletnek tartom ilyen taborok szervezeset. Sokkal tobb gyereknek lenne szuksege hasonlo tapasztalatra, mint amennyinek a szulei lehetoseget latnak benne. En nagyon orulnek, ha az unokam is resztvehetne egy ilyen programban, de nekunk meg sokat kell varnunk a gyerek kora miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitáznak a vörös kereszt használatáról

Az emberek többsége az egészségügyi ellátás szimbólumaként ismeri, pedig az a Nemzetközi Vöröskereszt jelképe. Tovább olvasom