Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Öt és fél év a sebészt megverő portásnak

Szeged – Védekezésének és szerencséjének köszönheti H. Tamás szegedi sebész, hogy életben maradt, amikor B. András hátulról leütötte egy borosüveggel, majd tovább bántalmazta a földön fekvő orvost. B. Andrást ma jogerősen 5 és fél év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla.

– Nem érzem magam bűnösnek. Nem én követtem el a bűncselekményt. Nem emlékszem semmire – mondta ma az utolsó szó jogán B. András a Szegedi Ítélőtáblán. Az 59 éves hódmezővásárhelyi férfit életveszélyt okozó testi sértés bűntettében   mondta ki bűnösnek a táblabíróság.

B. András 2010 decemberében portásként dolgozott az egyetem sebészeti klinikáján. Az intézmény Pick Klubban megtartott évzáró rendezvényén a videofelvétel készítése volt a feladata. A férfi berúgott, a szemtanúk szerint a nők dekoltázsába és szoknyája alá kamerázott, amit többen nehezményeztek. Emiatt egy kollégájával összetűzésbe keveredett, aki megütötte.

H. Tamás szegedi sebész főorvos fél egykor indult haza a klubból. Az épület előtt várta a taxit, amikor B. András  hátulról leütötte egy borosüveggel, majd tovább bántalmazta a földön fekvő orvost, aki a kezével kivédte az ütések egy részét. Ekkor lépett ki az épületből a sebész két kollégája, akik elrángatták a portást H. Tamástól. Az orvos több ujja   eltört, és koponyaűri sérüléseket szenvedett, ami közvetlen   életveszélyes állapotot idézett elő. A főorvos tíz hét alatt gyógyult fel a sérüléseiből.

A januári tárgyaláson. Most az ügyész fellebbezését fogadták el. Archív fotó: Karnok Csaba
A januári tárgyaláson. Most az ügyész fellebbezését fogadták el. Archív fotó: Karnok Csaba

Első fokon  a Szegedi Törvényszék 4 év börtönre ítélte a hódmezővásárhelyi férfit. A Szegedi Ítélőtábla Hegedűs István bíró vezette büntetőtanácsa a négy orvosszakértő – Unger Lőrinc, Demeter Ildikó, Szabó Árpád és Szilárd János –, valamint Török László traumatológus főorvos meghallgatása után megváltoztatta az első fokú ítéletet, és 5 év 6 hónapra súlyosbította B. András börtönböntetését. A vásárhelyi férfi legkorábban a büntetése kétharmadának letöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra.

Hegedűs István bíró az ítélet indoklásakor elmondta, Bariné Tóth Éva ügyész fellebbezését tartotta alaposnak, aki aránytalanul enyhének nevezte az első fokú ítéletet. Jóllehet B. Andrást nem szondáztatták meg és vérvételre sem vitték, a tanúk elmondása szerint jelentős alkoholos befolyásoltság alatt követte el a cselekményt. A bíró elmondta, szemtanúk szerint a vásárhelyi férfi nem veszítette el az eszméletét, amikor megütötte a kollégája, így a fejét ért trauma nem nem játszhatott szerepet a cselekmény elkövetésekor. Hegedűs István szerint a sebész főorvos védekezésének és szerencséjének köszönheti, hogy életben maradt.


Korábban írtuk:
A táblabíróság életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a jelenleg 58 esztendős férfit, és döntött arról, a vádlott legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után szabadulhat.

A vádlott 2010 végén portársként dolgozott a szegedi sebészeti klinikán. Az intézmény december 11-én évadzáró bankettet tartott a csongrádi megyeszékhely egyik éttermében. A rendezvényen a férfi feladata videofelvétel készítése is volt. A vádlott berúgott, és egy kollégájával is összetűzésbe keveredett, az megütötte.

Éjfél után a klinika egyik főorvosa hazaindult, és amikor az étterem előtt a taxira várakozott, a vádlott egy borosüveggel hátulról többször fejbe csapta. A sértett a földre került, de a portás folytatta bántalmazását.

A támadót végül kollégái fékezték meg. Az orvos több ujja eltört, és koponyaűri sérüléseket szenvedett, ami közvetlen életveszélyes állapotot idézett elő. Tíz hét alatt gyógyult fel sérüléseiből, de kezében maradandó fogyatékosság alakult ki, ami jelentősen korlátozza orvosi tevékenységét.

A vádlott azt állította, hogy a bűncselekmény előtt őt érő ütés miatt nem emlékszik a történtekre. Az utolsó szó jogán hangsúlyozta, nem érzi magát bűnösnek, és szándékosan senkinek sem akart sérülést okozni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több szőlő termett, többen telepítenének

Négyszer annyi szőlő termett Csongrád megyében tavaly, mint egy évvel korábban, és Magyarországon… Tovább olvasom