Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

Osztálykirándulás válság idején

Szeged - Egy-egy osztálykirándulás 15-20 ezer forintba kerül a szülőknek. Egyre többen vannak, akik nem tudják megfizetni ezt az összeget. Nekik az iskola segít, hogy a gyerekek ne maradjanak le erről az életre szóló élményről.
Egy klasszikus gimnáziumi osztálykirándulás 15-20 ezer forintba kerül: 3 nap teljes ellátással, utazással együtt. A legkedveltebb helyek közé tartozik Pécs, Sopron, a Balaton-felvidék vagy a Duna-kanyar. Az osztályfőnökök persze igyekeznek olyan kirándulásokat szervezni, amelyek nem terhelik meg túlságosan a családi kasszát.

A szegedi Ságvári-gimnáziumban is igyekeznek minél olcsóbban megúszni az osztálykirándulásokat, de ebben az iskolában is egyre többen vannak, akik nem tudják kifizetni a mégoly alacsony költségeket sem. Ebben a gimnáziumban a szülői munkaközösség mondja ki a végső szót. Ők döntenek arról, kit támogatnak a büdzséjükből. Régebben csak elvétve akadt, aki kérte, hogy segítsenek az osztálykirándulás költségeit fedezni, de az utóbbi években egyre több kérelem érkezik – mondja Kiss Lajosné, aki amellett, hogy kémiát tanít, az iskola osztályfőnöki munkaközösségének vezetője is.

Irány Székelyvarság! – olvasható a kirándulás célja a táblán is. A Ságvári-gimnázium 11. D osztálya egy éve gyűjti a pénzt. Fotó: Schmidt Andrea
Irány Székelyvarság! – olvasható a kirándulás célja a táblán is.
A Ságvári-gimnázium 11. D osztálya egy éve gyűjti a pénzt. Fotó: Schmidt Andrea

– A legtöbbször hegyvidékre megyünk, külföldre csak egy osztály utazik idén – teszi hozzá Kiss Lajosné.

Külföldi utazásra általában nem vállalkoznak az osztályok. A szülőknek jóval drágább, a tanárnak jóval rizikósabb lenne a túra. A Ságvári-gimnázium 11. D osztálya mégis úgy döntött, Erdélybe megy. – Már a 10. osztályban kitaláltuk, azóta tervezgetünk, és gyűjtögetünk az erdélyi kirándulásra – mondja osztályfőnökük, Csiszár Imre.

Az út összesen 60 euróba és 12 ezer forintba kerül. – Van azonban olyan diák, akinek ez drága. Reményeink szerint neki a szülői munkaközösség fog segíteni – teszi hozzá az osztályfőnök.

Kühn János, a szegedi Tömörkény István Gimnázium igazgatója elmondta: – Az utóbbi időben egyre többen vannak, akiknek az összeg előteremtése gondot jelent. Eddig legalább tucatnyi diák jelezte, hogy szülei nem tudják kifizetni a kirándulás költségeit, ezért az iskola segítségét – hozzájárulását – kérik. Az év végéig akár 30-50 kérelem is befuthat még – teszi hozzá az igazgató. Mint mondja: korábban is előfordult, hogy egy-egy családnak gondot jelentett a kirándulás költsége, de mostanában egyre többen vannak.

– Anyagi okokból senki sem maradhat le az osztálykirándulásról. Ez az év legfontosabb közösségépítő eseménye a tanulók számára – állítja a Tömörkény igazgatója.

Anyagi okokból senki sem maradhat le a kirándulásról a Tömörkényben – mondta az igazgató. Illusztráció: Frank Yvette
Anyagi okokból senki sem maradhat le a kirándulásról a Tömörkényben – mondta az igazgató. Illusztráció: Frank Yvette

Ha a szülő nem tud fizetni, akkor vagy az egész költséget, vagy egy részét állja az iskola, illetve annak alapítványai. Idén sok osztály választja az olcsóbb vasutat a bérelt busz helyett. A tanárok is ott spórolnak, ahol tudnak. Alkudoznak is, ha kell – magyarázza Kühn János.

