Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Öt étterem várja az éhes utazókat a 43-as mellett

A magyar–román határtól Szegedig öt működő étterem van közvetlenül a 43-as főút mentén. Ebből három Apátfalván várja a vendégeket, egy Makón, egy pedig Deszken. Az egyik a török kamionosokra specializálódott: kebabot, köftét és muszakát kínál.
A nagylaki határtól Szeged felé indulva először Magyarcsanádon találtunk éttermet. A Csanád nevű egység ajtaján rács, az itallap helyén egy kézzel írt papír: Zárva! Megtudtuk, egy éve volt nyitva utoljára – már több tulajdonos is próbálkozott a vendéglő üzemeltetésével, de nem járt sikerrel. A községben más étterem a főút mentén nincs.

A Magyarcsanáddal összeépült Apátfalván elsőként egy nagy kamionos parkolóra bukkantunk, itt pedig egy étteremre. Elsősorban a Törökországból érkező sofőrökre számítanak, mert az étlapon muszaka, kebab, köfte, vagyis húsgombócféleség szerepel. Emellett frissensülteket is készítenek, a rántott szelet sült burgonyával 1500 forint. Az ételek szinte egységáron vannak, az olcsóbbak ezer, a drágábbak ezerötszáz forintba kerülnek, de euróval is fizethetünk.

Továbbhaladva a községben egymás mellett két étterem is üzemel. A Pintérben 1100-1200 forintos áron ehetünk például gombás sertéskarajt vagy csirkemellet brokkolival. Az árban már a köret is benne van. Csak egy fal választja el a szomszédos Black Bull Pubot és Éttermet a Pintértől. A Bika üzletvezetője, Zöllei Takács Anna szerint egymásnak nem jelentenek konkurenciát, mert más a vevőkör. A pubban elsősorban az átutazók állnak meg enni.

Műszakács hirdeti a deszki 6 Puttony éttermet. Benn van igazi is. Fotó: Schmidt Andrea
Műszakács hirdeti a deszki 6 Puttony éttermet. Benn van igazi is.
Fotó: Schmidt Andrea

– A román sofőrök nagy része például meg se nézi az étlapot, hanem rögtön gulyást rendel. Ezt a 650 forintos készételt képesek akár délelőtt 9-10 órakor is kérni – árulta el az üzletvezető, aki hozzátette: frissensülteket körettel együtt 900 és 1450 forintért árulnak, a legdrágább ételük pedig a marhahátszín különféle módon elkészítve, 2100 forinttól adagonként.

Makón az egész városon át kell autózni, mire a Maros-híd előtt nem sokkal feltűnik az első út menti étterem, az Autós Csárda. Aki nagyon éhes, annak itt kell megállnia, mert a következő lehetőség csak Deszken adódik, a 6 Puttony étteremben. Ugyanis Klárafalván nincs, Ferencszálláson pedig már régóta nem üzemel melegkonyhás vendéglátóhely közvetlenül az út mellett.

Izmiri előétel

Az apátfalvi Interkomplexben többek között Izmir köftét kínálnak. Ez egyfajta meze, vagyis előétel. A török húsgombócot leginkább a mi fasírtunkhoz lehet hasonlítani, legalábbis ha a formáját nézzük. Az apátfalvi köfte azért kapta az Izmir nevet, mert hasonlóan készítik itt is, mint a török nagyvárosban.

Olvasóink írták

  • 2. vuk 2009. szeptember 16. 21:05
    „Jovore nem keszul el az elkerulo. Ha az 1 eves project fel evet csuszik (terv szerint), akkor a 2 eves mennyit fog? :)”
  • 1. bo 2009. szeptember 16. 18:09
    „Jövőre elkészül az elkerülő M43-as. Marad az apátfalvi, de aki jót akar enni átmegy a határon egész a Kolibáig Nagylakon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz-tisztújítás

A Fidesz Csongrád megyei kulturális tagozata tisztújító taggyűlésén Miklós Péter történészt, a… Tovább olvasom