Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Osztrák rendőr mentett meg egy török diákot a Belvárosi hídon

Szeged - Frissítő sétáján vette észre Albert Artner, hogy valaki öngyilkosságra készül a szegedi Belvárosi hídon. Az osztrák rendőr, aki egy hónapos megbízatást teljesít Röszkén, a kabátjánál fogva húzta vissza az elkeseredett török diákot vasárnap.

 – Don’t jump! Don’t jump!  – így próbáltam lebeszélni a fiatalembert az ugrásról, de nem tudtam meggyőzni – elevenítette fel a néhány órával korábban történteket Albert Artner vasárnap délután. Az angol kifejezés annyit tesz, „Ne ugorj!" A rendőr a szabadnapján a Belvárosi hídon sétált, amikor meglátta, hogy valaki felmászik a korlátra. Először azt hitte részeg, de hamar rájött, hogy akit észrevett, öngyilkosságra készül. Óvatosan odasietett, hogy ne rémissze meg a fiút és angol szavakkal próbálta lebeszélni.

– Hatástalannak bizonyult a módszerem, de amikor egy pillanatra elvesztette egyensúlyát, ezt kihasználtam. Egyik kezemmel a kabátját, másikkal a lábát fogtam, úgy húztam vissza a földre. Nehezen boldogultam, mert ellenállt az eléggé nagydarab srác, de szerencsére megérkeztek a magyar kollégák – mesélte az osztrák rendőr.

Szegedi kollégáit egy járókelő értesítette, egy percen belül a helyszínen termettek, összesen négyen. Így az öt férfi közös erővel tette a mentőbe a fiatalembert, akit a pszichiátriára szállítottak. 

Albert Artner osztrák határôr megmentett egy fiatal férfit, aki le akart ugrani a Belvárosi hídról.

Albert Artner osztrák határőr a Belvárosi hídon.
Fotó: Frank Yvette


– A többiek mondták, hogy egy török diák, 20-25 éves lehet, de nem tudok róla többet. Egy szót sem szólt, csak nézett maga elé. Észrevette ugyan, hogy ott vagyok, de nem reagált – mondta Albert Artner, aki február elseje óta a FRONTEX nemzetközi határügynökség tisztjeként teljesít szolgálatot a Röszke Autópálya-határátkelőhelyen. Február elsején érkezett, egy hónapot tölt itt, egy szegedi hotelban lakik. Az 50 éves férfi 32 éve rendőr, mindig is a határon dogozott, Sopron mellett, a burgenlandi Sankt Margharetenben (Szentmargitbányán) él. Többször mentett már életet.

– A Fertő tó osztrák részén mentettem már bajba került úszót és szörföst is. A legveszélyesebb helyzetet azonban nem tudnám felidézni – mondta a csoportfelügyelői beosztásban dolgozó férfi.

A pszichiátriai osztályon nem kaptunk felvilágosítást a török fiatalember állapotáról.

Korábban írtuk:


Az osztrák rendőr a FRONTEX nemzetközi határügynökség tisztjeként teljesít szolgálatot a Röszke Autópálya-határátkelőhelyen. A szabadnapját töltő rendőr a városban sétált, amikor azt látta, hogy egy fiatalember le akar ugrani a Belvárosi hídról. Odalépett hozzá, megkérte, hogy ne ugorjon, de ezzel egy időben le is fogta a férfit, aki ellenkezett és nem adta fel öngyilkossági szándékát.

