Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Osztrák lánctalpas a szegedi hadiparkban

Szeged - A 15 tonnás Saurer SPZ lövészpáncélost nemrég vonták ki a hadrendből Ausztriában.
Igazi meglepetéssel készül a Szegedi Hadipark vezetője a katonai hagyományok és a haditechnika iránt érdeklődőknek az április 1-jei nyitásra.
Mostanában érkezett Szegedre kamionon egy 15 tonnás Saurer SPZ lánctalpas lövészpáncélos, amit nemrég vontak ki a hadrendből Ausztriában. Az osztrák felségjelzés még mindig a tankon látható a szegedi Gomba utcai hadipark területén. Király Nikolász parkvezető elmondta: tudomásuk szerint Magyarországon kiállításon csak Szegeden található meg ez a típus. 1961 és 1977 között gyártották, a lövészpáncélos gumírozott fém lánctalpán 65-70 kilométeres sebességre képes. Hossza 5,4, szélessége 2,5 méter.

Osztrák lánctalpas a szegedi hadiparkban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Magyarországra érkezése után hatástalanították a fegyverzetét, de járóképes maradt. A hadipark melletti parkolóból a talpán gurult be az udvarra – mondta Király Nikolász. A lánctalpasból mindössze 688 darabot gyártottak Ausztriának, Ciprusnak, Görögországnak, Nigériának, Bolíviának és Macedóniának. A hadipark a Magyar Honvédség II. számú toborzóközpontjával működik együtt, kitelepülésein a hadipark bemutathatja hatástalanított technikáit. Terveik szerint falunapokra, fesztiválokra a hatóságok engedélyével az osztrák lánctalpast közúton juttatnák el a rendezvények helyszínére.

– Tervezzük a park területének a bővítését is. A katonaság iránt érdeklődő gyerekeknek szeretnénk itt szervezni katonai nyári tábort akadálypályákkal, vetélkedőkkel és sátrazással – mondta Király Nikolász.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Isten angyalai: rangos díjat gyűjtött be cikkünk, amire a fél világ kattintott

A delmagyar.hu első multimédiás történetmesélő cikkét is díjazták a Média a Társadalomért pályázat díjátadó ünnepségén Budapesten, a brit nagykövetségen. Tovább olvasom