Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Oszter Sándor: Rózsa Sándor nem volt "vacak ember"

Oszter Sándor és Toroczkai László felavatta a Rózsa Sándor Élményházat Ásotthalmon.
Két Rózsa Sándor-rajongó, Oszter Sándor Kossuth- és Jászai-díjas színművész és Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere avatta fel az új Rózsa Sándor Élményházat és a betyár első köztéri szobrát.

A faluvezető a betyárvezér helyi kötődéséről beszélt, és hogy kedvenc fáját, a „Ruzsafát" szombaton együtt nézik meg a színésszel, aki az 1971-es sorozatban megformálta Rózsa Sándort, és még nem látta a fát.

Oszter Sándor, a Rózsa Sándor-film címszereplője avatta fel az ásotthalmi Élményházat. Fotók: Schmidt Andrea

Oszter Sándor Wass Albert Üzenet haza című versét mondta el. Azt is mesélte a több száz fős közönségek, hogy sok fiatal százötven éve azért választotta a betyársorsot, mert nem akart a Monarchia katonája lenni 12–16 évre idegen érdekekért, és nem nősülhetett meg. Hozzátette, ha akkoriban élt volna, ő is betyár lett volna. Neki azért szimpatikus Rózsa Sándor alakja, mert nem káromkodott, naponta imádkozott, minden pénteken böjtölt, tehát nem volt vacak ember.

– Rózsa Sándor miatt vállaltam a fesztivál fővédnökségét – mondta el érdeklődésünkre Oszter Sándor. Megjegyezte, hosszabb együttműködés lesz, mert vannak relikviái a filmsorozatból, és bár sokat Kondorosnak ajándékozott, azért biztos jut még belőlük Ásotthalomra is. Megvan még a forgatásról a szürke marha kolompja, egy gyolcsgatyája, az ökörszarv nyelű tőrjei.

Rózsa Sándor első köztéri szobra mellett. Fotó: Schmidt Andrea

A polgármester Jobbikhoz való kötődéséről úgy fogalmazott: „Nem zavar. Annak a híve, hogy Magyarországon olyan párbeszédnek kellene lenni, ami mind a nemzet épülésére-szépülésére szolgál. A civódás és árokásás minket vet hátra, nemcsak Magyarországon fékezi le a fejlődést, hanem a világ előtt is rossz a megítélésünk emiatt. Polgárok akkor leszünk, ha nem kérdezünk pártállásról, felekezetről, pénzről, szeretőről, ez magánügy, én ezt fenntartom, engem így neveltek. Mert az nem kollaboráció, ha egy szavazásnál program szerint választ valaki" – tette hozzá a színművész.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körbekürtölték Szegedet a kamionosok

Újra végigdübörgött Szegeden a kamionos konvoj: megkezdődött a 24. Nemzetközi Kamionos Country… Tovább olvasom