Pécs és a Zemplén is népszerű

Pécs és Siklós környékére kirándul az érettségi szünetben a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola Eötvös József Székhelyintézmény 10. D osztálya. Tavaly nem szerveztek hasonló programot. Az út fejenként 12 ezer forintba kerül. Osztályfőnöküktől, Benyhe-Kis Beátától megtudtuk: a 25 fős osztályból 18-an jelentkeztek az 5 napos kirándulásra. A tanárnő nem tudott arról, hogy valaki anyagi okok miatt maradna távol. Elmondta: ha valaki nem tudna fizetni, szerinte elő lehetne teremteni az utazás költségeit az intézmény alapítványától.

A szentesi Horváth Mihály gimnáziumban az iskolai alapítványnak felajánlott 1 százalékokból különítettek el összeget erre a célra, de az is számításba jöhet, hogy az osztály összedobja annak a diáknak a pénzt, aki nem tudja kifizetni az utazás költségeit – tudtuk meg Cseh Lajostól, aki a 10. C és a 10. G osztállyal a Zemplénbe megy 3 napos kirándulásra. A már 15 éve bejáratott út, amely során Sátoraljaújhelyen lesz a főhadiszállásuk, fejenként 10 ezer forintba kerül. Ez nem sokkal drágább, mint az előző évben volt.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Trif 2009. április 01. 23:19
  „Én is hozzászólok. Ságváris vagyok. Az alsó kép a tömiben készült, és a d-sek már tavaly februárban elkezdték a gyűjtést erdélyre, úgy volt, hogy velük megyünk mi is, az olcsóbb busz reményében. Valóban sok sznob szülő gyereke jár hozzánk, de nem ez az átlag. És tavaly februárban még nem volt válság... Egyébként meg a kedvenceim azok, akik úgy ítélkeznek, hogy azt sem tudják, miről beszélnek, csak okoskodnak. Ezt érdemes végiggondolni. Aki ságváris/volt ságváris, az tudja, miről beszélek, aki nem, annak elmondom, hogy a Ságvári nem a "sznob vagyok, ne szólj hozzám, kinek hiszed magad, hogy hozzám mersz szólni" suli. És mégcsak nem is magolós. A legjobb suli valóban, de nem csak az oktatás, hanem a hangulat miatt. És most meg lehetne itt kérdezni bárkit, aki ságváris. Ez az én véleményem. Üdv.”
 • 22. csigabiga 2009. március 31. 20:41
  „Dittike: igazad van, midek a sok büdös kölöknek osztálykirándulás, diákkonyhán is csak szárezkenyeret és vizet kéne adni nekik. :)
  Kin6: az alsó kép a Tömörkényben készült.”
 • 21. Dittike 2009. március 31. 19:28
  „Nem csapatépítés hanem inkább csapatrombolás lesz belőle,mert fáradtan mindenki ingerlékenyebb..”
 • 20. Dittike 2009. március 31. 19:27
  „miért kell egyáltalán osztálykirándulás?”
 • 19. PipiczGabor 2009. március 31. 18:45
  „Elit iskola, elit gyerekek, elit szulok/lasd Sagvari/.Altalaban nem gond, de nyilvan vannak kevesbe penzes csaladok is akik a tehetseges gyerekuket itt tanittatjak, azokat valoban lehet segiteni.Nem a temaba vag, de annak idejen jo dolog volt a sulikopeny, kar hogy mar nem kotelezo!”
 • 18. csutka 2009. március 31. 17:12
  „Amikor az én lányom még ált.iskolás volt neki is volt egy osztálytársa akinek Anyukája nem tudta kifizetni a fiának az kirándulásra a pénzt.Összedobtuk mi szülők egy kivétellel egy ügyvéd apuka nem adott.
  Még zsebpénzt is mi adtunk neki.Anyuka egyedűl nevelte 2 fiát és közben táppénzre került.Bizti magára ismer,mert ha néha összefutunk még most is emlegeti.Rókusi suliban volt 89-ben”
 • 17. Mathiasking 2009. március 31. 17:03
  „A sznob iskolákban könnyedén veszik az ilyen helyzeteket. A szülő perkál, a gyerek költ és diktál.”
 • 16. pityesz76 2009. március 31. 16:51
  „én a 90 es évek zavaros első éveiben voltam középiskolás és a 80-as évek közepétől általános iskolás...
  minden hóban bevittünk egy kis pénzt majd abbol kigazdálkodtuk a kirándlás árát,
  amikor mehettünk melozni(szüretelés meg ilyenek) már saját magunknak meg kerestük az árát.
  bejártuk dunántult, északi részt és hatalmasakat uliztunk.
  aki nem tudta ki fizetni év elején jelezte és a többiek annyival többet hoztak be...
  ja és aki nem tud két doboz cigi árát havonta kipréselni magából, közben napi doboz cigiről nem mondd leaz menjen a...”
 • 15. Mil 2009. március 31. 16:15
  „Tanulni, tanulni, dolgozni, dolgozni, és spórolni. Egyébként mi sem vagyunk gazdagok egyáltalán sőt, a többségnek(szomszédok, ismerősök stb) úgy tűnik több pénze van. Átalános tapasztalatom, hogy van pénzük az embereknek. Garázs, hétvégi ház, 2 kocsi, új autó.. És mindez a panellakók közt, tehát nem is a leggazdagabb rétegről beszélek.
  Persze aki baszott tanulni, és nincs szakmája, nem tud elhelyezkedni, és/vagy marhaságokra szórja el a pénzét, az persze hogy elcsórósodik előbb-utóbb.
  Mondom, vannak kivételek, pl. ahol váratlanul meghal az egyik családtag stb., de nem ez a többség.
  A csövesek 99% pl. igen sokat tett annak érdekében, hogy oda kerüljön, ahol van. Cigányokról nem is beszélve.”
 • 14. Antiszeged 2009. március 31. 16:06
  „"de aki 1-2 ezer ft-ot nem tud kipréselni, az valamit nagyon elcseszett az életében."

