Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Ősztől e-bíróság

Magyarország, Szeged - Komoly problémát okoz a nagy mennyiségű irat tárolása a Szegedi Törvényszéken – írtuk nemrégen a Széchenyi téri igazságügyi palota zsúfoltságával kapcsolatban.
2009-es adatok szerint mintegy 50 millió oldalt fénymásoltak, nyomtattak az ország összes bíróságán. Egy postafordulta a bíró és az ügyfél között legalább 8 napot vett-vesz igénybe.

Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal vezetője a Szegedi Törvényszék áprilisi évértékelőjén hangsúlyozta: az OBH egyik kiemelt célkitűzése a hatékonyabb igazságszolgáltatás kialakítása, olyan informatikai alkalmazások létrehozása és bevezetése, amelyek csökkentik a bíróságok adminisztrációs terheit, és gyorsítják az ítélkezést. Ezért vezetik be szeptember végétől az e-bíróságot: a fénymásolt és nyomtatott papírlapok egy részének kiváltása az elektronikus rendszerrel nemcsak költség-, idő- és energiamegtakarítást eredményez, de környezetkímélő is.

Az új rendszer segítségével internetes felületen polgári és büntetőeljárásban is lehet majd joghatályos beadványokat intézni a bírósághoz, de a kapcsolattartás kétirányú lesz, a bíróság is intézhet majd a jogkereső állampolgárhoz elektronikus formában felhívást vagy akár idézést. A felület némileg hasonlít majd az adóhatóságnál már megszokotthoz, megfelelő űrlapokat kell kiválasztani, azok kitöltését segíti majd a rendszer.

Ha bebizonyosodik, hogy megtakarítást, hatékonyságnövekedést eredményez az új rendszer, akkor minden szereplő érdekelt lesz annak továbbfejlesztésében, egyre újabb és újabb eljárásokra lehet kiterjeszteni az elektronikus ügyfélkapcsolati formákat. Hosszú távon akár a jogerősen befejezett bírósági ügyek iratai is elektronikussá válhatnának.

Érdekességképpen: a törvényszék és a városi bíróság szervezeti egységeinek iratait 4 helyen tárolják Szegeden. A legnagyobb mennyiséget a Széchenyi téri épület pincéje rejti, ahol az élére állított iratok hossza megközelíti az 5 kilométert. Az irattároló helyiségről másfél éve írtunk: az ügyszámok emelkedése miatt a bírósági pincében már akkor alig lehetet találni szabad helyet a polcokon. A számítógépen való tárolásról a Szegedi Törvényszék sajtószóvivője akkor azt mondta: ezen megoldásé lehet a jövő, de a papíralapú kezelésben könnyebb megtalálni, kivenni és az arra jogosultnak megmutatni egy iratot, mintha azt gépen kellene kikeresni. Az e-bírósági rendszer részeként most létrejön egy elektronikus dokumentumtár, amelyben az egyes eljárások iratai egy helyen lesznek összegyűjtve, a teljes peranyag egy lemezen átvehető lesz, és évtizedek múlva is könnyedén hozzáférhetnek majd az ügyfelek.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2012. május 29. 16:04
    „Kedves Tünde néni! A világon egyedülien önöknél van a legdrágább fénymásolás. Ezt a felekkel megfizettetik. Aztán pl: egy "sima letiltásos" gyt nál -nem megengedve az ügyfeleknek a civódást-kikérni a munkáltató fizetésigazolását és a már törvényesen megállapitott gyt. összeget jóváhagyni.Ehelyett várhatóan két tárgyalás után valamikor ha....És eközben azannyát már 50-100 oldal irat keletkezett.Nem elég az ügyiratszámra hivatkozás azokat mellékelni is kell.Egy oldal+ 12- mit ad isten- fénymásolás.Ami tulajdonkép eredetije a biróság birtokában van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltávolodik Szegedtől a ferihegyi reptér

Aki Szegedről vasúton utazik a reptérre, annak egy vonattal előbb kell indulnia, mint korábban, és pluszban 2 buszjegyet is kell vennie. Tovább olvasom