Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Osztálykirándulás: hová és mennyiért?

Csongrád megye - Változatos képet mutat a Csongrád megyei iskolák idei osztálykirándulásainak programja. A pedagógusoknak általában az olcsóságra kell törekedniük – ha egyáltalán el tudnak utazni valahová. Mindenféle pályázati forrás, alapítványi támogatás, utazási kedvezmény jól jön a diákok szüleinek.
Esztergom, Visegrád, Szeged és Erdély is szerepel a csongrádi Gróf Széchenyi István Általános Iskola osztályainak idei úti céljai között. A legtöbb évfolyamban mindössze egy-két napos kirándulást terveznek. A hatodikosok például egy szegedi tanyán tesznek egynapos látogatást, amelynek költsége – egy korábbi hulladékgyűjtésnek köszönhetően – 3200 forintra redukálódott diákonként.

Archív illusztráció: Karnok Csaba
Archív illusztráció: Karnok Csaba


– Az utóbbi két-három évben már szerényebbek az osztálykirándulásaink, igyekszünk visszafogottan tervezni, hogy ne terheljük meg nagyon a szülők pénztárcáját. Régebben nem volt ritka a hétvégével egybekötött, 3–4 napos kirándulás sem, ma már jellemzően ennél rövidebb programok maradnak – beszélt a változásokról Csüllögné Balogh Judit tagintézmény-vezető. – A május végén, június elején lezajló osztálykirándulásokat lehetőségeihez mérten az iskola alapítványa is támogatja. A nyolcadikosok a ballagási költségek miatt idén nem utaznak sehová – fűzte hozzá.

Pályázati pénzzel Erdélybe

Közel félmillió forintot nyert a Határtalanul! elnevezésű programban a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től a csongrádi Gróf Széchenyi István Általános Iskola. A hetedikesek így személyenként 10 ezer forint önrésszel utazhatnak négy napra Erdélybe. Irodalmi és történelmi nevezetességek, emlékhelyek felkeresése mellett látogatást tesznek többek között a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szorosba. Tanulmányi kirándulás lévén feladatokat is kapnak majd a diákok.

A szegedi Gregor József Általános Iskola 4. a és b osztálya közösen kirándul az idén: június 8-án indulnak, Visegrádon lesz a szálláshelyük.

– Most először fordult elő, hogy felkértünk egy utazási irodát a szervezésre. Komplett programot ajánlottak, amelynek alakításába mi is beleszólhattunk. Személyenként 13 ezer forint az osztálykirándulás mindennel együtt, és mindkét napon velünk lesz egy animátor – mondta el a 4. b-sek osztályfőnöke, Ábrahám Zoltánné. Budapesten egy parlamenti látogatással kezdenek, majd sétahajóznak a Dunán, túráznak a budai hegyekben, másnap pedig Visegrádon és Szentendrén járnak be néhány nevezetességet. A tanítónő szerint az iskolában mind az alsó, mind a felső tagozatban a kétnapos kirándulás a legjellemzőbb.

Tavaly és azelőtt pénzhiány miatt nem voltak osztálykiránduláson a makói József Attila Gimnázium jelenlegi 12. C osztályos tanulói, idén azonban március végén–április elején három napot töltöttek Budapesten.
– 8200 forintot kellett fizetni egyénenként, ebben benne volt a szállás – 4 ágyas, fürdőszobás szállodai szobákban –, az útiköltség és a belépők ára.
Az étkezést mindenki maga oldotta meg. Ha megjelölünk tizenvalahány múzeum közül egyet, akkor úgynevezett befogadó nyilatkozattal ingyen használhatjuk a vasutat. Éltünk ezzel a lehetőséggel: megnéztük a hadtörténeti múzeumot és a Parlamentet. Körülbelül másfél hónapig tartott a szervezés, végig nagyon figyeltem, hogy hová lehet ingyen vagy kedvezményesen bejutni. A Vígszínházban például 350 forintért láttunk egy Shakespeare-darabot – fogalmazott Budainé Keczer Csilla osztályfőnök, magyar–történelem–társadalomismeret szakos tanár. Mint mondta, az ő ötlete nyomán több osztály tervez hasonló kirándulást a fővárosba, és vannak, akik a szűkös anyagiak miatt nem mennek sehová.

Olvasóink írták

 • 7. gedeon 2012. május 20. 22:24
  „Hol van a kommentem, amit délelőtt írtam? Elvitte a cica?”
 • 6. Szücsiii 2012. május 20. 15:07
  „Az én kölyköm Visegrádra megy. 4 nap, ingyenes vonat ahogy a ciik írja, és így 20.000 HUF. Mi szerencsére símán kicsengetünk ennyi pénzt, de elhiszem h sok embernek ez nagyon nehéz. Az osztályából is öten kihagyják, pedig az egyik legemlékezetesebb dolog az iskolaévek alatt a kirándulás. Kár h ilyen időket élünk.”
 • 5. Agika88 2012. május 20. 12:41
  „Két éve én is voltam Erdélyben a Határtalanul program keretében, de nekünk szerencsére nem kellett semmit se fizetni.”
 • 4. PipiczGabor 2012. május 20. 08:56
  „A szegenyseg mindenre ranyomja a belyeget, sajnos.”
 • 3. Pandora 2012. május 20. 08:25
  „a Határtalanul programra szinte minden iskola pályázott, sok hetedikes megy az idén Erdélybe is.
  a Széchenyisek viszont ezek szerint olcsón megúszták, mert a Rókus II.-ben 18 ezer forint az önrész, de hallottam olyan szegedi iskoláról is ahol 24 ezer volt. ehhez jön még, hogy plusz kaját kell vigyenek (konzervek, ilyesmi...) és a költőpénz.”
 • 2. .suhym. 2012. május 20. 07:57
  „Meg kell keresni a lehetőségeket, mint tette ezt Budainé Keczer Csilla tanárnő.

  A történelmi helyek megismerésébe a szülők is besegíthetnek egy-egy kirándulással.
  Jön a nyári szünet...hajrá kedves szülők, nagyszülők! :))”
 • 1. balihoho 2012. május 19. 18:44
  „Elég szomorú ezt olvasni, pedig a haza személyes ismerete is fontos lenne, no meg az is, hogy legalább a történelmi helyszíneket láthassák a gyerekek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi Nemzeti Színház: rövid, de sikeres évadot zártak

A nemzeti kategóriába sorolt teátrumot a nyáron 400 millió forintból korszerűsítik. Tovább olvasom