Ezzel párhuzamosan egy állampolgár jelezte a közelben lévő járőröknek, hogy egy férfit látott a hídon, aki valószínűleg a Tiszába akar ugrani. A Szegedi Rendőrkapitányság egyenruhásai egy percen belül a helyszínre érkeztek, ahol már a két férfi közötti „dulakodást" látták. Azonnal közbeléptek, majd az osztrák rendőrrel közösen megfékezték a szabadulni akaró török férfit. A hazánkban tanuló fiatalembert a mentők kórházba vitték.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. Berlusconi 2013. február 19. 15:29
  „uborka !
  Szórakoztató vagy!”
 • 42. Ányez 2013. február 19. 11:56
  „41. uborka 2013.02.19. 11:19
  Sajnos nem értem, hogy mit szerettél volna a bejegyzéseddel mondani, így nem tudok rá érdemben reagálni.
  Egyébként kedves Tőled, de nem akarnám, hogy a pszichiáterem légy, kettőnk közül azt hiszem Neked van nagyobb szükséged nyugalomra. Remélem, egyszer jobb lesz Neked.”
 • 41. uborka 2013. február 19. 11:19
  „40-es. Neked én olyan vagyok, mint a pszichiáter, mondjad, öntsd ki a lelked és meg nyugodsz!!! Nagyon sok munka nélküli lehet,ki a hídon sétálgat, vagy ugrani akarnak????? Egymásra néznek, ma én ugrom, Te meg fogsz!!!!!!Holnap én foglak??? Az újság meg írja a nagy csodát, mert nekünk ez nagy csoda!!!!!!!!!”
 • 40. Ányez 2013. február 19. 09:57
  „36. uborka 2013.02.18. 18:34
  Uborka, úgy sajnálom, hogy csak ennyi ment át a gondolataidba abból, amit írtam. De azért örülök neki, hogy boldogsággal tölt el a tény, hogy "1 oldalt csak kicsavartál" belőlem. Legalább ennyi örömöd volt tegnap. Szép és üldözési mániától mentes gondolatokat kívánok Neked és azt, hogy szeressenek minél többen, hátha az majd segít rajtad.”
 • 39. qrumpli 2013. február 19. 05:42
  „Az a baj mindössze, hogy sajnos csak oroszt tanultam azt is igen silányan.
  Reklámnak nagyon jó ez ,viszont tolmácsot vihetett volna.”
 • 38. bambulla 2013. február 18. 21:38
  „21. qrumpli
  onnan tudta hogy angolul kell rászólni, mert ő osztrák és azt gondolta hogy az angolt többen megértik, mint a németet
  ennyi
  ha szorult még beléd kérdés akkor elő vele :)))”
 • 37. VV4 2013. február 18. 20:15
  „benq! Te úgy vettem észre, valaki szakmabeli lehetsz, de akkor azt is tudnod kell, hogy a Frontex tisztek szállása, étele, fizetése mind-mind az EU kasszából van kifizetve és bizony itt költi el nálunk.
  ubi... téged nem csak a DM-ból, hanem az internetről is ki kéne tiltani!”
 • 36. uborka 2013. február 18. 18:34
  „33-as. A lelked meg nyugodott, hiszen ezt szeretném elérni,hogy nyilván az írásom tele legyen helyesírással, ez meg történik, mert csak erre tudtok harapni!!!!!!!!!!!!!!! Látod 1 oldalt, csak ki csavartam belőled!!!Így tovább!!!!”
 • 35. Berlusconi 2013. február 18. 16:51
  „Ányez !