  Őszintén mondom, baromi kíváncsi lennék, ha netán Te kerülnél ilyen helyzetbe- akkor is ezt mondanád-e? Tudod nem mindenki 100millióval pottyant a világra! Aki szegény családba született, annak baromi nehéz dolga van/lesz az életben. Hidd el, tapasztalom nap mint nap!”
 • 13. kin6 2009. március 31. 15:43
  „Már bocsánat HackerSafe, de ez a kép Ságváriban készült, nem pedig a Tömörkénybe.Utóbbi az elmúlt évben lett felújítva és már minden terem jól néz ki.Azért köszönjük a hozzászólást!”
 • 12. Mil 2009. március 31. 15:33
  „Baromság, az én tapasztalatom éppenhogy az, hogy még mindig van pénzük az embereknek. Persze nem hivatalosan. Mert sokan feketén dolgoznak még a rendes munka mellett, vagy a segély mellett. Nyilván vannak kivételek, de aki 1-2 ezer ft-ot nem tud kipréselni, az valamit nagyon elcseszett az életében.”
 • 11. Lencsi80 2009. március 31. 15:20
  „"Elegem van már a nyavajgásból. Van itt pénz, nem csórók az emberek. Csak papíron. Miért ne lehetne 3-4 napra elmenni kirándulni?"
  Igen, van pénzük az embereknek, csak mindig ugyanazoknak...Comettel értek egyet.”
 • 10. Cat 2009. március 31. 14:48
  „"Másodszor, nem értem, miért nem lehet pl. bringával menni"
  Nem hiszem, hogy mindenkinek van biciklije. Egyébként sok igazság van abban, amit írsz.”
 • 9. Mil 2009. március 31. 14:10
  „Elegem van már a nyavajgásból. Van itt pénz, nem csórók az emberek. Csak papíron. Miért ne lehetne 3-4 napra elmenni kirándulni?
  Nekünk 2005-ben, 2006-ban, és 2008-ban is 60e ft-ból kijött 1 hetes külföldi nyaralás autóval. Fejenként 60e. PErsze mindenki maga fizette, nem gyerekek vagyunk, ez igaz. Ebben benne van minden, az üzemanyag, a szállás, a kaja, a belépők stb. Idén a mostani ft árfolyammal 80e lenne kb.. JA, és mindig más országokban voltunk, legutóbb Olaszban.”
 • 8. HackerSafe 2009. március 31. 13:47
  „jókép tömörkényről xD egyetlen olyan teremből ami jól néz ki.. xD tükrőzi nagyon a valóságot..:D”
 • 7. comet 2009. március 31. 11:59
  „a valóság az hogy sok család az egy-két ezer forintot sem tudja kipréselni. régebben is voltak ilyen családok, ezek száma most ugrásszerűen fog növekedni.
  Az országnak jelentős szellemi tartalékai lennének, de ezek mozgósítását a korrupt erkölcsromboló és dilettáns vezetés blokkolja.”
 • 6. Zsoltee0716 2009. március 31. 10:23
  „Ha már így írja a címet, a válság sztem nem minden területet érintet! Illetve még annyira nem tiporták szét az országot! Én nagyon is kíváncsi vok hogy vajon külföldön is válság van még?
  Akik meg nem tudják megfizetni azt az összeget azok igen nagy valószínűséggel minimálbérből probálnak meg élni, ott is vagy egy kereső van vagy kettő, x főre! De tudja mit kérdezen meg egy pár embert akik minimálbérből élnek, hogyan tudnak megélni csak átlagos embereket kell meg kérdezni olyanokat mint akik most nem tudják(tudják) meg fizetni eme kirándulást! Ez lehet a holnapi cikke!

