Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Ostyát sütnek a püspöki palota alatt

Szeged - Megnéztük Szeged jellegzetes feljáróit alulnézetből. A lépcsők raktárakat, üzleteket rejtenek a múzeumnál és a nagyáruháznál. A püspöki székház aljában ostya sül. A szabadtéri lépcsőzetes lelátója alól elvesztett tárgyak kerülnek elő.
A szegedi püspöki székház főbejáratához négy lépcső vezet fel az Aradi vértanúk teréről, ezeket most újítják fel. Bent 12 lépcső visz tovább az első szintre. A feljáró alól alagsor nyúlik be a 80 esztendős épület alá. Itt működik többek között az egyházmegye százhúsz plébániáját ellátó ostyasütő műhely. Három munkatárs süti mindennap a 10 kiló lisztből és vízből készülő nagy, kerek ostyalapokat, amelyekre a három ötvenesztendős sütőformában különféle motívum – kereszt és Jézus-szimbólum – nyomódik. Ebből az egyszerű tésztából vágják ki kézzel a kisebb és nagyobb ostyákat. Naponta 10 ezer kis ostyát csomagolnak be, ezek változnak a szentmise során Krisztus testévé. Emellett 5-600 nagy alakú ostyát is sütnek, ezeket tartja kezében a miséző pap Úrfelmutatáskor. Azért nagyobb a mérete, hogy a szentmisén részt vevő hívek messziről is jól láthassák.

Javították a belváros jellegzetes főlépcsőjének sérült elemeit is a 30 éves „nagyánál". A 16 fokú feljáró mögött egy nagyjából ezer négyzetméteres raktár húzódik, ami elterül a földszinti eladótér és a Burger-terasz alatt is.
Ostya sül a püspöki székház aljában. Fotó: Frank Yvette
Több mint 10 ezer ostya készül naponta az egyházmegye alagsori műhelyében. Fotó: Frank Yvette

Ez – megírtuk – a Szeged Nagyáruház korszerűsítési elképzeléseinek része, de az ingatlan 10 tulajdonosa nem hozott még végleges döntést róla. Jellegzetes a nagyáruház belső feljárója is; ez volt a város első mozgólépcsője, alatta üzletek működnek.

Városképi találkahely a Móra-múzeum főlépcsősora; a 114 éves közművelődési palota oszlopai alá 24 lépcsőfokon lépkedhetünk fel a kőoroszlánok között, A 15 méter széles feljáró alatt egy háromrészes boltíves raktár rejtőzik. Húsz éve újították fel utoljára; jelenleg is pályázati lehetőségre vár a tárolók átalakítása valamilyen hasznos térré. Az előcsarnok lépcsősora alatt a három évvel ezelőtti renováláskor rendeztek be kávézót.

Szezonális óriáslépcső

Nyaranta a Dóm teret foglalja el Szeged legnagyobb „lépcsője", a szabadtéri játékok lépcsőzetes nézőtere. A nagyjából 60-szor 60 méteres négyzet alakú lelátó teteje három emelet magas, az utolsó sor 10,5 méter magasan ül. A fémszerkezet alá tilos bemenni, rácsok állják útját a kíváncsiskodónak. Nem egyszer beejtenek a nézők ernyőt, mobiltelefont, és ha előadás után szólnak a biztonsági őröknek, elemlámpával megkeresik az elveszett tárgyat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női trend: 40 év munka után csak a család

Csongrád megye - Negyven munkás év elegendő lehet a nyugdíjba vonuláshoz – ha a dolgozó a… Tovább olvasom