  :-)”
 • 34. queenmargareth1 2013. február 18. 16:28
  „29. Ányez 2013.02.18. 12:59 ne küzdj, én is sokáig próbáltam, de semmire nem jutottam.Ilyen a lelkiviláguk, jót nem várhatsz tőlük.”
 • 33. Ányez 2013. február 18. 14:47
  „30. benq 2013.02.18. 13:51
  Ja, hoppá, de gáz! A szemétje! Akkor miért nem ugrott inkább ő is a törökkel? - Gondolom, most valami ilyesmit kellett volna reagálnom. Tudod, nagyon sokmindent vonnak az adómból. Arra momentán nem sajnálom, ha életeket mentenek belőle. Akár közvetve. Akár nem magyar. Akár nem magyarét. Bocsi.
  31. uborka 2013.02.18. 14:00
  Hú, kemény dió, nem is tudom, hogy érdemes-e Veled vitázni. Bocsánat, de közben előjött belőlem a cinizmus is: ha annyira verjük a mellünket a nagy magyarságunk okán, akkor először érdemes a helyesírásával megismerkednünk. (Ne haragudj, de nem tudtam kihagyni.) A kommented utolsó két mondatát nem értem, így a többire reagálnék csak. Azt hiszem, hogy sokaknak nem arra irányul a (néha eszetlen) haragja, amerre jogos volna. Nem gondolom, hogy "1-2 mentő nyugati polgár miatt" bárki is ki akarná árusítani az országot. Ha ez történik, az természetesen nem emiatt van. Van itt gond, nem kevés, de a legnagyobb baj az, amikor a magyar ember elkeseredettségében habzó szájjal olyan valakin akarja megbosszulni a sorsát, aki egyátalán nem érdemli meg. Sőt. Mint magyar ember, én olyan Magyarországon szeretnék élni, ahol az emberek tisztességben, élhető körülmények között, lelki defektusok nélkül őszülnek meg, és büszkék tudnak lenni az olyan embertársaikra, akik az ő hazájukban mentettek meg egy életet. Az előbbiekből egy valamin biztosan tudunk egyedül is változtatni.”
 • 32. Berlusconi 2013. február 18. 14:11
  „uborka!
  Ez már az a szint, amit Te képviselsz, hogy nincs értelme vitatkoznom veled, mert úgysem értenéd.
  További szép napot!”
 • 31. uborka 2013. február 18. 14:00
  „28. Nekem valóban elgurult már mindenem, mivel hazánk átjáróház lett!!!!!!!!!!!!! Mi hazát cseréltünk, lassan külföldiek itt lesznek teljes létszámmal, lásd a törököt 100 évig, a mi gyerekeink rokonaink le igázva külföldi érdekeket építi...Ja és persze a sógorok a meg vásárolt földjeink zsebszerződéssel, hol is állnak????? Ezek után még nyaljunk is náluk fagylaltot??? Nagyon pici réssel nézitek a világot............A Magyarország a magyaroké, tényleg ez olyan bonyolult?? Úgy látom sokan ki árúsítanák az országot 1-2 mentő nyugati polgár miatt, persze ez a pali minek van itt Röszkén??? Van a nap alatt amit a rendőreinknek mondani kell??? Csinálják Ők mondás nélkül is!!!”
 • 30. benq 2013. február 18. 13:51
  „ennek a sógornak a kajáját szállását a te adódból vonják....”
 • 29. Ányez 2013. február 18. 12:59
  „Most ez komoly? Tényleg ennyire érint meg sokakat egy ilyen hír? Háát... Akkor gratulálok. (És én kérek elnézést a nevükben is.)
  Szóval. Nagyon sajnálok mindenkit, aki annyira elkeseredett, hogy nem lát más kiutat, csak az öngyilkosságot. Legyen magyar, török vagy a Marsról való. A Röszkén teljesítő osztrák rendőrnek pedig én is köszönöm szépen, hogy nem hagyta, hogy meghaljon (országunkban, városunkban) egy ember! Reméljük, szakszerű, baráti, családi segítséggel hamarosan más megoldást is fog találni a srác. És büszke vagyok az összes emberre, aki segít másokon. Ezek szerint nekem is van reményem arra, hogy ha bajban leszek, számíthassak majd az embertársaimra. Ezt jó tudni.”
 • 28. Berlusconi 2013. február 18. 12:25
  „uborka!
  Látom elgurult a gyógyszered. Ugyan mit ártott neked az osztrák rendőr?!”
 • 27. rózsakert 2013. február 18. 12:11
  „26.uborka 2013.02.18. 11:37

  ha a "sógor" nem fogyasztana kurucziában-már nem csak néhány százezer koldus országa lennének !”
 • 26. uborka 2013. február 18. 11:37
  „25.. a Sógor itt ne huzigáljon semmit, talán otthon tágasabb..”
 • 25. rózsakert 2013. február 18. 11:00
  „23.uborka 2013.02.18. 10:00

  kurmányával foglalkozzék szegényügyben.....ne a sógort bántsa----ott kereskedjen.”
 • 24. Berlusconi 2013. február 18. 10:38
  „A múlt héten magyar rendőr húzott ki egy öngyilkos-jelölt nőt a Marosból, annak a nevét nem közölték, pedig ő is megérdemelte volna! Ja, hogy annak nincs hírértéke...”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2 millió forint adomány a Lions bálján - képgalériával

Jótékonysági bált rendezett a Szeged Első Lions Club az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Tovább olvasom