  Én meg ezt írom: Reklámok a Dm oldalán válság idején! Ugyanaz nem de?”
 • 5. dragboyz 2009. március 31. 10:22
  „Lehet egy kirándulást kevesebb pénzből is kihozni! Más városokban is vannak kolégiumok, ahol meg lehet szállni, és az olcsóbb! Lehet vonattal is menni, de azért az 5 nap..... Hát nem tom. Nem nyaralásról, csak kirándulásról lenne szó! Amúgy meg szükség van rá, mert emlékszem, a legnagyobb ökörségek kiránduláson zajlottak, ami felejthetetlen maradt! Kár volna ettől megfosztani a maiakat!”
 • 4. 620829 2009. március 31. 10:01
  „eGY PICIT MÁS: EGY HETES ITHONI 3-4 CSILLAGOS FÉLPANZIÓS ELLÁTÁSÉRT EL LEHET MENNI SZINTÉN EGY HÉTRA KÜLFÖLDRE, VALÓBAN JÓ HELYRE 4 CSILLAGOS SZÁLLODÁBA......EZ A GOND.

  a GYEREKEK VALÓBAN MÁR AZ ISKOLÁKBAN SZEMBESÜLNEK A KI ÉS A NEMKIVÁLASZTOTTI ÁLLAPOTTAL.
  eZ VAN -TESSÉK VELE ÉLNI-A SZABADSÁG ÉS A KAPITALIZMUS DISZKRÉT BÁJA-ÉS NEM KELL NAÍVNAK LENNI-SENKIT SEM ÉRDEKEL A MÁSIK BAJA E SZÉP "HAZÁBAN".
  MEG KELL KÉRDEZNI EGY Q7-ESES SZŰLŐT(NEM TUDOM AZ APEH TUD -E A 20 MILLÁS AUTÓJÁRÓL??????????????)ÉS EGY KIS SUZUKIS SZÜLŐ VÉLEMÉNYÉT E TÉMÁBAN!”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös akció a határon

Százötven határsértőt fogtak el, és 14,5 kilogramm kábítószert találtak a rendőrök két hét alatt a… Tovább olvasom