Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Őszi bormustra a Dóm téren

Szeged - Már javában építik a Dóm téren az első szegedi Bor tér faházait. Szeptember 14-e és 18-a között 55 borász kínálja majd nedűit az őszi bormustrán. Koncertek és szakmai beszélgetés is szerepelnek a programok között.
Szegeden eddig 17 alkalommal szerveztek borfesztivált tavasszal. A kezdetben néhány borásszal, évről-évre változó helyszínnel induló kiállítás mára Magyarország legnagyobb vidéki borünnepévé nőtte ki magát. A szervező Szegedi Városkép Kft. a májusi borfesztiválon közvélemény-kutatást végzett: a kiállító borászok 60, a látogatók 98 százaléka válaszolt úgy, érdemes lenne Szegeden ősszel is borfesztivált rendezni, amelyre szívesen elmennének. A szervezők ezen felbuzdulva szeptember 14-e és 18-a között őszi bormustrát tartanak a Dóm téren, ahol már javában tart a 80 faház felépítése. A Bor tér névre keresztelt rendezvény a szőlő- és borkultúrát állítja a középpontba: 18 táblán olvashatunk majd arról, hogy Szegeden milyen nagy hagyománya van a szőlőtermesztésnek és a borkészítésnek. A helyszínen egy parasztház is épül, amely bemutatja a borkészítés hagyományos eszközrendszerét. Mindezek mellett minden nap 17.30 és 19 óra között az ÁRKÁD Szeged színpadon szakmai beszélgetések zajlanak.

Már javában építik a Dóm téren az első szegedi Bor tér faházait. Fotó: DM/DV
Már javában építik a Dóm téren az első szegedi Bor tér faházait.
Fotó: DM/DV

A Bor téren 55 borász várja majd a látogatókat. Olyanok is eljönnek, akik eddig még nem képviseltették magukat Szegeden. Csak néhány nevet említve: a Polgár, a Dúzsi, a Sike, a Koch és a Bock pincészet boraiból fogyaszthatunk. A rendezvény díszvendége a Pannonhalmi Apátság Pincészet (PAP), amely tavaly az Év Pincészete lett. Újdonság, hogy a Bor téren csak üvegpohárból kortyolgathatják a nedűt a látogatók. Az emblémázott, dátumozott pohár 400 forintba kerül majd. A nap végén nem kell magunkkal hazavinni, megőrzésre és elmosásra visszaadhatjuk, végérvényesen azonban nem lehet majd visszaváltani.

A Bor téren 55 borász várja majd a látogatókat. Fotó: DM/DV
A Bor téren 55 borász várja majd a látogatókat.
Fotó: DM/DV

A borok mellett pálinka, sajt, lepény, kenyérlángos és számos egyéb finomság várja a látogatókat. Az ÁRKÁD Szeged és az Invitel színpadon fellép többek között a Kávészünet, Caramel, Szirtes Edina Mókus, valamint Forgács Gábor és Badár Sándor humorista.

Olvasóink írták

 • 9. bélás 2011. szeptember 08. 12:55
  „ez ua lesz mint a huszadikai szabad rablás.
  drága és minősíthetetlen”
 • 8. daimler 2011. szeptember 08. 11:49
  „A házhoz szállított magyar bornak mindig nagyon örülök, ott a helyem minden évben a borfeszten.
  Ami a cikket illeti: csúnyán félreérthető a fogalmazás, miszerint olyanok is jönnek, akik eddig még nem, jelesül a Polgár, a Dúzsi, a Sike, a Koch és a Bock pincészet boraiból fogyaszthatunk idén. Természetesen ők mind itt vannak mindig, tartsák is meg jó szokásukat.”
 • 7. Wacky 2011. szeptember 08. 11:28
  „Ha külföldihez mért fizetésem lenne, akkor minden egyes fesztiválon sok-sok ezer forintot költenék, mert így tudom igazán megismerni mi a jó és mi a rossz!!, de íígy kérem szépen, nincs rá keret...”
 • 6. badass 2011. szeptember 08. 08:37
  „Miseborfesztivál!”
 • 5. kowalsky 2011. szeptember 07. 21:57
  „3. Evelyn_26
  Ha elolvasod a cikket, kb. 5 újdonságot találsz benne. Pl. az első az, hogy lesz ilyen, eddig nem volt. Eddig nem volt. A többit rád bízom, vagy kérj meg olyat, aki érti is a szöveget.”
 • 4. cselac 2011. szeptember 07. 21:33
  „Evelyn_26: van egy rossz hírem számodra, bizony, itt újdonságról van szó, ami megfelelő szervezéssel nagyon jó kis fesztivál lehet. Csak ügyesen...belülről a tavaszi fesztivál az eddigi legjobb volt, bízunk benne, hogy most is így lesz :)”
 • 3. Evelyn_26 2011. szeptember 07. 20:55
  „Ebben semmi újdonság nincs, az új igazgató azt folytatja amit a régi. Csak most lesz még egy ugyanolyan fesztivál.”
 • 2. Larsson 2011. szeptember 07. 18:42
  „Jó ötlet, remélem kegyes lesz az idő és egy-két estét eltölthetünk itt! :))))”
 • 1. tatár 2011. szeptember 07. 18:41
  „Akkor lesz egy keresztény borfeszt is.:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csonka Andrást foglalkoztatja az öregedés

Szeged - A férfiakat is foglalkoztatja az öregedés, csak nem elegáns és férfias beszélniük róla. De,… Tovább olvasom