Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Ősztől 25 szegedi intézményt fűtenek termálvízzel

Szeged - Egyetemi épületekben, egy belvárosi szállodában, valamint a városi könyvtárban ősztől már termálvízzel fűtenek, ezzel évi 1,9 millió köbméter földgázt váltanak ki. A 2 milliárdos beruházás terv szerinti időre elkészült.
 A beruházó

A Geotermikus Szolgáltató Kft. 2012 áprilisában alakult dél-alföldi, elsősorban szegedi geotermikus hőenergia-termelési projektek, beruházások tervezésére, kivitelezésére és működtetésére 1,5 milliárd forintos törzstőkével. 100 százalékos tulajdonosa a szintén szegedi székhelyű Geotermikus Beruházó Kft., amely 2011 novemberében alakult elsősorban geotermikus projektek beruházásfinanszírozására. Az anyavállalat négy – építőipari, mérnök-, illetve ingatlanberuházó profilú – hazai vállalkozás tulajdonában van, törzstőkéje több mint 1,6 milliárd forint.

Uniós támogatással, tervezett határidőre befejeződött Szeged egyik legjelentősebb megújulóenergia-hasznosítási beruházása. A Geotermikus Szolgáltató Kft. által 2013 márciusában elindított projekt 25 belvárosi intézmény fűtéséhez biztosít helyben kitermelt geotermikus energiát.

A cél az volt, hogy egy rendszerre „felfűzve" az intézményeket a fűtésre használt földgázt környezetkímélő, megújuló, gazdaságosabb geotermikus energiával váltsák ki.

A város egyetemi és klinikai negyedében több mint 2 milliárd forintból – amelyből 996,75 millió forint az uniós támogatás – kiépített termálkör egy termelő és két visszasajtoló termálkútból, 25 intézményi hőközpontból és az ezeket összekötő, mintegy 3,5 kilométer hosszú, föld alá telepített, szigetelt távvezeték-hálózatból áll. Ez a 2000 méter mélyről felhozott 90-92 Celsius-fokos termálvíz segítségével fűti a hálózatra csatlakoztatott fogyasztókat.

A Geotermikus Szolgáltató Kft. által üzemeltetett belvárosi termálrendszer az idei fűtési szezontól kezdi meg a hőszolgáltatást. Technológiai adottságai alapján a következő akár 30 évben 25 belvárosi épületben – 12 klinikai, 6 oktatási épületben, 5 kollégiumban, a városi könyvtárban és egy szállodában – vált majd ki évi mintegy 1,9 millió köbméter földgázt megújuló, geotermikus energiával. Ezzel jelentősen csökken az intézmények fűtési költsége, és csökken a város gyógyászati és oktatási negyedében a légtérbe kerülő szén-dioxid mennyisége is.

A helyi beruházó a helyi vállalkozások bevonásával másfél év alatt építette ki a belvárosi termálkört.

Újszegedi kutak

Az újszegedi geotermikus kaszkádrendszert is a Geotermikus Szolgáltató Kft. építi ki. Július elejére elkészült az első újszegedi, 1700 méter mély visszasajtoló kút a Herman Ottó Kollégium mellett. Ezután a fúróberendezés az SZTE Egészségtudományi Kar épületének udvarába költözött, ahol július 21-én megkezdték a rendszer utolsó elemének, a második visszasajtoló kútnak a kivitelezését. Az újszegedi projekt mintegy 1,5 milliárd forint értékű.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futó nőt is zaklatott a deszki szatír

Újabb sértett tett bejelentést arról, hogy az elfogott 37 éves férfi előtte is önkielégítést végzett és fogdosta. Tovább olvasom