Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Öt-hat év alatt megtérül a Szegóra környezetvédelme

Szeged - Kis légterű termek, kísérleti klímatorony, talajszondák és napkollektor – a Szegóra energetikai megoldásairól is szó volt egy fenntartható energiáról szóló rendezvénysorozaton.
Öt–hat év alatt megtérülnek a Szent-Györgyi Albert Agóra (Szegóra) energetikai beruházásai – erről is szó volt az Európai Unió Fenntartható Energiák Hete rendezvénysorozaton, amelyhez a szegedi önkormányzat és az épülő, új közművelődési intézmény is csatlakozott.

Öt-hat év alatt megtérül a Szegóra környezetvédelme. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Báger András és Helmle Csaba építész-tervező a szeptemberre elkészülő beruházás különleges energetikai megoldásairól beszélve elmondta, hogy az épület 50 talajszonda által nyeri a hőt, amely elektromosenergia-rásegítéssel fűtési és hűtési energiává alakul át. Az épület mennyezeti hűtő-fűtő rendszerrel működik – ez hasonlít a padlófűtéshez, csak épp a mennyezeten helyezkedik el, ami egy ekkora középület esetében újszerű megoldásnak számít – mondták. A tetőkre 100 négyzetméter napkollektor kerül, így termelődik a használati meleg víz. Mivel középületről van szó, a nem túl nagy melegvíz-igényt ez a megoldás teljes mértékben fedezi. A napelemek rásegítenek a nagy elektromosenergia-igényű hőszivattyús rendszerre is.

Az egyetem is napelemmel termel energiát

Korábban megírtuk: a Szegedi Tudományegyetem 625 millió forintos uniós támogatással telepít napelemeket intézményeire 2013 januárjáig. 24 épületre 2754 napelem kerül, így az intézmény villamosenergia-igényének 7 százalékát megújuló energiaforrásból állítja majd elő, és évente 27–28 millió forintot takarít meg, szén-dioxid-kibocsátása pedig 2032 tonnával csökken.

Az épületen belül szintén az energiatakarékosság jegyében kis légterű, nagyrészt földszintes termeket alakítottak ki. Az aula nagyvonalúságát és izgalmát inkább olyan építészeti eszközökkel igyekeztek megvalósítani, amelyek nem járnak hatalmas légterekkel.

A nyári hővédelem és a téli hőnyereség optimalizálása érdekében a főhomlokzaton egy rácsszerkezet arra szolgál, hogy a nyári napot leárnyékolja, a téli napfényt viszont beengedje. Az udvari klímatorony pedig nemcsak jelkép – a korábbi asztalosüzem porszívó tornya volt –, de vasbeton vázát vászonnal borították be, így természetes kürtőhatást érnek el, ami kissé megmozgatja a levegőt maga körül. – Ez a ház kísérleti eleme. Ilyen klímatornyok mediterrán országokban szoktak épülni sokkal nagyobb magassággal, speciális formával. Kíváncsian várjuk, hogyan működik majd – mondta Helmle Csaba.

– A szegedi önkormányzat nem most lett elkötelezett az energiahatékony programok iránt – hangsúlyozta Solymos László alpolgármester, megemlítve a panelházak felújítását és a klinika energiahatékony beruházásait. Kiemelte: nemcsak az energiamegtakarításban próbálnak élen járni, hanem a szemléletmódot is befolyásolni szeretnék azzal, hogy a Szent-Györgyi Albert Agóra látogatói megnézhetik az energetikai berendezéseket működés közben.

* * *

Ötpárti egyetértés

Áder János köztársasági elnök vezeti a magyar küldöttséget a fenntartható fejlődés kérdéseiről szóló brazíliai Rio+20 nemzetközi konferencián. A péntekig tartó tanácskozás résztvevői arra a kérdésre szeretnének választ találni, hogy a gazdasági és társadalmi fejlődés üteme és minősége miként őrizhető meg és terjeszthető ki a népesség minél szélesebb rétegeire úgy, hogy a szegények aránya csökkenjen, a környezet terhelése ne növekedjen, és megmaradjanak a természeti erőforrások. Az államfő múlt pénteken találkozott az öt parlamenti párt képviselőjével – a fenntarthatóság kérdése talán az egyetlen olyan téma, amelyben a rendszerváltás óta konszenzus van a parlamenti pártok között. A brazíliai klímacsúcs tiszteletére az MR1 Kossuth Rádió szerdán zöld napot tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hamburger királyai a kisvonaton

Nem megszokott, ha vonat kanyarodik egy hamburgerező ablakához. Tovább olvasom